Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Σύνταξη άγαμων αρρένων


Οι συντάξεις άγαμων θυγατέρων δεν είναι μόνο παράλογες. Είναι υποτιμητικές για το γυναικείο φύλο σε ένα κράτος που θέλει να θεωρείται δυτικό.

Ας βοηθήσουμε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην Κομισιόν. Ο Χρήστος Σταϊκούρας πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη διάκριση: γιατί να εισπράττουν σύνταξη αποθανόντος πατρός δημοσίου υπαλλήλου οι μεγαλοκοπέλες και όχι οι ενήλικοι άγαμοι άρρενες.

Το ερώτημα που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απαντηθεί μόνο με ανάλυση της νοοτροπίας που παραπέμπει σε εγγύς Ανατολή. Οι γυναίκες δεν έχουν φτιαχτεί για να δουλεύουν, είναι προτιμότερο να κάθονται στο σπίτι. Αυτή ήταν η λογική των πολιτικών, να προστατεύουν τις αδύναμες. Τέτοιες ήταν οι πενηντάρες που ορφάνεψαν, ακόμη και αν είχαν εισοδήματα από ενοίκια, ακόμη και αν εργάζονταν. Χιλιάδες γυναίκες τύχαιναν προνομιακής μεταχείρισης του επιπέδου «άντε, κουκλίτσα μου, να πλύνεις κανένα πιάτο» και αυτό θεωρούνταν μια επιτυχία του κοινωνικού κράτους. Μέχρι πρότινος ίσχυε για πολλές κατηγορίες γυναικών, όχι μόνο για τις άγαμες.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να εξηγήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ότι οι πολιτικοί επί μακρόν προτίμησαν να διαμορφώνουν τη νοοτροπία του αδύναμου φύλου. Γυναίκες στο άνθος της ηλικίας τους, ας πούμε στα 44, μπορούσαν να βγουν κανονικότατα σε σύνταξη. Χιλιάδες γυναίκες προέταξαν τα στήθη τους απαιτώντας να αποχωρήσουν νεότατες από την αγορά εργασίας παρά το γεγονός ότι είχαν παιδιά σε ηλικία χωρίς ανάγκη θηλασμού. Το ελληνικό κράτος προτιμούσε να δίνει συντάξεις παρά να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης, παρά να ιδρύει παιδικούς σταθμούς και άλλες δομές που θα βοηθούσαν τις γυναίκες να συμμετέχουν στην παραγωγή.

Το ζήτημα πλέον αφορά 32.000 δικαιούχους οι οποίες διαμαρτύρονται για τη βάρβαρη μείωση ή αναστολή των συντάξεων που ελάμβαναν επειδή κάποτε ο αποθανών πατέρας εργαζόταν στο Δημόσιο. Εχουν δημοσιευτεί και παραδείγματα: άγαμη θυγατέρα εισέπραττε κύρια σύνταξη 950 ευρώ και επικουρική άλλα 250 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου μνημονίου, η κύρια σύνταξη περιορίστηκε στα 720 ευρώ, ενώ η επικουρική σύνταξη παρέμεινε ίδια. Στην περίπτωση που η ίδια θυγατέρα είχε εισόδημα από ενοίκιο 400 ευρώ, τότε η κύρια σύνταξη θα έπεφτε στα 320 ευρώ.

Ας εξηγήσουμε, λοιπόν, με κάποια λογική, γιατί αυτά τα χρήματα δεν τα εισπράττει και ένας ορφανός άνδρας. Επειδή αυτού του είδους η υποτίμηση θεωρείται προοδευτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικροτεί την υποτίμηση καθώς βλέπει να δημιουργείται μια νέα τάξη νεόπτωχων γυναικών. Δημιούργησε ζήτημα στη Βουλή: «Οι ισόβιες συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, αδελφές και μητέρες αποθανόντων δημοσίων υπαλλήλων, είναι νόμιμες συντάξεις, ανταποδοτικού μάλιστα χαρακτήρα και όχι προνοιακού, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι επιβαρύνονται με τις ανάλογες κρατήσεις».  

Αν αποδεχτούμε ότι είναι σωστό και δίκαιο να λαμβάνουν χρήματα αυτές οι γυναίκες, θα πρέπει να επεκτείνουμε την πρόνοια. Να εισπράττουν συντάξεις και οι ορφανές των άλλων ταμείων. Να μη γίνεται διάκριση. Οποια ενήλικη γυναίκα χάνει τον πατέρα της, να δικαιούται το επίδομα, παρεκτός αν βρει χορηγό διαβίωσης, δηλαδή πολύφερνο σύζυγο. Να είναι βολεμένες όλες, να πηγαίνουν το πρωί στα γυμναστήρια, στα κομμωτήρια, να βάζουν το τσουκάλι στη φωτιά και να περιποιούνται τους εραστές που οφείλουν τα εργάζονται.  

Αυτά ακούγονται λογικά σε μια χώρα όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι άνδρες έδιναν μια διετία από τη ζωή τους για να πάνε στον στρατό. Οι γυναίκες δεν έχουν ακόμη και σήμερα καμία υποχρέωση απέναντι στο κράτος - αν αποδεχτούμε ότι δεν μπορούν να κρατήσουν όπλο, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θα τα κατάφερναν μια χαρά σε άλλες δουλειές στο υπουργείο Αμύνης.

Το βόλεμα βεβαίως είναι βολικό, αλλά υπάρχει και ένα όριο γυναικείας αξιοπρέπειας. Οι συντάξεις άγαμων θυγατέρων είναι υποτιμητικές για το «Δεύτερο Φύλο» - για να θυμηθούμε και τη Σιμόν ντε Μποβουάρ. Αυτό λοιπόν που θα έπρεπε να μας απασχολεί δεν είναι τα εκατομμύρια που καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό για να τεμπελιάζουν ορισμένες, αλλά γιατί αυτές οι αρχές επικρατούν σε ένα κράτος που παριστάνει ότι ανήκει στον δυτικό κόσμο.

 
Κέζα Λώρη
 *Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013




Τα παραπάνω δεν είναι ανέκδοτο:


Κομισιόν: Γιατί δεν παίρνουν σύνταξη και οι ενήλικοι άγαμοι άρρενες;
Ζήτημα σύνταξης και για τους άγαμους άρρενες, θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει
από έγγραφη απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε ερωτήσεις βουλευτών για τις περικοπές στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τεθεί θέμα και έχει ζητηθεί ενημέρωση για ποιους λόγους δεν θεμελιώνουν αντίστοιχα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις άγαμες θυγατέρες, ενήλικοι άγαμοι άρρενες». Ο κ. Σταϊκούρας σπεύδει δε να επισημάνει στους βουλευτές ότι «εάν δεν στοιχειοθετηθεί επαρκής τεκμηρίωση, η Χώρα κινδυνεύει με παραπομπή σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, λόγω παραβίασης των διατάξεων της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ, περί εφαρμογής της Αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Σε ότι αφορά στο ύψος των συντάξεων για τις άγαμες θυγατέρες θανόντων του δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας αφού χαρακτηρίζει επιβεβλημένη τη θέσπιση ανωτάτου ορίου που έγινε με το Ν. 4093/2012, για δημοσιονομικούς και κοινωνικοασφαλιστικούς νόμους, τονίζει: «λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τα σύγχρονα κοινωνικο-ασφαλιστικά δεδομένα αφετέρου δε το ότι μετά από αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας, τα καταβαλλόμενα ποσά αυτών, ακόμα και σε εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους έχουν μειωθεί δραστικά (λ.χ. η καταβαλλόμενη σύνταξη Διευθυντή υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας ανέρχεται επί του παρόντος στα 1.130 ευρώ), οι προεκτεθείσες διατάξεις του Ν. 4093/2012, είναι οι ευνοϊκότερες δυνατές».

Μεταξύ των ερωτώντων
βουλευτών για το θέμα του περιορισμού της σύνταξης των άγαμων θυγατέρων συνταξιούχων του δημοσίου ήταν και οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, Βύρων Πολύδωρας, Ελένη Μακρή Θεοδώρου, Κώστας Τζαβάρας και Μάξιμος Σενετάκης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου