Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ+, από την προηγούμενη του ΒΒΒ-, γεγονός που τοποθετεί την χώρα της ευρωζώνης στην κατηγορία των λιγότερο αξιόπιστων κρατών για την έκδοση ομολόγων.
«Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ.
Με βάση αυτή την αξιολόγηση η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ-σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικές υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση», λέει η ανακοίνωση και συνεχίζει:
«Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 – 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση – όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.
Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν σύντομα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της συγκροτημένης Ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πώς η ανακοίνωση της Fitch τονίζει ότι υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας».
Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ για την υποβάθμιση
Αστραπιαία ήταν η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στην υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Fitch.
«Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ».
Με βάση αυτή την αξιολόγηση η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ-σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικές υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και τονίζει ότι η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση.
Επίσης, το υπουργείο αναφέρει: «Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 - 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση - όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Γιάννης Ρίτσος – Έλληνες καραγωγείς
Πριν από 2 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου