Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Αυτοκαθαριζόμενα καινοτόμα υλικά


Βραβευμένη ελληνική εφευρετικότητα

Πώς θα σας φαινόταν αν τα παράθυρά σας έμεναν μονίμως καθαρά ασχέτως καιρικών συνθηκών, αν τα πλακάκια στο μπάνιο διέλυαν συμμαχώντας με το φως του ήλιου κάθε λεκέ ή εστία μικροβίων κι αν το χρώμα με το οποίο βάψατε το σπίτι σας μείωνε (κατά πολλούς βαθμούς!) τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του, επιτρέποντάς σας να ελαττώσετε τον χρόνο λειτουργίας του κλιματιστικού, άρα και το κόστος του ρεύματος;

Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα είναι πλέον πραγματικότητα και έχουν ελληνική σφραγίδα, χάρη την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νανοτεχνολογία, από την καινοτόμο και σχετικά νεόκοπη (ιδρύθηκε μόλις το 2005, στο Λαύριο) εταιρεία NanoPhos. Επιλογή της ήταν εξαρχής η εστίαση στη δημιουργία προϊόντων τα οποία αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν «καθημερινές» επιφάνειες, το τσιμέντο, την πέτρα, το κεραμίδι, το ξύλο ή το μάρμαρο, χωρίς καμία αλλαγή στη φυσική τους όψη, αλλά και χωρίς κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον ή τον χρήστη, αφού έχουν ως βάση το νερό.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά, οι ιδρυτές της μάλλον πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι για τις επιλογές τους. Τα Υλικά και τα Χημικά συγκαταλέγονται πλέον στους πέντε τομείς αναπτυξιακής προτεραιότητας (οι άλλοι τέσσερις είναι Τρόφιμα και Αγροβιοτεχνολογία, Πληροφορική, Επικοινωνίες και Υπηρεσίες Εντασης Γνώσης, Υγεία και Βιοϊατρική, Ενέργεια και Περιβάλλον) τους οποίους προωθεί η πολιτεία, θεωρώντας ότι σ' αυτούς η χώρα μας έχει (ή μπορεί εύκολα να αποκτήσει) σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αλλωστε, η δική τους πορεία το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο...

Οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν γρήγορα, το 2008, όταν η εταιρεία βραβεύθηκε για την καινοτομία των προϊόντων της από τον πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, και απέσπασε το 1ο βραβείο καινοτομίας στην έκθεση 100% Detail του Λονδίνου.
Σχεδόν ταυτόχρονα ήλθε και η εμπορική αναγνώριση, που ξεκίνησε από τη διεθνή αγορά. Οι πρώτες συμφωνίες αφορούσαν βιομηχανικούς πελάτες, μεγάλα εργοστάσια κεραμικών, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που άρχισαν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της προκειμένου να προφυλάξουν και να αναδείξουν τα δικά τους, για να ακολουθήσουν οι απλοί χρήστες, που εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητά τους, όταν ξεκίνησε η διανομή σε καταστήματα μονωτικών υλικών και αλυσίδες καταστημάτων.

Σήμερα, εξαγωγές της NanoPhos (που αποτελούν περίπου το 60% του κύκλου εργασιών της, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο άγγιξε το ένα εκατ. ευρώ) πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 20 χώρες, σ' όλο τον κόσμο.

Η συγκομιδή των βραβείων συνεχίστηκε και το 2010: Το θερμομονωτικό χρωμάτων SurfaPore ThermoDry βραβεύθηκε για τη συμμετοχή του στο ZED (Zero Energy Development) Pavilion της World Expo 2010, στη Σαγκάη, και επιλέχθηκε ως πρότυπο για τα νέα ενεργειακά κτήρια της Κίνας, καθώς η προσθήκη του σε οποιοδήποτε κοινό ακρυλικό χρώμα το μετατρέπει σε θερμομονωτικό, εξοικονομώντας ενέργεια μ' ένα απλό βάψιμο!

Λίγες μέρες αργότερα, ένα άλλο προϊόν τιμήθηκε με το βραβείο GAIA στη Διεθνή Εκθεση BIG5 του Ντουμπάι για την ικανότητά του να μετατρέπει πορώδεις επιφάνειες, όπως τοίχους και τσιμέντο, σε αυτοκαθαριζόμενες και αντιβακτηριδιακές. Το SurfaShield C ενεργοποιείται από το φως, καθαρίζοντας ρύπους και βακτήρια που επικάθονται στην τροποποιημένη επιφάνεια, ενώ επιδρά αδιάκοπα χωρίς να χρησιμοποιεί επικίνδυνα χημικά ή να αναλώνεται το ίδιο.

Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο η ισπανική εταιρεία κεραμικών πλακιδίων Keraben ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της έκθεσης Cevisama 2011, μια νέα σειρά προϊόντων της, με την επωνυμία LifeKer, που εξαφανίζουν οργανικούς λεκέδες, καυσαέρια, αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροβίων και εξαλείφουν τις οσμές.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της εταιρείας, Βασίλη Θεοχαράκη, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Αραμπατζή; Είχαν μόλις επιστρέψει από ταξίδι στη Ν. Κορέα, συμμετέχοντας στην αποστολή εκπροσώπων των 30 πιο προηγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών στον χώρο των δομικών υλικών, την οποία οργάνωσαν -έπειτα από προσεκτική επιλογή- οι ιθύνοντες της Κομισιόν.
«Συνεχίζουμε το ψάξιμο» μου απάντησαν μ' ένα στόμα. «Αν πετύχεις σε κάτι, πολύ σύντομα οι ανταγωνιστές σου θα προσπαθήσουν να σε μιμηθούν, να διεκδικήσουν κι αυτοί μερίδιο της αγοράς. Πρέπει, λοιπόν, να βρίσκεις συνέχεια νέα προϊόντα, νέες ιδέες ή νέες χρήσεις...»

Στα επόμενα σχέδιά τους, λοιπόν, περιλαμβάνεται η εφαρμογή του SurfaShield σε φωτοβολταϊκά πάνελ, χαρίζοντάς τους ιδιότητες αυτοκαθαρισμού, άρα και σταθερότητα στην απόδοση, η παρουσίαση μιας νέας σειράς αντιδιαβρωτικών μετάλλων με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της ναυτιλίας, αλλά και η ενίσχυση του δικτύου διανομής των προϊόντων τους στην Ελλάδα, καθώς σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε πόρους και να μειώσουμε έξοδα. enet.gr

Η επικάλυψη κεραμικών πλακιδίων με τα ειδικά προϊόντα νανοτεχνολογίας της εταιρείας NanoPhos όχι μόνο τα προφυλάσσει από βακτήρια και ακαθαρσίες, αλλά μπορεί να διαλύει μέσα σε λίγη ώρα ακόμα και «δύσκολους» λεκέδες μελάνης, όταν πέσουν επάνω τους.




Ελληνική πατέντα για ανακύκλωση

Ενα σοβαρό οικολογικό πρόβλημα μπορεί τελικά να αποδειχθεί το «κλειδί» για τη λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος. Ο λόγος για την Ανδρο, που στις αρχές του Φεβρουαρίου είχε έρθει στο προσκήνιο λόγω της κατολίσθησης στη χωματερή του νησιού, στην τοποθεσία Σταυροπέδα, που λειτουργούσε παράνομα πάνω από 30 χρόνια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το τουριστικό Μπατσί. Είχε προηγηθεί έντονη βροχόπτωση, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν τα σκουπίδια στη θαλάσσια περιοχή του Σχινιά.

Σχεδόν για δύο μήνες είχε σταματήσει η αποκομιδή σκουπιδιών σε ολόκληρο το νησί και, μπροστά στο αδιέξοδο στις αρχές Απριλίου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε προσωρινή λύση, να προκηρύξει διαγωνισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος για την επόμενη διετία και να αναθέσει μελέτη για τη χωροθέτηση των οριστικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σκουπιδιών. Η επιλογή του χώρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς το 49% της επιφάνειας του νησιού αποκλείεται, αφού ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA. Επιπλέον, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και πολλές υπόγειες πηγές.



Αγώνας δρόμου

Το Σάββατο, χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ξεκίνησε η λειτουργία της κινητής μονάδας ψυχρής επεξεργασίας στη Σταυροπέδα, που έχει τη δυνατότητα υποδοχής έως και 5 τόνων την ώρα. «Κάναμε αγώνα δρόμου και με αφορμή αυτή την ατυχία θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που χρονίζει», δήλωσε ο δήμαρχος της Ανδρου Γιάννης Γληνός, εγκαινιάζοντας την προσωρινή εγκατάσταση. Το νησί παράγει τους τρεις μήνες της τουριστικής περιόδου 30 τόνους απορριμμάτων την ημέρα και τους υπόλοιπους, τους μισούς. Θα κοστίσει 70.000 για τρεις μήνες, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αναδόχου ώς την οριστική λύση.

«Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ανδρου, που πιστεύει ότι όποια λύση και να επιλεγεί, προϋποθέτει ανακύκλωση και μάλιστα στην πηγή. Εχουν διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από υλικά συσκευασίας. Υπολογίστηκε ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται στο νησί 10 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες και ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια. Ο δήμος έχει ήδη τοποθετήσει κάδους χωριστής διαλογής των υλικών και έχει ενταχθεί σε συστήματα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ελαίων, κ.λπ.

«Εχουμε ένα πλεονέκτημα, γιατί είναι μικρός ο όγκος των οργανικών υπολειμμάτων που καταλήγουν στα σκουπίδια», επισημαίνει ο Γ. Γλυνός και εξηγεί ότι η επαναχρησιμοποίησή τους αποτελεί παλιά πρακτική. Ηδη έχουν διατεθεί 500 ειδικοί κάδοι για τη μετατροπή των υπολειμμάτων τροφών σε βιολογικό λίπασμα. Για να επιτευχθεί η μείωση των σκουπιδιών και να καλυφθεί ο στόχος της κοινοτικής Οδηγίας για ταφή μόνον του 15% των σκουπιδιών, ο δήμος ετοιμάζεται να θεσπίσει αντι-κίνητρα για όσους δεν συμμετέχουν στην ανακύκλωση, κυρίως με τσουχτερά τέλη καθαριότητας.

Στα σχέδιά του βρίσκονται, επίσης, προγράμματα αξιοποίησης των σκουπιδιών για διάφορες χρήσεις. Υπολογίζεται ότι το κόστος της πλήρους διαχείρισης των σκουπιδιών θα διαμορφωθεί γύρω στα 100 ευρώ ανά κάτοικο το χρόνο.

Η κινητή μονάδα σκουπιδιών αποτελεί ελληνική πατέντα, όπως εξήγησε ο δημιουργός της Κώστας Σούκος. Βασίζεται στην ψυχρή επεξεργασία σύμμεικτων σκουπιδιών, με ανάκτηση αξιοποιήσεων υλικών, όπως το χαρτί, τα μέταλλα κ.λπ. Εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι έχει εφαρμόσει δική του τεχνολογία στην αντιμετώπιση των υγρών σταλαγμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 40% των απορριμμάτων και αποτελούν από τα σημαντικότερα προβλήματα στη «σπαζοκεφαλιά» της διαχείρισής τους.

Αποκάλυψε ότι «τα σκουπίδια είναι χρυσάφι», τόνισε ότι δεν είναι δόκιμο να καίγονται και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν αναπτυχθούν σωστά τα συστήματα διαχείρισης, οι δήμοι θα εξασφαλίζουν σημαντικά έσοδα και θα σταματήσει η επιβάρυνση των δημοτών με τέλη καθαριότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου