Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Πόσες θερμίδες καίγονται με τις δουλειές του σπιτιού;


Oι δουλειές του σπιτιού βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Πόσο βοηθούν όμως;

Δείτε πόσες θερμίδες καίτε με κάθε εργασία.

 

Στον κήπο

Η ενασχόληση με τον κήπου είναι μία από τις πιο έντονες εργασίες. Δουλειές όπως το σκάψιμο όχι μόνο βοηθούν στην καύση θερμίδων αλλά και βοηθούν στην μυϊκή τόνωση του σώματος. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

Μετά από 30 λεπτά σκαψίματος στην αυλή θα έχετε κάψει περίπου 315 θερμίδες, όσο δηλαδή αν κάνετε ποδήλατο για 45 λεπτά. Το σκάψιμο, τονώνει επίσης τους μύες σχεδόν όλου του σώματος. Αν, μάλιστα το κάνετε για περισσότερα από 20 λεπτά συνεχόμενα και αποτελεσματικά, θα τονώσετε και το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου τονώνει χέρια και κοιλιακούς. Για κάθε 30 λεπτά θα καίτε 143 θερμίδες.

Το ξεχορτάριασμα για 30 λεπτά καίει 115 θερμίδες, όσο θα καίγατε σε 15 λεπτά προπόνησης με βάρη. Επίσης το ξεχορτάριασμα τονώνει τους γλουτούς, αρκεί να το κάνετε σωστά. Σκύβετε με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα και την σπονδυλική στήλη σε ευθεία, για να μην βλάψετε τη μέση σας.

Το τσουγκράνισμα επί 30 λεπτά καίει 225 θερμίδες. Έχει ομοιότητες με την προπόνηση με αντιστάσεις, τονώνοντας έτσι το μυϊκό σύστημα.

 

Στο σπίτι

Οι δουλειές του σπιτιού, επίσης βοηθούν στο να κάψετε θερμίδες. Δείτε πόσες:
Το τρίψιμο του μπάνιου για 30 λεπτά καίει 200 θερμίδες. Το να αφαιρέσετε εκείνο το πεισματάρικο υπόλειμμα σαπουνιού από το πλακάκι ή το μάρμαρο αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο να τονώσετε τα χέρια και τους ώμους σας.

Το να κουβαλάτε τις σακούλες του σουπερμάρκετ επί 30 λεπτά καίει 190 θερμίδες ή και περισσότερο αν είναι βαριές.

Για να αποφύγετε τραυματισμούς μοιράστε ισόποσα το βάρος μεταξύ των δύο χεριών. Αν θέλετε να γυμνάσετε και τους δικέφαλούς σας (να φύγει η πλαδαρότητα από τα μπράτσα), τότε μπορείτε να κρατήσετε τις σακούλες έχοντας τους αγκώνες λυγισμένους στις 90 μοίρες μπροστά.

Αν στρώνετε το κρεβάτι για 30 λεπτά θα κάψετε 130 θερμίδες, όσες θα καίγατε αν κάνατε τζόγκινγκ επί 15 λεπτά.

Το καθάρισμα των παραθύρων επί 30 λεπτά καίει 125 θερμίδες, όσες αν κάνατε power yoga επί 20 λεπτά.

Το πλύσιμο των πιάτων καίει 160 θερμίδες στα 30 λεπτά.

Η ηλεκτρική σκούπα μετά από 30 λεπτά θα σας αφήσει με 90 θερμίδες λιγότερες.

Το ξεσκόνισμα για 30 λεπτά καίει περίπου 50 θερμίδες.

Το... μισητό σιδέρωμα καίει όμως στα 30 λεπτά μόλις 70 θερμίδες αλλά τονώνει, επίσης, το σώμα από τη μέση και πάνω. Για να μην γυμνάζετε μόνο το ένα χέρι, αλλάζετε πλευρά ανά διαστήματα.

 

Άλλες δραστηριότητες

Το να ανεβαίνετε τις σκάλες: 285 θερμίδες/30 λεπτά

Η διακόσμηση του σπιτιού: 160 θερμίδες / 30 λεπτά

Το μπάνιο: 70 θερμίδες / 30 λεπτά

 από Μάρα Κρητικού  / http://www.mama365.gr




Έρευνα: Οι δουλειές του σπιτιού βοηθούν στην απώλεια βάρους


Θέλατε σπουδές και καριέρα; Θέλατε δουλειά γραφείου, όπως εκείνος; Θέλατε να γλυτώσετε από το σιδέρωμα και το σφουγγάρισμα, προσλαμβάνοντας οικιακή βοηθό; Ιδανικά θα θέλατε και ένα ρομπότ στο σπίτι που θα εκτελεί εντολές του τύπου «βάλε πλυντήριο» και «άπλωσε». Μην παραπονιέστε, όμως, για τα περιττά κιλά που έχουν στρογγυλοκαθίσει στους γλουτούς σας και δε λένε να πάρουν δρόμο. Το επισημαίνουν και οι επιστήμονες: «η μείωση του χρόνου που δαπανούν οι γυναίκες σε οικιακές εργασίες τα τελευταία 50 χρόνια, ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού τους βάρους».

Πριν σπεύσετε να πιάσετε το σφουγγαρόπανο, διαβάστε πρώτα τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας.


Στον αγώνα για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και κατά της παχυσαρκίας, περισσότερη προσοχή έχει δοθεί στην ποσότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνουμε και λιγότερη στην ποσότητα ενέργειας που δαπανάμε όντας σωματικά δραστήριοι. Η αύξηση των επιπέδων του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας παγκοσμίως μπορεί, ωστόσο, να οφείλεται στη μείωση της σωματικής δραστηριότητας τα τελευταία πενήντα χρόνια, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One στις 20 Φεβρουαρίου.

Η έρευνα αποκαθιστά και υπερτονίζει τη σημασία οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και αν πρόκειται για οικιακές εργασίες, στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η σωματική αδράνεια αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο αν και συχνά η σημασία της σωματικής δραστηριότητας υποτιμάται σε σχέση με άλλους παράγοντες στην κλινική έρευνα και στη συνείδηση του κοινού.

Οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας, όπως κι οι δουλειές του νοικοκυριού παίζουν μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική μείωση του χρόνου που δαπανούν οι γυναίκες σε οικιακές εργασίες κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας στοιχεία των ετών 1965-2010 παρατήρησαν ότι ο χρόνος αυτός μειώθηκε από 25,7 ώρες την εβδομάδα το 1965 σε 13,3 ώρες το 2010. Μεταξύ των γυναικών που δεν εργάζονταν, οι θερμίδες που έκαιγαν ασχολούμενες με τις δουλειές του σπιτιού μειώθηκαν κατά περίπου 360 θερμίδες την ημέρα, καθώς ο αντίστοιχος χρόνος μειώθηκε σε 16,6 ώρες την εβδομάδα το 2010 από 33,1 ώρες το 1965. Οι εργαζόμενες γυναίκες ξόδευαν μόλις 6,7 ώρες την εβδομάδα στις δουλειές του σπιτιού το 2010 και έκαιγαν 132 θερμίδες λιγότερες συγκριτικά με το 1965. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες καίνε καθημερινά 200 θερμίδες λιγότερες συγκριτικά με τη δεκαετία του '60.

Εκτός από τη μείωση του χρόνου ενασχόλησης με τις οικιακές εργασίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυξήθηκε παράλληλα ο χρόνος που παρακολουθούσαν τηλεόραση, ταινίες ή ασχολούνταν με τους Η/Υ. Κατά μέσο όρο, ο χρόνος που δαπανήθηκε μπροστά σε οθόνες ανήλθε σε 16,5 ώρες την εβδομάδα το 2010, από 8,3 ώρες το 1965.

Μέχρι το 2010, ο χρόνος που διέθεταν οι γυναίκες για χρήσεις μπροστά σε οθόνη αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το χρόνο που διέθεταν για δουλειές του σπιτιού. Οι συγγραφείς της μελέτης συνδέουν τα παραπάνω στοιχεία με την αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας και σημειώνουν ότι «η ανακατανομή του χρόνου από τις ενεργές ασχολίες (δηλαδή τις οικιακές εργασίες) στις καθιστικές ενασχολήσεις (π.χ. τηλεόραση) έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι, αλλά ότι όλοι πρέπει να είμαστε περισσότερο σωματικά δραστήριοι και ενεργοί.

Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν στη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για τη ρύθμιση του βάρους και της υγείας γενικότερα, και συνιστούν να ενσωματώσουμε πάλι την κίνηση στην καθημερινή μας ζωή μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων. Η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί της υγείας.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου