Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Δεκάδες (βάλε εκατοντάδες) χιλιάδες κρατικοί υπάλληλοι με πλαστά πτυχία



*Δείτε παρακάτω ορισμένα ερωτήματα που τίθενται...

Χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο την τελευταία 20ετία έγιναν με πλαστά στοιχεία ή με δικαιολογητικά που δεν ελέγχθηκαν από το ΑΣΕΠ. 

Τη σοβαρή αυτή καταγγελία έκανε το πρωί μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είπε επίσης ότι δεν αποκλείεται το 10% από τις 850.000 προσλήψεις...
στο δημόσιο που έγιναν την περίοδο 2004-2009, δηλαδή 85.000, να είναι με πλαστά δικαιολογητικά. Ο υπουργός επεσήμανε ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορούσε να κάνει τους ελέγχους, «ήταν αδύνατον» όπως είπε, ενώ τόνισε ότι ελέγχους έκαναν οι φορείς που πραγματοποιούσαν τους διαγωνισμούς και τις προσλήψεις.
«Όταν Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει τότε δεν κάνει ποτέ καλή δουλειά, όλα πάνε καλά» είπε με νόημα.

«Το ΑΣΕΠ δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους. Οι φορείς έκαναν τις προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ. Σε τόσο μεγάλο αριθμό ήταν αδύνατο να κάνει τον έλεγχο. Τους διαγωνισμούς που έκαναν δήμοι, νομαρχίες, διάφοροι φορείς, γίνονταν με κριτήρια ΑΣΕΠ» επανέλαβε.

Παράλληλα, έδωσε κι ένα εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο, ότι από το 1993 προσελήφθησαν 2 εκατομμύρια. «Για να προσληφθείς, για παράδειγμα, χρειάζεται πιστοποιητικό χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, απολυτήριο Λυκείου, ξένων γλωσσών, στρατού, όλο αυτό το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί. Περίπου 10% είναι πλαστά. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί 2 εκατομμύρια. Πιθανόν το 10% να έχει πλαστά στοιχεία. Αναφερόμενος και στα ξενόγλωσσα πιστοποιητικά, σημείωσε ότι «κάποιοι φρόντισαν με μια φωτιά στο ΔΙΚΑΤΣΑ να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Δεν καταλογίζω δόλο αλλά έγιναν» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν έχουν επικοινωνήσει με τα ινστιτούτα που πιστοποιούσαν τα πτυχία ξένων γλωσσών, είπε ότι «έχουν πει αδρά ότι όλα αυτό το σύστημα και όλα αυτά τα πιστοποιητικά που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι πολύ μικρότερος αριθμός που έχουν εκδοθεί από αυτά τα ινστιτούτα σε σχέση με τον αριθμό που χρησιμοποιήθηκε. Τα πλαστά πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».

Και ενδεικτικά ανέφερε ένα παράδειγμα: "Οι διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών έχουν στείλει για τέταρτη φορά στους διευθυντές και τμηματάρχες των τμημάτων και ζητούν να ελεγχθούν τα στοιχεία όλων των υπαλλήλων. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απαντήσεις".


Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολύ απλά:

 

1. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα μετατραπούν σε ολοσχερώς επιστραφέντα;
 

2. Θα εφαρμοστούν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος για απάτη κατ΄ εξακολουθήσιν με σκοπό παράνομο οικονομικό όφελος (κακούργημα); 
 

3. Θα απολυθούν άμεσα όσοι σχετίζονται με τέτοιες παράνομες πράξεις;
 

4. Ήταν εις γνώσιν των ελεγκτικών υπηρεσιών του Κράτους αυτή η κατάσταση; 
 

5. Ποιες ήταν οι δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί μια τέτοια πρωτοφανή κατάσταση; 
 

6. Προκύπτουν ευθύνες για τρίτα πρόσωπα που κάλυψαν τους παρανομούντες;


Εν τω μεταξύ...
Δίκες-εξπρές για 6.000 συμβασιούχους 

Σε δίκες-εξπρές μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση οριστικής απόφασης, οδηγούνται 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που ανήκουν τυπικά στην κατηγορία των συμβασιούχων, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται και να αμείβονται, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η σύμβασή τους. Πρόκειται για την ομάδα των εργαζομένων που -μετά τη λήξη της σύμβασής τους- προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του Δημοσίου, με το αιτιολογικό ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους. Ωστόσο, με το που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και επιτυγχάνουν -μέσα από τις διαρκείς αναβολές εκδίκασης των υποθέσεών τους- την παραμονή (επί μακρόν) στη θέση τους λαμβάνοντας κανονικά τις αποδοχές τους.



Η κυβέρνηση, με διάταξη που συμπεριέλαβε στο τελευταίο -πριν από το κλείσιμο της ολομέλειας της βουλής για το καλοκαίρι- πολυνομοσχέδιο, άλλαξε πλήρως τη διαδικασία, με δεδομένο ότι υπήρχαν περιπτώσεις υπαλλήλων που προφασιζόμενοι κώλυμα πετύχαιναν διαρκώς αναβολές στις δίκες και παρέμεναν ακόμη και για μια 5ετία στην υπηρεσία τους, διεκδικώντας στη συνέχεια τη μονιμοποίησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έχει ενημερώσει ήδη τον πρωθυπουργό ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου (4 μήνες δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου) θα έχουν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν 6.000 περιπτώσεις και ο στόχος είναι να έχουν καθαρογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών είναι πως από τους 6.000 υπαλλήλους, για τους οποίους αυτή την ώρα υπάρχει εκκρεμοδικία, οι 5.000 θα οδηγηθούν στην έξοδο από το δημόσιο. Η κυβέρνηση, αν και δεν μπορεί προφανώς να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις βάζει τέλος στη “φάμπρικα” των αναβολών που διεκδικούσαν και πετύχαιναν κυκλώματα στα οποία μετείχαν ακόμη και δήμαρχοι, αλλά και εργατολόγοι, με αποτέλεσμα οι πελάτες τους να παραμείνουν επ’ αόριστο στο δημόσιο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός στόχος του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, όταν εισηγούνταν τον περασμένο Ιούλιο την ένταξη της συγκεκριμένης ρύθμισης στο πολυνομοσχέδιο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου