Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Δαχτυλίδι – φονικό όπλο του 14ου αιώνα ανακάλυψαν αρχαιολόγοιΈνα δαχτυλίδι με ειδική θήκη για δηλητήριο, τού 14ου αιώνα, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο ακρωτήριο Καλιάκρα στις βουλγαρικές ακτές.

Πρόκειται για το πρώτο δαχτυλίδι- φονικό “όπλο” που βρέθηκε στη Βουλγαρία, δήλωσε η...
αναπληρώτρια καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Μπόνι Πετρούνοβα, που είναι επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων που έκαναν αυτή τη σημαντική ανακάλυψη.

“Η συγκλονιστική” – όπως τη χαρακτήρισε η κ. Πετρούνοβα – “ανακάλυψη έγινε σε ένα μέρος όπου ζούσαν αριστοκράτες του Δεσποτάτου του Ντομπρουτζα”.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το δαχτυλίδι είναι μια άμεση απόδειξη ότι οι δολοφονίες, κυρίως πολιτικής φύσης, γίνονταν τον 14ο αιώνα με τη χρήση δηλητηρίου. Το δαχτυλίδι, προφανώς, συνδέεται με τη σύγκρουση μεταξύ του τοπικού ηγέτη Ντομπρότισα και του γιου του Ιβάνκο Τέρτερ, που είναι γνωστό ότι είχαν έντονο μίσος ο ένας για τον άλλον.

Η ανακάλυψη του δαχτυλιδιού εξηγεί τους πολλούς θανάτους που καταγράφηκαν στο ακρωτήριο Καλιάρκα, μεταξύ των αριστοκρατών κοντά στον Ντομπρότιτσα, τόνισαν οι επιστήμονες.

Το δαχτυλίδι έχει ένα μικρό στρογγυλό δοχείο κολλημένο πάνω σ' αυτό. Το δοχείο έχει μια μικροσκοπική οπή που επιτρέπει τη ροή υγρού μέσα σ' αυτό. Το δαχτυλίδι είναι χάλκινο και ο σχεδιασμός του είναι απλός, αλλά εκλεπτυσμένος. Το δοχείο μπορούσε να γεμίσει με δηλητήριο, το οποίο, στη συνέχεια, έριχναν κρυφά στο ποτήρι του θύματος. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το δαχτυλίδι το φορούσε άντρας, πιθανότατα στο μικρό δάχτυλο του δεξιού χεριού του.


Αρσενικό περιείχε, πιθανότατα, το δαχτυλίδι - φονικό όπλο του 14ου αιώνα που ανακαλύφθηκε, για πρώτη φορά στη Βουλγαρία, στο ακρωτήρι Καλιάκρα από ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Μπόνι Πετρούνοβα.

 Οι επιστήμονες κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες μελέτες της κ. Πετρούνοβα για τα πιο διαδεδομένα δηλητήρια που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή για τις δολοφονίες - κυρίως πολιτικής φύσης - επισημαίνεται στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας "Στάνταρτ".

 "Αυτό το είδος δηλητηρίου (αρσενικό) έχει τη μορφή σκόνης και μπορεί πολύ εύκολα να τοποθετηθεί στην ειδική θήκη που έχει το δαχτυλίδι. Το αρσενικό ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα δηλητήρια στη Βενετία εκείνη την εποχή, που χρησιμοποιούνταν για τέτοιου είδους δολοφονίες" τονίζεται - μεταξύ άλλων - σε σχετική ανακοίνωση.Συνελήφθη Βούλγαρος γιατί κατείχε δύο αρχαία νομίσματα

Δύο αρχαία χάλκινα νομίσματα είχε στην κατοχή του ένας 46χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος συνελήφθη χθες το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών Πέλλας.

Όπως έγινε γνωστό σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο 46χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή των Γιαννιτσών και σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν αρχαία χάλκινα νομίσματα, εκ των οποίων το ένα είναι Ελληνιστικών χρόνων και το άλλο Ρωμαϊκών χρόνων. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές ρχές, ενώ είχε δηλώσει διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας από τα σημερινά. Τα νομίσματα θα αποσταλούν προς εξέταση στην ΙΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Γιαννιτσών Πέλλας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου