Οι πληροφορίες θέλουν ο αρμόδιος υπουργός Κ. Μητσοτάκης και άλλες υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο κέντρο της Αθήνας να ετοιμάζονται να μετακομίσουν αλλού.
Ο λόγος δεν είναι η ανησυχία για τη στατική του κτιρίου επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά κάτι άλλο. Ο σχεδιαζόμενος αποκλεισμός του κτιρίου του υπουργείου από συνδικαλιστές και απλούς δημοσίους υπαλλήλους.
Προφανώς, κάποιοι είχαν την ευγενική καλοσύνη να...
προειδοποιήσουν τους «ενοίκους» για τον αποκλεισμό διά στρατοπέδευσης που προετοιμάζουν, με αφορμή το πρόγραμμα κινητικότητας, και διάφορες υπηρεσίες είναι έτοιμες να μετακομίσουν, φοβούμενες τα χειρότερα.
Ως γνωστόν, 25.000 άτομα θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα πληρώνονται με μειωμένο μισθό για το επόμενο διάστημα μέχρι 8 μήνες. Από αυτούς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα απολύσει 4.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς για να προσλάβει ίσο αριθμό νέων υπαλλήλων.
Αναμφίβολα, το πρόγραμμα κινητικότητας ως μέσο αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα με τη μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού που διαθέτει τα προσόντα από μια υπηρεσία σε άλλη διέπεται από σωστή λογική.
Όμως, το πρόγραμμα α λα γκρέκα που πάει να εφαρμοσθεί μετά από μήνες πολιτικής κωλυσιεργίας δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Οι εξαιρέσεις ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. ένστολοι, από την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα κι οι δεσμεύσεις υπουργών ότι κάποιοι, π.χ. γιατροί και δημοτικοί αστυνομικοί, δεν θα απολυθούν δημιουργούν ένα διάτρητο πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος ευθύς εξαρχής.
Δεν χρειαζόταν να γίνει έτσι, αλλά είναι πλέον αργά με την τρόικα προ των πυλών.
Όμως, δεν είναι καθόλου αργά για να γίνει πράξη αυτό που ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος, μιλώντας στο Mega TV.
Nα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα για τον γρήγορο έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών που προσκόμισαν οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν προσελήφθησαν.
Ο κ. Γρηγοράκος εκτίμησε ότι πάνω από το 10% των προσλήψεων 850.000 ατόμων μεταξύ των ετών 2004 και 2009 έγινε «με πλαστά στοιχεία, που δεν έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ».
Ακόμη κι αν ο αναπληρωτής υπουργός πέφτει έξω και το νούμερο είναι πολύ μικρότερο, θα πρέπει να ελεγχθεί.
Πρώτον, για λόγους ηθικής και αξιοκρατίας, αφού οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εξαπάτησαν τους πάντες για να πάρουν τη θεσούλα τους, στερώντας την από άλλους, ίσως πιο ικανούς και σίγουρα πιο τίμιους.
Δεύτερον, γιατί δίνεται η δυνατότητα της απόλυσης χιλιάδων υπαλλήλων από το δημόσιο λόγω των πλαστών πιστοποιητικών.
Κάτι τέτοιο θα μείωνε τις κρατικές δαπάνες και επίσης την πιθανότητα νέας αύξησης των φόρων.
Τρίτον, θα περιόριζε δραστικά τις αντιδράσεις πολιτικών και των συνδικαλιστών γιατί οι τελευταίοι θα έπρεπε να υπερασπισθούν ανθρώπους που έκανα απάτη.
Με άλλα λόγια, τα πλαστά πιστοποιητικά καθιστούν το πρόγραμμα κινητικότητας σχεδόν αχρείαστο.
Κι αυτό επειδή οι αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων θα δημιουργήσουν μεγάλα κενά που θα καλυφθούν εν μέρει(;) με νέες προσλήψεις.
Όμως, ο έλεγχος των δικαιολογητικών και άλλων πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα πρέπει να περιμένει, αλλά να κινηθεί γρηγορότερα.
Dr. Money / euro2day.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου