Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Συμβουλές για φοιτητική γκαρσονιέρα στη Θεσσαλονίκη


Με τη φράση «κάθε πέρσι και καλύτερα» περιγράφουν οι εμπλεκόμενοι -κατά κύριο λόγο μεσίτες ακινήτων- την κατάσταση στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης, λίγες μόλις ημέρες πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διευκρινίζουν ότι προς το παρόν δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον, η κίνηση είναι υποτονική, ενώ για τους γονείς των πρωτοετών, η μέχρι πρότινος χαρά για την επιτυχία του παιδιού τους έχει δώσει τη θέση της σε δίλημμα ή ακόμα και σε… βάσανο.


Όσον αφορά τα δεδομένα, στοιχεία του συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας προσδιορίζουν τον αριθμό των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων σε περίπου 8.000 στη Θεσσαλονίκη και σε περίπου 37.000 στον ευρύτερο χώρο της βόρειας Ελλάδας. Πέρα από τα νεόδμητα, έμπειροι μεσίτες ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχει πληθώρα ακινήτων προς ενοικίαση σε τιμές που παρουσιάζουν πτώση κατά 30 έως 50%.

«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον, προς το παρόν οι φοιτητές δεν ψάχνουν», αναφέρει στη «ΜτΚ», παραμονή Δεκαπενταύγουστου, ο Κωνσταντίνος Γεωργάκος, μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του συλλόγου μεσιτών Θεσσαλονίκης και μέλος του δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. «Ο λόγος; Παλιότερα οι γονείς ήταν σαφώς διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα ή δύο ενοίκια πριν ακόμα το παιδί τους εγκατασταθεί οπότε σε πολλές περιπτώσεις αναζητούσαν σπίτι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Τώρα, ο γονιός μετρά και το ένα ευρώ, κάνει έρευνα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη στείλει καν το παιδί για σπουδές σε άλλη πόλη -φαινόμενο που περιμένουμε ότι θα ενταθεί στο μέλλον. Αυτό, δηλαδή, που κάποτε ήταν χαρά και καμάρι τώρα γίνεται δίλημμα ή και βάσανο», εξηγεί.

Νέα ήθη
Οι ιδιοκτήτες μεσιτικών γραφείων παρατηρούν ότι βασική διαφοροποίηση, όσον αφορά νέους ενοικιαστές -κυρίως, δηλαδή, γονείς φοιτητών- σε σχέση με λίγα χρόνια πριν είναι το γεγονός ότι οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες και τα χρήματα λιγότερα. «Παλιότερα ο φοιτητής ‘έμπαινε’ σχεδόν σε οποιοδήποτε σπίτι. Τώρα, ο ίδιος αλλά και οι γονείς ψάχνουν πολλά. Βασικότερα, η θέρμανση, τα κοινόχρηστα, η απόσταση του ακινήτου από τη σχολή του φοιτητή.

Γενικώς, οι απαιτήσεις είναι πολλές, κυρίαρχο θέμα, όμως, είναι το ύψος του ενοικίου. Επιπλέον, φέτος περιμένουμε ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των φοιτητών που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα -φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε φοιτητές 3ου και 4ου έτους οι οποίοι έχουν αναπτύξει σχέσεις και φιλίες και όχι σε πρωτοετείς», διευκρινίζει ο κ. Γεωργάκος.

Όπως παρατηρούν οι μεσίτες, πολλοί ιδιοκτήτες δεν προχωρούν σε συντήρηση, επισκευές και ανακαίνιση των ακινήτων που διαθέτουν λόγω οικονομικής στενότητας χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και παραδείγματα ιδιοκτητών που αρνούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. «Οι ιδιοκτήτες πρέπει να καταλάβουν ότι τα σπίτια τους πρέπει να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που δυσκολεύονται οικονομικά να προχωρήσουν σε απαραίτητες εργασίες, υπάρχουν πολλοί που αρνούνται ‘να βάλουν νερό στο κρασί τους’ και ψάχνουν φοιτητές που προέρχονται από ευκατάστατες οικογένειες ώστε να νοικιάσουν τα σπίτια τους ακριβά. Αυτοί πρέπει να ξεχάσουν τις πρακτικές αυτές και να προσαρμοστούν», αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας μεσιτών Ελλάδας, Γρηγόρης Λιάντας.

Επιπλέον, όσον αφορά τους ιδιοκτήτες, τονίζει ότι η στοιχειώδης ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα. «Εξυπακούεται ότι οι πόρτες πρέπει να κλειδώνουν, τα παράθυρα και τα παντζούρια να μην είναι σπασμένα ή φθαρμένα, να γίνεται η απαραίτητη συντήρηση ώστε τα σπίτια να μην θυμίζουν ‘ερείπια’.

Οι φοιτητές και οι γονείς τους, από την άλλη, καλό είναι να συζητούν με τους ιδιοκτήτες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να επιτύχουν μείωση στο ενοίκιο, έστω κατά 10, 20 ή 30 ευρώ μέχρι την τελευταία στιγμή. Τέλος, τόσο μεσίτες όσο και ιδιοκτήτες ακινήτων δίνουν έμφαση και στο φαινόμενο ενοικιαστών που «φεσώνουν» τους εκμισθωτές με απλήρωτα ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινόχρηστα. «Παλιότερα», λένε, «αποτελούσαν εξαίρεση αλλά σήμερα είναι συχνό φαινόμενο. Ιδίως, σε περιπτώσεις όπου οι λογαριασμοί έρχονται στο όνομα του ιδιοκτήτη, παραμένουν απλήρωτοι, συχνά μαζί με ενοίκια και κοινόχρηστα. Οι ιδιοκτήτες προφανώς πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους», υπογραμμίζουν.


Τιμές

Σύμφωνα με ανθρώπους που ξέρουν καλά την αγορά των ακινήτων, οι τιμές όσον αφορά τη φοιτητική στέγη κυμαίνονται ως εξής: Στην ανατολική Θεσσαλονίκη οι γκαρσονιέρες διατίθενται προς 250 έως 350 ευρώ, στο κέντρο της πόλης από 180 έως 350 ευρώ και δυτικά από 150 έως 250 ευρώ. Παράλληλα, διατίθενται στούντιο, κυρίως στο κέντρο, με τιμή ενοικίου από 150 έως 250 ευρώ. «Σε όλες τις περιοχές οι τιμές πέφτουν για τρίτη συνεχή χρονιά και τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση είναι πολλά. Πέρα από αυτό, βλέπουμε ότι αυξάνεται η ζήτηση στα δυτικά όπου μέχρι πρότινος εκδήλωναν ενδιαφέρον μόνο οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τώρα, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη λόγω χαμηλών τιμών», αναφέρουν. Τέλος, όπως εξηγούν, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό φοιτητών που επιλέγουν τη συγκατοίκηση για οικονομικούς λόγους, ενώ γενικότερα, εκτιμούν ότι η αναζήτηση φοιτητικής στέγης θα κορυφωθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων και ίσως έως τον Οκτώβριο λόγω οικονομικής στενότητας.


Οι κίνδυνοι της αναζήτησης μέσω διαδικτύου

Πέρα από τα νέα οικονομικά δεδομένα, το τοπίο στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης αλλάζει και λόγω χρήσης του διαδικτύου. «Η αναζήτηση στέγης -και όχι μόνο φοιτηττικής- μέσω διαδικτύου αυξάνεται προοδευτικά», αναφέρει ο κ. Γεωργάκος ενώ πολλοί ενδιαφερόμενοι απαριθμούν ως πλεονεκτήματα την αποφυγή ταλαιπωρίας, τη δυνατότητα να έχουν μια εικόνα από προσφερόμενα ακίνητα με ένα «κλικ» και προφανώς της εξοικονόμηση χρόνου. Όπως διευκρινίζει ο κ. Γεωργάκος, «η αύξηση αυτή σημαίνει και αύξηση των περιπτώσεων απάτης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ιδίως όσον αφορά τα ραντεβού που κλείνουν μέσω διαδικτύου», υπογραμμίζει.
Δημοφιλείς ηλεκτρονικές διευθύνσεις είναι οι www.spitogatos.gr, www.tospitimou.gr, www.spiti24.gr, www.thessalonikihome.eu, www.studenthouse.gr, www.sygkatoikos.com. Τέλος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσφέρει… μεσιτικές υπηρεσίες δωρεάν αναρτώντας πλήθος αγγελιών στην ιστοσελίδα του -http://dps.web.auth.gr.


Οδηγός για γονείς και φοιτητές
1
. Δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής βιασύνης. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σπίτια συνεπώς απαιτείται προσεκτική αναζήτηση.
2. Φτιάξτε μια λίστα με τα βασικά χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει το σπίτι που θα νοικιάσετε ώστε να κερδίστε χρόνο και κόπο.
3. Ελέγξτε το σπίτι προσεκτικά, κατά προτίμηση σε φως ημέρας, και συζητήστε με τον ιδιοκτήτη ο,τιδήποτε σας προβληματίζει. Εάν υπάρχουν εμφανή ελαττώματα υποδείξτε τα ώστε να διορθωθούν και να ληφθούν υπόψη ώστε να αποφύγετε έξοδα και παρεξηγήσεις.
4. Εάν απευθυνθείτε σε μεσίτη βεβαιωθείτε ότι ασκεί νόμιμα το επάγγελμα, ώστε να μην πέστε θύμα απάτης.
5. Εάν αναζητήσετε σπίτι ηλεκτρονικά βεβαιωθείτε ότι κλείνετε ραντεβού με μεσίτη ή με πραγματικό ιδιοκτήτη και φροντίστε να δείτε το σπίτι από κοντά πριν προχωρήσετε σε καταβολή οποιουδήποτε ποσού.
6. Ζητήστε να συνταχθεί συμβόλαιο, διαβάστε προσεκτικά τους όρους και ζητήστε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία.
7. Ζητήστε να ενημερωθείτε για τα κοινόχρηστα και για τυχόν άλλες υποχρεώσεις σας, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

ΠΟΜΙΔΑ Οδηγός για ιδιοκτήτες
1. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ.
Ο νόμος και οι διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν τον αποκλεισμό ενοικιαστών με βάση την εθνικότητα, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός κλπ. Επειδή η μίσθωση είναι διαρκής σχέση, το πρωτεύον κριτήριο επιλογής μεταξύ πολλών υποψήφιων ενοικιαστών, δεν είναι το ύψος του μισθώματος που μας προσφέρουν, ούτε τα παραπάνω χαρακτηριστικά του, αλλά αποκλειστικά η φερεγγυότητα και συνέπεια του ενοικιαστή, δηλαδή η δυνατότητά του να ανταποκρίνεται σταθερά και έγκαιρα κάθε μήνα στις οικονομικές υποχρεώσεις του από τη μίσθωση αυτή (μισθώματα, κοινόχρηστα και λογαριασμοί κοινής ωφέλειας), κάτι δηλαδή, που δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, είναι δυσχερές να εκτιμηθεί προκαταβολικά. Μιλήστε προσωπικά και διεξοδικά με κάθε ενδιαφερόμενο, ενημερώστε τον για όλα αυτά και ιδιαίτερα σε μισθώσεις με μεγάλο αντικείμενο, αν πρόκειται για εντελώς άγνωστο σ’ εσάς υποψήφιο μισθωτή, μη διστάσετε να ζητήσετε στοιχεία για τη φερεγγυότητά του ή να συνυπογράψει το μισθωτήριο κάποιος αξιόχρεος εγγυητής.

2. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ. Μη δέχεστε ποτέ «προκαταβολή» χωρίς υπογραφή μισθωτηρίου. Μη δώσετε ποτέ κλειδιά ή δικαίωμα εγκατάστασης σε υποψήφιο ενοικιαστή, πριν υπογράψετε οπωσδήποτε το έγγραφο μισθωτήριο που θα συμπληρώσετε εσείς ή θα συντάξει ο δικηγόρος σας, το οποίο θα αναφέρει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς του, τον ΑΦΜ του, και τα στοιχεία συζύγου και των ατόμων που θα μένουν στο μίσθιο, τη χρήση του μισθίου κλπ. Αν είναι αλλοδαπός, θα πρέπει να αναγραφεί και ο αριθμός της αδείας παραμονής του στη χώρα μας. Μη νοικιάζετε ποτέ ακίνητο με δική σας τηλεφωνική σύνδεση. Ωστόσο, αν ήδη μισθωμένο ακίνητό σας έχει τηλεφωνική σύνδεση, μεταβιβάστε την άμεσα, δωρεάν στο μισθωτή σας.

3. ΔΙΑΡΚΕΙΑ. Ο νόμος ορίζει ότι οι μισθώσεις κατοικιών έχουν τριετή νόμιμη διάρκεια, υποχρεωτική τόσο για τον ιδιοκτήτη - εκμισθωτή, όσο και για τον ενοικιαστή. Οι επαγγελματικές μισθώσεις έχουν δωδεκαετή διάρκεια και οι εμπορικές παίρνουν αυτόματη παράταση τεσσάρων ακόμη ετών αν ο εκμισθωτής δεν καταβάλει αποζημίωση 24 ενοικίων. Η διάρκεια που συμφωνείται και αναγράφεται στις επαγγελματικές μισθώσεις είναι συνήθως μικρότερη, λαμβανομένου υπόψη ότι ο μισθωτής μπορεί να φύγει και πριν τη λήξη τους, αν περάσει ένα έτος από την έναρξή τους, οφείλει όμως να προειδοποιήσει εγγράφως τον ιδιοκτήτη προ τριμήνου και να τον αποζημιώσει με ένα μηνιαίο μίσθωμα, επιστρέφοντας και την εγγύηση αν δεν εκκρεμεί οποιαδήποτε οφειλή.

4. ΜΙΣΘΩΜΑ. Καθορίζεται ελεύθερα από τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως και η παραπέρα ετήσια προσαύξησή του. Να αναγράφετε στο μισθωτήριο ολόκληρο το μίσθωμα και το τέλος χαρτοσήμου 3,6% για τις επαγγελματικές μισθώσεις (καταργήθηκε στις μισθώσεις κατοικιών) και να προσδιορίζετε επακριβώς την ετήσια προσαύξηση. Να μην αποδέχεστε ποτέ, ακόμα και τυχόν πρόταση του ενοικιαστή σας για δήλωση μικρότερου μισθώματος. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο καλός μισθωτής είναι πάντοτε προτιμότερος από το καλό μίσθωμα. Μην επιδιώκετε ποτέ παράλογα μισθώματα γιατί τελικά θα βγείτε χαμένοι.

5. ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ. Στοιχειώδης πράξη προνοίας για κάθε εκμισθωτή είναι να ασφαλίζει από την πρώτη μέρα της μίσθωσης κάθε ακίνητο που νοικιάζει σε τρίτους, κατοικία ή επαγγελματική στέγη. Μην εκμισθώνετε ποτέ ανασφάλιστο ακίνητο.

6. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ. Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι η μίσθωση ακινήτου, ιδιαίτερα της κατοικίας, είναι μία διαρκής ανθρώπινη σχέση συνεπώς πρέπει να αντιμετωπίζετε τον αντισυμβαλλόμενό σας πρώτα ως άνθρωπο. Γενικά, μην προσφεύγετε ποτέ στα δικαστήρια αν πρώτα δεν εξαντλήσετε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τον ενοικιαστή σας. Ιδιαίτερα σήμερα, είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, και στο κέντρο που χειμάζεται ιδιαίτερα, αλλά και στις τοπικές αγορές. Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν και θα κάνουν, οικειοθελώς και ο καθένας κατά την κρίση του, κάθε αναγκαία κατά περίπτωση συμφωνία και προσαρμογή των καταβαλλομένων ενοικίων, με στόχο, μέσα στη σημερινή κρίση, να μη χαθεί ούτε ένας από τους υπάρχοντες ενοικιαστές.

Της Μαρίας Τερζούδη / Μακεδονία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου