Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ατιμώρητα 200 λαμόγια στο σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας


Διακόσιοι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας δεν έχουν ελεγχθεί δικαστικώς. 

Οι ιδιώτες αυτοί φέρεται να είχαν ενεργό συμμετοχή στο μεγάλο κόλπο των πέντε γυναικών-διευθυντικών στελεχών του ΙΚΑ Καλλιθέας και να εμφανίζονταν ως… ψευτοασθενείς ή κατά φαντασία έγκυες προκειμένου να υφαρπάζονται επιδόματα συνολικού ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ.


Όμως κανείς από αυτούς δεν φέρεται να έχει κληθεί μέχρι σήμερα να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, την έρευνα για την εμπλοκή των δεκάδων ιδιωτών θα πραγματοποιούσαν οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίζονταν και την κύρια υπόθεση. Όμως τελικώς δεν υπήρξε καμία σχετική κίνηση…

Μία νέα «μαύρη τρύπα» στην απονομή της Δικαιοσύνης, σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση του ΙΚΑ Καλλιθέας αποκαλύπτει «Το Βήμα». Λίγα 24ωρα μετά την διαπίστωση ότι οδεύουν προς αποφυλάκιση, λόγω παρέλευσης του 18μήνου, οι επτά κατηγορούμενοι _πέντε γυναίκες υπάλληλοι και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών_ για την υπεξαίρεση 11 εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώνεται ότι κινδυνεύουν με πλήρη ατιμωρησία και οι ιδιώτες που είχαν «ενταχθεί» στο κύκλωμα και έπαιρναν μερίδιο από τα υπεξαιρεθέντα ποσά.

Σύμφωνα με το τελικό δικαστικό πόρισμα, δόθηκαν 7.991 παροχές προς συνολικά 1.213 δικαιούχους, πολλοί από τους οποίους ήταν ανύπαρκτα πρόσωπα ή δεν υπήρχε τήρηση παραστατικών. Όπως προέκυψε από την περαιτέρω ανάλυση, στο μεγάλο κόλπο συμμετείχαν συνολικά 200 άτομα, πολλοί από τους οποίους ήταν στενοί και μακρινοί συγγενείς των κατηγορουμένων υπαλλήλων αλλά και άτομα που γνώριζαν τυχαία σε διάφορες καθημερινές κινήσεις τους ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα στα άλλα αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε «στρατολόγηση» ιδιωτών, για να συμμετέχουν στο κύκλωμα, και σε... ινστιτούτο αδυνατίσματος όπου ήσαν τακτικές πελάτισσες διευθυντικά στελέχη του ΙΚΑ Καλλιθέας. Από την έρευνα προέκυψαν ότι υπήρχαν άτομα που πήραν 40-80 ψευτοεπιδόματα, λαμβάνοντας ένα σημαντικό ποσοστό από τα κέρδη ως «δώρο» για την συμμετοχή στην απάτη.

Είναι ενδεικτικό το απόσπασμα από έγγραφο των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΙΚΑ: «συγγενής κατηγορουμένης, για την απάτη στο ΙΚΑ, έχει λάβει παροχές για έναν τοκετό τον Μάρτιο του 2006 ενώ η ίδια έχει μόνο δύο παιδιά γεννημένα το 1984 και το 1987. Η ίδια γυναίκα έχει λάβει παροχές για νοσηλεία άνευ παραστατικών ενώ εργαζόταν κανονικά. Ενώ μάλιστα εμφανίζεται να ασφαλίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2006 είχε αρχίσει να λαμβάνει παροχές από το 2003. Στην κόρη της συγκεκριμένης γυναίκας έχουν χορηγηθεί επιδόματα δύο τοκετών σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ η ίδια είναι άγαμη. Στον σύζυγό της του έχουν χορηγηθεί παροχές ύψους 88.113 ευρώ ενώ δεν είχε ούτε μια ημέρα ασφάλισης στο ΙΚΑ. Σε έναν άλλο συνεργαζόμενο με τους κατηγορουμένους έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά για νοσηλεία για τον ίδιο και τα παιδιά του και δύο επιδόματα για τοκετούς αν και ο ίδιος εργάζεται ενώ δεν προκύπτει ότι έχει παιδιά. Ολοι οι αναφερόμενοι φέρεται να έχουν λάβει παρανόμως 720.000 ευρώ».

Στα πλαίσια της αρχικής έρευνας κλήθηκαν μόνο για διευκρινιστική κατάθεση ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους οι οποίοι ανέφεραν ότι «οι υπάλληλοι του ΙΚΑ εκμεταλλεύτηκαν την κακή οικονομική μας κατάσταση και μας ζήτησαν να συμμετάσχουμε σε αυτές τις συναλλαγές. Όμως είχαμε την διαβεβαίωση ότι επρόκειτο για νόμιμες ενέργειες…»
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου