Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Σε λίγο θα πίνουμε και κρασί... Σιβηρίας


Δείτε ποιές χώρες λόγω κλιματικής αλλαγής ξεκίνησαν να παράγουν κρασί

Σε ένα από τα πιο βόρεια σύνορα του κόσμου, αμπελώνες έχουν αρχίσει να γεμίζουν τους λόφους και οι αγρότες ξεκίνησαν να μιλούν για άρωμα, terroir κ.α. Η  νέα τεχνολογία και η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας έχουν διευρύνει τα όρια του οινοπαραγωγικού κόσμου.


Στο Gvarv της Νορβηγίας και το Blaxsta της Σουηδίας όλο και περισσότεροι αγρότες έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια. Στον αμπελώνα του Lerkekasa, νότια του Όσλο,  οι αγρότες μιλούν για νότες raspberry, συζητώντας για το άρωμα του ρουμπινί-κόκκινου σταφυλοχυμού που μόλις βρήκε από την πρέσσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμπελώνας αυτός βρίσκεται στο ίδιο μήκος με την Σιβηρία, την Αλάσκα και τη νότια Greenland!

Mια τέτοια συζήτηση θα ήταν αδιανόητη μερικά χρόνια πριν αλλά οι θερμές θερμοκρασίες και η ανάπτυξη νέων ποικιλιών αμπέλου, με αντοχή στο κρύο συνέβαλαν στην  φύτευση αμπελώνων και στις σκανδιναβικές χώρες! Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες θετικές συνέπειες που είχε η κλιματική αλλαγή…

Tο οινοποιείο Blaxsta κοντά στη Στοκχόλμη, φανταστείτε ότι βρίσκεται πολύ πιο βόρεια από την Μόσχα ή το Aberdeen!  Ο ιδιοκτήτης του, Goran Amnegard κέρδισε διεθνή βραβεία για το πρώτο του παγωμένο κρασί, που βασίζεται σε ποικιλία αμπέλου Vidal. Πουλάει περίπου 3.000 μπουκάλια το χρόνο σε πελάτες που βρίσκονται στα πέρατα της Γης μέχρι και στο Χονγκ Κονγκ. Οι δυο ετικέτες για τις οποίες είναι περήφανος είναι το Σαρντονέ και το Μερλό.  « Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τον κρύο καιρό εδώ, που λέγεται «Το ποντίκι και οι πολικές αρκούδες». Λέγεται ότι κάποτε είχαμε μεσογειακά καλοκαίρια…»

Το οινοποιείο Blaxsta κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στο World Wine Cup το 2012 για το Vidal Ice Wine εσοδείας 2009. Η οινοκριτικός των Financial Times, Jancis Robinson του έδωσε 16.5 πόντους με άριστα το 20.

«Φαίνεται ότι η νέα τάση είναι θερμότερα καλοκαίρια και πιο παγωμένοι χειμώνες», εξηγεί ο νορβηγός οινοποιός. «Κάτι που απ’ ότι φαίνεται θα μας βοηθήσει…».  Βέβαια η επένδυση που κάνουν οι Νορβηγοί οινοποιοί έχει μεγάλο ποσοστό κινδύνου  γιατί πολλά καλοκαίρια είναι ακόμα υγρά και ομιχλώδη. Υπάρχουν όμως και αστάθμητοι παράγοντες, όπως πέρσι που οι γλάροι κατέστρεψαν έναν αμπελώνα στη Νορβηγία.

«Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα σκανδιναβικά κρασιά», τονίζει η οινοκριτικός Robinson. «Αλλά δεν σας κρύβω ότι θα είναι η έκπληξη της ζωής μου αν δοκιμάσω φυσικής ωρίμανσης σκανδιναβικό Cabernet Sauvignon!!!»

Υπάρχουν και άλλα σκανδιναβικά οινοποιεία που βρίσκονται στη Φιλανδία, τη Νορβηγία και την Σουηδία, και μάλιστα οι αμπελώνες τους είναι ακόμα πιο βόρεια. Όμως, είτε δεν δέχονται επισκέπτες ή φυλούν τα αμπέλια τους σε θερμοκήπια για να τα προστατέψουν από το κρύο. Ένας ακόμα οινοποιός που βρίσκεται πολύ πιο βόρεια από τη λίμνη Lerkerkasa, o Βjorn Bergum φυτεύει αμπέλια κοντά στη θάλασσατου Sogndal, στη δυτικά Νορβηγία και οι ετικέτες του έχουν ονομάτα όπως «Κόκκινο Φιόρδ» και «Λευκό Φιόρδ». «Εμείς οι σκανδιναβοί οινοποιοί είμαστε όλοι τρελοί», λέει γελώντας.

http://www.krasiagr.com/?p=59816

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου