Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

10 ημέρες με τους τζιχαντιστές: Ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που μπαίνει στα άδυτα του «χαλιφάτου»


Ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος στον οποίο οι τζιχαντιστές επέτρεψαν να μπει στα άδυτα του «χαλιφάτου» που ανακήρυξαν στο Ιράκ και τη Συρία επέστρεψε με μία προειδοποίηση: Το Ισλαμικό Κράτος «είναι πολύ πιο ισχυρό και πολύ πιο επικίνδυνο» απ' ό,τι πιστεύουν στη Δύση.

Ο γνωστός γερμανός δημοσιογράφος...
Γιούργκεν Τοντεντχέφερ ταξίδεψε μέσω Τουρκίας στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη που βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με τους ηγέτες της οργάνωσης για να εξασφαλίσει την πρόσβαση και εγγυήσεις ασφαλείας.

Τη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιοποιήσει μία περίληψη των «Δέκα ημερών στο Ισλαμικό Κράτος», αλλά ήδη σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέφερε την εικόνα που σχημάτισε από τη ζωή στα εδάφη που ελέγχουν οι αιμοσταγείς τζιχαντιστές.



Ο δημοσιογράφος μιλά για «τη μεγαλύτερη εκστρατεία θρησκευτικής εκκαθάρισης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία», την τεράστια συμπάθεια των τζιχαντιστών και την στόχευσή τους «να κατακτήσουν τον κόσμο».

«Ισχυρότερη απ' ό,τι νομίζουμε»

«Η ISIS είναι πολύ ισχυρότερη απ' ό,τι νομίζουμε εδώ» δήλωσε ο Τοντεντχέφερ μιλώντας στο γερμανικό δικτυακό τόπο Der tz. Ελέγχουν εδάφη μεγαλύτερα σε έκταση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους διακατέχει «ένας σχεδόν εκστατικός ενθουσιασμός» που ο ίδιος λέει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά σε εμπόλεμη ζώνη.

Ο 74χρονος Γιούργκεν Τοντεντχέφερ υποστηρίζει ότι είχε τη δυνατότητα να κινηθεί ανάμεσα στους μαχητές της ISIS, καταγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν και τον οπλισμό που διαθέτουν.

Στη σελίδα του στο Facebook ανάρτησε φωτογραφίες που, όπως αναφέρει, δείχνουν γερμανικά αυτόματα όπλα Heckler & Koch MG3 στα χέρια των τζιχαντιστών. «Μια μέρα αυτό το γερμανικό MG μπορεί να στραφεί εναντίον μας» λέει.



Οι τζιχαντιστές κοιμούνται σε στρατώνες που έχουν δημιουργήσει από βομβαρδισμένα σπίτια. Είναι γύρω σε 5.000 στον αριθμό και είναι τόσο ευρέως εξαπλωμένοι στην περιοχή που εάν οι ΗΠΑ επρόκειτο να τους βομβαρδίσουν όλους «θα καταστρεφόταν ολοσχερώς ολόκληρη η Μοσούλη», λέει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην ουσία αυτό σημαίνει πως η ISIS δεν μπορεί να ηττηθεί μέσω των αεροπορικών βομβαρδισμών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού -παρά τις δηλώσεις που έρχονται από την Ουάσινγκτον ότι η αεροπορική εκστρατεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.

«Κάθε μέρα φθάνουν εκατοντάδες μαχητές»

«Με κάθε βόμβα που πέφτει και χτυπά έναν πολίτη, ο αριθμός των τρομοκρατών αυξάνεται» αναφέρει ο γερμανός δημοσιογράφος.

«Κάθε μέρα εκατοντάδες πρόθυμοι μαχητές φθάνουν από όλο τον κόσμο. Για εμένα είναι ακατανόητο» αναφέρει ο Γιούργκεν Τοντεντχέφερ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο RTL δύο ημέρες αφότου επέστρεψε στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, ο Γιούργκεν Τοντεντχέφερ δήλωσε ότι η ISIS έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να δημιουργήσει ένα λειτουργικό κράτος. Αναφέρει ότι υπάρχει «κοινωνική πρόνοια» και «σύστημα εκπαίδευσης», λέγοντας επίσης ότι του προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν σχέδια για την εκπαίδευση και των κοριτσιών.

Το πιο ανησυχητικό από όλα κατά τον δημοσιογράφο είναι η πεποίθηση των μαχητών της ISIS ότι «όλες οι θρησκείες που συμφωνούν με τη δημοκρατία πρέπει να πεθάνουν».

Η άποψη που διαρκώς επαναλαμβανόταν είναι ότι η ISIS «θέλει να κατακτήσει τον κόσμο» και θα σκοτώσουν όλους όσοι δεν ενστερνίζονται την ερμηνεία που δίνει η οργάνωση στο Κοράνι. Οι μόνες άλλες θρησκείες που θα γλιτώσουν, λέει ο Τοντεντχέφερ, είναι «οι λαοί της Βίβλου», εβραίοι και χριστιανοί.

«Η μεγαλύτερη εκστρατεία θρησκευτικής εκκαθάρισης»

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία θρησκευτικής εκκαθάρισης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία» δήλωσε στο RTL.



Κατά την προσωπική του άποψη η ISIS θα προσεγγίσει σύντομα τη Δύση για να διαπραγματευτεί έναν βαθμό συνύπαρξης. «Οι μόνοι που μπορούν να τους σταματήσουν τώρα είναι οι μετριοπαθείς ιρακινοί σουνίτες» λέει και προσθέτει πως «εάν θέλεις να νικήσεις έναν αντίπαλο πρέπει να τον γνωρίζεις».

Ο ίδιος επίσης αποκάλυψε ότι έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο στη Βεγγάζη με τον Τζέιμς Φόλει, τον πρώτο αμερικανό δημοσιογράφο που αποκεφάλισε η ISIS τον περασμένο Αύγουστο. «Φυσικά είδα αυτό το τρομερό, βάναυσο βίντεο, και ήταν μία από τις κύριες ανησυχίες μου κατά τις διαπραγματεύσεις [με τους τζιχαντιστές] το πώς θα αποφύγω να έχω την ίδια μοίρα», αναφέρει.

 Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου