Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Θα μαγειρέψουμε αγριογούρουνο ~ Τί κρασί ταιριάζει;


Αγαπά τις μαρινάδες καθώς και τα μαγειρέματα με κρασί και υλικά που του προσδίδουν μια γλυκιά νότα, ενώ στα ποτήρια απαιτεί ένταση και ρώμη.

Με δαμάσκηνα > Ξινόμαυρο
Η πλούσια δεμένη σάλτσα του πιάτου ανοίγει την όρεξη για ερυθρά κρασιά με αντίστοιχα πλούσιο χαρακτήρα, ενώ η γλυκιά γεύση που προσδίδουν τα δαμάσκηνα μας επιτρέπει να συνδυάσουμε το φαγητό με ερυθρά κρασιά που έχουν έντονες...
τανίνες, αφού η αίσθηση της γλύκας σβήνει τη στυφή αίσθηση που αυτές δημιουργούν. Πληθωρικά Ξινόμαυρα και καλοδομημένα Cabernet Sauvignon μπορούν επάξια να σταθούν πλάι του. Το ρόλο που παίζουν τα δαμάσκηνα μπορούν να διαδραματίσουν κι άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα.
Νάουσα, Διαμαντάκος, 12 €
Ναουσαία, Φουντή, 10 €
Καλή Ρίζα, Κυρ-Γιάννη, 12,5 €
Βιβλία Χώρα, Ερυθρός, 14 €


Σαλμί > Aγιωργίτικο
Η σάλτσα σαλμί μπορεί να περιέχει διάφορα συστατικά ώστε να είναι αρκετά πλούσια. Στην περίπτωση που μαγειρεύεται για αγριογούρουνο, συνηθίζεται να περιέχει λαχανικά, όπως καρότο και κρεμμύδι, καρυκεύματα και κρασί. Μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό χρησιμοποιώντας ένα πληθωρικό Αγιωργίτικο ή ένα πικάντικο Syrah και να το συνοδεύσουμε με το ίδιο κρασί. Η γεύση του πιάτου θα μας αποζημιώσει και το πάντρεμα οίνου και γεύσεων θα έχει εξασφαλισμένη επιτυχία.
Μέγας Οίνος, Κτήμα Σκούρα, 20 €
Νεμέα, Αϊβαλή, 13 €
Emphasis Syrah, Κτήμα Παυλίδη, 18 €
Rossiu di Munte, Syrah-Traminer, Κατώγι & Στροφιλιά, 18,5 €


Στιφάδο > Γουμένισσα
Αντίστοιχη είναι η οινική αντιμετώπιση όταν το αγριογούρουνο είναι μαγειρεμένο στιφάδο. Τα μικρά γλυκά κρεμμύδια δημιουργούν μια γλυκιά πικάντικη αίσθηση, επιτρέποντας σε χαρμάνια από Ξινόμαυρο, όπως τα κρασιά από τη Γουμένισσα, να βρουν το ταίρι τους συντροφεύοντας το αγριογούρουνο.
Γουμένισσα, Αϊδαρίνη, 10 €
Γουμένισσα, Χατζηβαρύτη, 14 €
Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος, Κτήμα Αλφα, 12 €


Λουκάνικα & αλλαντικά > Riesling
Με έντονη γεύση κρέατος που κινητοποιεί τους γευστικούς μας κάλυκες, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά από αγριογούρουνο συμβάλλουν στον πλουραλισμό ενός πλατό ή μιας ποικιλίας. Βάζοντας στο πλάι τους μια πικάντικη μουστάρδα Dijon, δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα συνδυασμό με λευκό κρασί. Χρειαζόμαστε ένα κρασί με έντονα αρώματα, πλούσιο σώμα και τονισμένη οξύτητα και μπορούμε να κινηθούμε ανάμεσα σε ένα τραγανό Chardonnay ή ένα ορυκτώδες Riesling. Και στις δύο περιπτώσεις, η οξύτητα θα αναζωογονήσει τον ουρανίσκο μας. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε την επιλογή μιας μυρωδάτης απαστερίωτης μπίρας.
Chardonnay, Κίκονες, 11 €
Reisling Dry, Marcus Molitor, 18 €
Septem - Sunday’s Honey Golden Ale 330 ml, 2,5 €
Crazy Donkey 750 ml, 10 €

Μαρία Δήμου ~ oinoxoos.net


Δείτε ακόμη:
Χριστούγεννα ~ Τι κρασί θα πιούμε;


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μηπως να το πιασουμε πρωτα? ή στην περιπτωση που δεν εχουμε ενα, μηπως να εξαγριωσουμε ενα ηρεμο?χαχααααα

Κρασοπατήρ είπε...

Πουλάνε και στα σούπερ μάρκετ ημιάγρια, αλλά οι τιμές είναι...

Δημοσίευση σχολίου