Η πρώτη ψηφιακή κάμερα που δεν χρειάζεται καθόλου μπαταρία παρουσιάστηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ.
Η κάμερα δεν ξεμένει ποτέ από μπαταρία, ούτε χρειάζεται κάποια εξωτερική ενεργειακή πηγή αφού αυτοφορτίζεται: τα εικονοστοιχεία (pixel) της μετατρέπουν συνεχώς σε ηλεκτρική ενέργεια το φως που πέφτει πάνω της.
Η νέα κάμερα συνδυάζει την τεχνολογία της κάμερας και ενός ηλιακού πάνελ (φωτοβολταϊκού).
Σε όλες τις ψηφιακές κάμερες η "καρδιά" τους είναι ένας αισθητήρας-τσιπάκι που διαθέτει εκατομμύρια πίξελ. Το βασικό συστατικό σε κάθε pixel είναι μία φωτοδίοδος, που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα όταν εκτεθεί στο φως, πράγμα που επιτρέπει στο pixel να μετρά την ένταση του φωτός και -σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα pixel- να παράγει μία εικόνα. Όμως, μία παρόμοια φωτοδίοδος χρησιμοποιείται και στα φωτοβολταϊκά για να μετατρέπει το φως του ήλιου σε ρεύμα.
Προς το παρόν, η κάμερα-φωτοβολταϊκό διαθέτει έναν αισθητήρα μόνο 30Χ40 pixel, που μπορεί να τραβήξει ένα καρέ ανά δευτερόλεπτο. Κάθε pixel του αισθητήρα έχει μήκος περίπου τέσσερα χιλιοστά και είναι σχεδόν 1.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό μίας κανονικής ψηφιακής κάμερας. Στόχος των μηχανικών του Κολούμπια είναι μελλοντικά να σμικρύνουν τον αισθητήρα της κάμερας, έτσι ώστε να χωράει σε ένα ευρέως αξιοποιήσιμο τσιπάκι.
Την κάμερα δημιούργησαν ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
news.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου