Ετοιμάζεις τον κήπο σου, βάζεις τα λουλουδάκια και τα ζαρζαβάτια σου και καμαρώνεις το αποτέλεσμα. Λογαριάζεις χωρίς τους επισκέπτες όμως! Το κατά τα άλλα συμπαθητικό ζωάκι, εισβάλλει στο αφράτο χώμα και σκάβει τούνελ. Ό,τι βρεθεί στο δρόμο του, ξεριζώνεται και μαραζώνει.
Δοκίμασες τα πασαλάκια με υπέρηχους, πατέντες με άδεια μπουκάλια, ποντικοπαγίδες, δηλητήρια (που σου καταστρέφουν και τα φυτά) και προκοπή δεν είδες;
Η λύση και για αυτό το πρόβλημα είναι ένα...
μπουκάλι γεμάτο κρασί! Κι όμως, το δοκίμασα και πέτυχε:
Πατάς το χώμα που πέρασε ο τυφλοπόντικας, ανοίγεις το μπουκάλι το κρασί και αρχίζεις να το πίνεις.
Κάθεσαι σε μια καρέκλα, περιμένεις και το πολύ σε καμιά ώρα, ο «επισκέπτης» θα περάσει για να ξανανοίξει τα τούνελ του.
Με ήρεμα βήματα για να μην σε ακούσει, πλησιάζεις και στο σημείο όπου πετάγεται το χώμα, βγάζεις τον Τζέκινς Χαν από μέσα σου και με μια τσάπα, βαράς με δύναμη κάθε 15 εκατοστά κατά μήκος του τούνελ. (Η αφεντιά μου ξεμπέρδεψε με μια τσαπιά).
Στο τέλος πίνεις και λίγο κονιάκ κι εύχεσαι καλό παράδεισο στον εκλιπών.
Και λίγες πληροφορίες για το ζωάκι...
Ο τυφλοπόντικας είναι τρωκτικό με μικρά μάτια που καλύπτονται από επιδερμίδα οπότε η όρασή του δεν είναι τόσο καλή και διακρίνει απλά το φως από το σκοτάδι. Την αδυναμία του αυτή όμως υπερκαλύπτει η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη του όσφρηση, η οποία σύμφωνα με έρευνες είναι στερεοσκοπική. Δηλαδή με το ίδιο ακριβώς τρόπο που χρησιμοποιούμε τα αυτιά μας για να εντοπίσουμε έναν ήχο, με τον ίδιο τρόπο ο τυφλοπόντικας μπορεί όταν θα μυρίσει το γεύμα του να αντιληφθεί προς τα πού να κινηθεί για να το βρει. Ή όταν θα μυρίσει κάποιο φυσικό εχθρό να τον αποφύγει.
Ζει κάτω από τη γη σε στενές στοές τις οποίες ανοίγει χάρη στο σώμα του το οποίο είναι φτιαγμένο για αυτό ακριβώς το σκοπό: παχύ και ισχυρό σώμα με λεπτό τρίχωμα, κοντή ουρά, κωνικό ρύγχος, δυνατά, πλατιά και σε σχήμα φτυαριού πόδια με νύχια. Το δίκτυο των στοών που διανοίγει μπορεί να φτάσει τα αρκετές εκατοντάδες μέτρα.
Ο τυφλοπόντικας είναι μεγάλος μπελάς στον κήπο. Ανοίγει ταχύτατα στοές, τον γεμίζει τρύπες στην προσπάθεια του να βρει τροφή και καταστρέφει τα φυτά. Παρά την κοινή αντίληψη ότι είναι φυτοφάγος κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι σαρκοφάγος και τρέφεται κυρίως με έντομα και σκουλήκια «καθαρίζοντας» από αυτά τον κήπο. Αερίζει και ανακατεύει το χώμα. Ανοίγοντας τις στοές όμως χαλάει τις ρίζες των φυτών. Τις στοές του τις χρησιμοποιούν και άλλα τρωκτικά για να φτάσουν στις ρίζες των φυτών μας και ολοκληρώνουν την «καταστροφή».
Υπάρχουν διάφορες συσκευές με υπερήχους οι οποίες όμως δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Κυκλοφορούν επίσης στο εμπόριο διαφόρων ειδών παγίδες που αν τοποθετηθούν σωστά ίσως πιάσουν τον τυφλοπόντικα στη.... φάκα. Τέλος υπάρχουν και διάφορα χημικά σκευάσματα τα οποία στην καλύτερη τον ενοχλούν ή τον δηλητηριάζουν και τον σκοτώνουν. Όπως και να έχει ο τυφλοπόντικας δε θα φύγει τόσο εύκολα και ότι θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και υπομονή τόσο για το κλείσιμο των τρυπών που εκείνος ανοίξει όσο και για την απομάκρυνσή του.
http://en.wikipedia.org/
Προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την αντιμετώπιση του τυφλοπόντικα:
Οδηγίες τοποθέτησης Παγίδων Τούνελ για Τυφλοπόντικες
2 σχόλια:
Έχεις συγγραφικό ταλέντο
Βοηθάει το κρασί ;)
Δημοσίευση σχολίου