Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Κάθε χρόνο 1.000 Θεσσαλονικείς πεθαίνουν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης


Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Πανοράματος, στο πλαίσιο ημερίδας για το περιβάλλον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙΘ Δρ. Φωκίων Βοσνιάκος, ο οποίος ανέφερε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα περίπου 1.000 Θεσσαλονικείς λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης!


Όπως σημείωσε ο κ. Βοσνιάκος η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε διεθνώς αποδεκτούς υπολογισμούς του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη ο αέρας σε εσωτερικούς χώρους είναι δύο και τρεις φορές πιο ρυπασμένος από ό,τι στους εξωτερικούς χώρους. «Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογισθεί κανείς ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε στο σπίτι ή στο γραφείο, δηλαδή σε εσωτερικούς χώρους», σημείωσε ο διακεκριμένος επιστήμονας. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ημερίδας με τον τίτλο «Το περιβάλλον και οι επιπτώσεις του στην κοινωνία και τον άνθρωπο», που συνδιοργάνωσαν στο Πανόραμα ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στην ημερίδα ακούστηκαν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο κ. Βοσνιάκος και ο δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη Γιώργος Μπαμπαράτσας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους ομιλητές, σημείωσε τη μεγάλη σημασία που δίνει ο δήμος μας για ένα καθαρό περιβάλλον, ενώ μετέφερε και το χαιρετισμό του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια οικολογική επανάσταση. Ατομική περιβαλλοντική συνείδηση στον κάθε πολίτη. Η βαθιά αντίληψη πως το περιβάλλον δεν είναι θέμα των άλλων, αλλά δικό μας. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στάσης ζωής. Να σκεφτόμαστε οικολογικά. Να ενεργούμε οικολογικά. Να ζούμε οικολογικά», σημείωσε ο δήμαρχος στον χαιρετισμό του. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτισε και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Κώστας Γιουτίκας.


Στη συνέχεια οι εκλεκτοί καλεσμένοι παρουσίασαν τις ομιλίες τους. Για τον «Αειφόρο Σχεδιασμός 2020 – Πράσινες Υποδομές» μίλησε ο καθηγητής ΑΤΕΙΘ, Δρ. Δ. Κωνσταντινίδης, για τους Βιολογικούς Καθαρισμούς της Θεσσαλονίκης ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Δρ. Ν. Παπαδάκης, για το «e – Περιβάλλον» η επίκουρος καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ, Δρ. Π. Μεντζέλου και για το θέμα «Τρόφιμα – Διατροφή – Περιβάλλον» ο καθηγητής του ΑΤΕΙΘ, Δρ. Ε. Κυρανάς. Επίσης η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΤΕΙΘ, Δρ. Α. Παυλούδη αναφέρθηκε στο θέμα «Περιβαλλοντική Οικονομία και Διαχείριση», η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Ζ. Ανδρεοπούλου στις «Πράσινες Τεχνολογίες», ενώ για την «Προστασία Περιβάλλοντος: Υγεία και ποιότητα Ζωής» μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΤΕΙΘ, Δρ. Φ. Ελευθερίου. Για το θέμα «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και Υπογονιμότητα» μίλησε ο καθηγητής ΑΤΕΙΘ, Δρ. Π. Σκεπαστιανός, ενώ για το τρίπτυχο «Διατροφή-Περιβάλλον- Διαβήτης» ο καθηγητής ΑΤΕΙΘ Δρ. Κ. Καζάκος.
Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δρ. Γεώργιος Βασιλικιώτης.

Πηγή:typosthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου