Γαϊδουράγκαθο ~ το γνωστό αγκάθι Μαρίας από το θαυματουργό για την λειτουργία του συκωτιού, εκχύλισμα του με το όνομα milkthistle, επιλέγεται προς το τέλος της άνοιξης όταν ο σπόρος του δεν έχει σκληρύνει.
Η καλύτερη περίοδος συγκομιδής είναι αυτές τις ημέρες, τέλη Μαΐου έως 10 Ιουνίου, τώρα που ανοίγουνε τα λουλούδια και μπορεί να τραβηχτεί ο σπόρος με το χέρι, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν:
1. Προσέχουμε να μην είναι ραντισμένα τα γαϊδουράγκαθα κι έχουμε καμιά δυσάρεστη εμπειρία...
2. Αν το λουλούδι είναι ακόμη κλειστό, δεν θα τραβιέται μαζί με χνούδι ο σπόρος, ή δεν θα βγαίνει καθόλου (αυτά τα γαϊδουράγκαθα, μπορούμε να τα κόψουμε με ψαλίδι στη μέση και να ρίξουμε στο κλουβί). Στην φωτογραφία που ακολουθεί, βλέπουμε δύο λουλούδια έτοιμα για μάζεμα. Έχουνε ανοίξει λίγο κι ακόμη δεν έχει παρασυρθεί ο σπόρος από τον αέρα.
3. Με το χέρι και προσεκτικά από το πάνω μέρος για να μην τρυπηθούμε, τραβάμε το χνούδι.
4. Με το πρώτο τράβηγμα, βγαίνουν τα περισσότερα σποράκια, ενώ κάντε ακόμη 2-3 τραβήγματα, για να πάρετε και τα υπόλοιπα. Ήρεμα, γιατί τσιμπάει πολύ στις άκρες...
5. Με το άλλο χέρι, κι ενώ κρατάτε το χνούδι, τρίψτε λίγο τους σπόρους και θα πέσουν πανεύκολα.
6. Σιγά σιγά θα μαζέψετε αρκετούς σπόρους, που μπορείτε να τους προσθέσετε κατευθείαν στην τροφή της καρδερίνας σας. Δεν απαιτείται ξήρανση.
Λόγω της χρησιμότατης ουσίας που περιέχει (σιλυμαρίνη ) για την οποία υπάρχουν επιστημονικές αναφορές αναγνώρισης των ηπατοπροστατευτικών της ιδιοτήτων (μέχρι σημείου και πιθανής αναγέννησης ηπατικών κυττάρων ) κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή ενός τέτοιου σπόρου στην εκτροφή καρδερίνων γεννημένων στην αιχμαλωσία είτε μέσω εκχυλίσματος του σε κάποιο εμπορικό σκεύασμα είτε σαν ημιώριμος σπόρος μετά από καλλιέργεια του από τους εκτροφείς, είτε με τη μορφή φύτρο είτε ίσως βρασμένος για μικρό χρονικό διάστημα ώστε αν προστεθεί σε αυγοτροφή ξηρού τύπου ή αυγόψωμο, να μπορεί εύκολα να αλεσθεί σε πολυκόφτη ώστε να ενσωματωθεί ομοιογενώς με αυτό.
Δείτε ακόμη:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου