Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Χαμός και φέτος με τόκους καταθέσεων & τεκμήρια ~ Ξύνουν τα παπάκια τους στο ΥΠΟΙΚ


Χιλιάδες κάτοικοι εξωτερικού με λογαριασμούς καταθέσεων, σπίτια και αυτοκίνητα στην Ελλάδα καλούνται φέτος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος.

Ήρθε η ώρα και για τους φορολογούμενους που βρίσκονται εντός ελληνικών συνόρων.

Τι και αν ψηφίστηκε διάταξη από τη Βουλή, που υποτίθεται ότι επιλύει το θέμα με την εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα μόνο από τόκους...

Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν τον χαβά τους…

Μετά τους κατοίκους εξωτερικού, που για μερικά και μόνο ευρώ τόκων από ξεχασμένους λογαριασμούς καταθέσεων αναγκάζονται να πληρώσουν «τσουχτερούς» φόρους λόγω του ότι μπλέκουν στα «γρανάζια» των τεκμηρίων, ήρθε η ώρα και για τους φορολογούμενους που βρίσκονται εντός ελληνικών συνόρων.
Η εμπλοκή τους στον παραλογισμό με τα τεκμήρια ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που οι επιτελείς του υπουργείου συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα ως προς τη διόρθωση αυτού του λάθους που έχει σοκάρει χιλιάδες φορολογούμενους. Κάτι ανάλογο είχαν να ζήσουν από πέρυσι με τα λάθος εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και τον εξωπραγματικό φόρο που είχε προκύψει.
Χιλιάδες κάτοικοι εξωτερικού με λογαριασμούς καταθέσεων, σπίτια και αυτοκίνητα στην Ελλάδα καλούνται φέτος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος μόνο και μόνο επειδή εισπράττουν μερικά ευρώ τόκων από καταθέσεις.
Το γεγονός αυτό συμβαίνει λόγω του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ορίζει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα μόνο στην περίπτωση που αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας.
Με δεδομένο ότι δεν τίθεται κάποιο όριο ή κάποιος περιορισμός αναφορικά με το εισόδημα αυτό, ακόμη και οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν στην Ελλάδα τόκους μερικών λεπτών του ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια απίστευτη «παγίδα» υπερφορολόγησης, η οποία ισχύει τελικά και για τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας και μάλιστα όχι μόνο για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους αλλά και για όσους έχουν αποκτήσει εισοδήματα από ακίνητα.

Παράδειγμα

Έστω φορολογούμενος, ο οποίος το 2014 είχε εισόδημα από τόκους 0,57 ευρώ και εισόδημα από εισπραχθέντα ενοίκια 3.600 ευρώ.
Ο φορολογούμενος αυτός διαμένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 50 τ.μ., το οποίο κληρονόμησε από τον πατέρα του κι έχει κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών παλαιότητας 10 ετών κληρονομημένο κι αυτό από τον πατέρα του.
Το συνολικό πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου αυτού ανέρχεται σε 3.600 ευρώ. Ο υπολογισμός του εισοδήματός του θα υπολογιστεί αθροιστικά με τα εξής τεκμήρια: εισοδήματος 3.000 ευρώ, κατοικίας 2.000 ευρώ (50 τ.μ. Χ 40 ευρώ ανά τ.μ.), αυτοκινήτου, 2.600 ευρώ = 7.600 ευρώ. Οπότε η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος που θα προκύψει θα είναι 3.999 (7.600 - 3.600,57 = 3.999,43).
Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει ως εξής:
• Το εισόδημα των 3.600 ευρώ από ενοίκια θα φορολογηθεί αυτοτελώς με 11% οπότε ο φόρος που αναλογεί σ' αυτό θα ανέλθει σε 396 ευρώ (3.600 Χ 11% = 396).
• Η διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος 3.999 ευρώ θα φορολογηθεί με 26% και προκαταβολή 55% οπότε ο φόρος που αναλογεί φτάνει τα 1.610,92 ευρώ.
Το εισόδημα των 0,57 ευρώ από τους τόκους έχει ήδη φορολογηθεί και ο συνολικός φόρος είναι 2.007 ευρώ!

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.grΑυτό είναι το βιβλιαράκι για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (pdf)

Αυτό είναι το βιβλιαράκι για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (pdf)

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την πληρέστερη ενημέρωση των φορολογουμένων, ανήρτησε στον ιστότοπό της (www.publicrevenue.gr) τον Οδηγό Συμπλήρωσης Φορολογικών Δηλώσεων Φυσικών Προσώπων.

Επιπρόσθετα με σκοπό την ενημέρωση των φορολογουμένων από τις κατά τόπους ΔΟΥ, η ΓΓΔΕ διοργανώνει στις 27/5/2015 επιμορφωτική ημερίδα των υπαλλήλων της με θέμα: «Δηλώσεις εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων».

Σημειώνεται ότι από τις 2/6/2015 οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΓΓΔΕ καλώντας τον αριθμό 15515.

Με τις ανωτέρω δράσεις η ΓΓΔΕ αποσκοπεί στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των φορολογουμένων, έτσι ώστε να προβούν στην έγκαιρη και απρόσκοπτη υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος οικονομικού έτους 2015.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου