Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ασφαλής ο νέος βηματοδότης με 93% μικρότερο μέγεθος


Ασφαλής και αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση της βραδυκαρδίας αποδεικνύεται ο μικρότερος βηματοδότης που έχει εμφυτευθεί μέχρι σήμερα σε άνθρωπο. Η καινοτόμος συσκευή είναι 93% μικρότερος από τους υπάρχοντες βηματοδότες και ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές αφού δεν έχει καλώδια ή δεν απαιτεί τη δημιουργία «τσέπης» στο στήθος.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού ο Δρ Φιλιπ Ριττερ από το Νοσοκομείου Haut-Leveque στο Μπορντο της Γαλλίας, ο βηματοδότης-μινιατούρα εμφυτεύθηκε επιτυχώς σε 60 ασθενείς μέσω της μηριαίας φλέβας και τοποθετήθηκε απευθείας στην δεξιά κοιλία της καρδιάς.

Για κάθε ασθενή η επιστημονική ομάδα χρειάστηκε κατά μέσο όρο 37 λεπτά να εμφυτεύσει τον βηματοδότη και μεταξύ πρώτου και τρίτου μήνα από την επέμβαση, όλες οι ηλεκτρικές μετρήσεις ήταν εντός αναμενόμενου εύρους. Παρενέργειες από το διακαθετηριακό σύστημα βηματοδότησης Micra αναφέρθηκαν από το 5,7% των ασθενών, ποσοστό συγκρίσιμο με αυτό των συμβατικών βηματοδοτών. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, ο εκτιμώμενος χρόνος ζωής του νέου βηματοδότη είναι στα 10 χρόνια. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι το μέγεθος της συσκευής και η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ο βηματοδότης Micra όχι μόνο ελαχιστοποιεί πολλές από τις κλασσικές επιπλοκές που σχετίζονται με τους συμβατικούς διαφλεβικούς βηματοδότες, αλλά βελτιώνει την φροντίδα του ασθενή και δημιουργία νέα δεδομένα για τους βηματοδότες καρδιακής κοιλίας», επεσήμανε ο Δρ Ρίττερ.



typosthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου