Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Μας τρολλάρουν ~ Ελληνικό το επετειακό νόμισμα των 2 €


Ελληνικό ευρώ επέλεξε η Κομισιόν για τα τριάντα χρόνια από την υιοθέτηση της σημαίας της με τα δώδεκα αστέρια, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ελληνικό νόμισμα των δύο ευρώ επελέγη έπειτα από ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετείχαν κάπου 100.000 άνθρωποι.


Αφού είχε επιλεγεί μαζί με άλλα τέσσερα σχέδια, αυτά της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, το ευρώ που σχεδίασε ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος, που εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συγκέντρωσε περίπου το 30% των ψήφων, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Στην μπροστινή όψη του νομίσματος αποτυπώνονται δώδεκα αστέρια που μεταμορφώνονται σε ανθρώπινες φιγούρες που υποδέχονται τη γέννηση μίας νέας Ευρώπης.

Περίπου 75 εκατομμύρια κέρματα με αυτό το νέο σχέδιο θα τυπωθούν από τις 19 χώρες της ευρωζώνης.

Είναι η τέταρτη φορά που οι χώρες της ευρωζώνης συνεργάζονται για να εκδώσουν ένα αναμνηστικό νόμισμα που θα φέρει το ίδιο, κοινό σχέδιο στην "εθνική" όψη του ενιαίου νομίσματος.

Η πρώτη φορά ήταν το 2007, για την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η δεύτερη, το 2009, γιόρταζε τα δέκα χρόνια της ευρωπαϊκής και νομισματικής ένωσης, ενώ η τρίτη, το 2012, ήταν για τη δέκατη επέτειο της εισαγωγής χαρτονομισμάτων και νομισμάτων σε ευρώ.

Το 2ευρω του κ. Σταματόπουλου κέρδισε το 30% των ψήφων και αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο μισό του 2015.

«Η σημαία αποτελεί ενωτικό σύμβολο για ανθρώπους και πολιτισμούς που συμμερίζονται οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον. Το σχέδιο απεικονίζει δώδεκα άστρα που σχηματίζουν ανθρώπινες μορφές γύρω από τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης» τόνισε.

Ο Γεώργος Σταματόπουλος είναι γλύπτης κι εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πολλές είναι οι επαγγελματικές του συνεργασίες και διακρίσεις. Μάλιστα, είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε την Ελληνική όψη των κερμάτων ευρώ, αλλά και το 2011 σχεδίασε  την αναμνηστική σειρά για τα Special Olympics.

Ο κ. Σταματόπουλος είχε σχεδιάσει και το αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ, το οποίο εξέδωσαν όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον εορτασμό των 10 ετών από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου