Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Πως είδε ο τουρκικός τύπος την ομιλία Παπανδρέου ~ Παραλίγο να ματαιωθεί η επίσκεψη


Κύριε Ερντογάν, αν θέλετε θάλασσα ειρήνης, φτιάξτε την στον Πόντο και στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί, πόσο έχετε τα ναυτικά σας μίλια;

Αντιδράσεις στο σημερινό τουρκικό Τύπο έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ.

«Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν.

Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».

Πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή»...
 απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, για την ΕΕ και ειδικότερα, ότι «περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της ΕΕ, έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», όπως δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Τουρκίγιε.

Η εφημερίδα Χουριέτ επικεντρώνει στα λεχθέντα του κ. Παπανδρέου περί των υπερπτήσεων στο Αιγαίο. «Αθήνα και Άγκυρα αντιμετώπισαν μία κρίση δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, όταν οκτώ τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά», δημοσιεύει η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στους πρέσβεις της Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτηκε ακόμα και να ματαιώσει την επίσκεψη στο Ερζερούμ, αλλά παρενέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και η κρίση εκτονώθηκε.

Από μερίδα του Τύπου αξιολογείται ως «έκπληξη» η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύνοδο των πρέσβεων και ειδικά, η ευθεία τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού περί των παραβιάσεων ελληνικού FIR. «Το τμήμα της ομιλίας Παπανδρέου "Οκτώ τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά. Ποιο είναι το νόημα αυτής της ενέργειας; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; [...] Η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, όσο συνεχίζεται η κατοχή (σσ. της Κύπρου)", προκάλεσε έκπληξη στους πρέσβεις, που άκουγαν τον Έλληνα πρωθυπουργό», γράφει η Βατάν.

«Ο Τ. Ερντογάν έδωσε μία ήρεμη, αλλά ισχυρή απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό», προσθέτει η εφημερίδα, παραθέτοντας τμήμα της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού: «Δεν θέλουμε έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν ο πόλεμος, το μίσος και η αιματοχυσία. Όμως, αν εννοείτε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να κάνουν παραχωρήσεις, αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό που βίωσε η Τουρκία με την ΕΕ δεν το έχει υποστεί κανείς άλλος. Έχουμε κάνει υπομονή για 50 χρόνια, όμως η υπομονή μας έχει όρια».

Οι ομιλία...

Πάγωσε το ακροατήριο στη σύνοδο των τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του status quo.

Από τα βάθη της Ανατολίας και μπροστά στους πλέον συνεπείς εκφραστές του κεμαλικού κατεστημένου ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα εθνικού ενδιαφέροντος θέματα. Στον απόηχο των σκληρών καταγγελιών της αντιπολίτευσης για “μυστική διπλωματία” και εν μέσω φημών για επικείμενες διευθετήσεις, βλαπτικές για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε αναφερόμενος συγκεκριμένα στο γεγονός ότι την Τετάρτη, την παραμονή της άφιξής του στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας “πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί, με εκατόν πενήντα κατοίκους. Οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία”. Και συνέχισε: “Γιατί; Ποιο είναι το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει πια ρουτίνα για την Τουρκία. Μη νομίζετε, όμως, ότι έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα. Κάθε τέτοια ενέργεια θέτει ένα ερώτημα στους Έλληνες: αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα”.

Θερμά λόγια για Ερντογάν

Εκφράζοντας ανοιχτά την εμπιστοσύνη του στις προθέσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν, για τον οποίο μίλησε με τα πλέον θερμά λόγια, επεσήμανε την ανάγκη “να εμπεδωθούν κανόνες στις διμερείς σχέσεις - οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, οι συμφωνίες και η ευνομία. Η σχέση μας πρέπει να βασιστεί σε γερές βάσεις, αρχών και καλής γειτονίας”. Προσδιόρισε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ως την αφετηρία της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πρόβλημα στις διμερείς μας σχέσεις. Επιβεβαίωσε την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών και την επιδίωξη για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης “σε εύλογο χρονικό διάστημα”. Και κατέληξε: “Πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης, μιας έντασης που δηλητηριάζει το μεταξύ μας κλίμα και δημιουργεί αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων και θερμών επεισοδίων”. Τάχθηκε ευθέως υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι αρχές της δημοκρατίας δεν προκαθορίζονται από τη θρησκεία. Η δημοκρατία δεν είναι χριστιανική. Η δημοκρατία είναι κτήμα της οικουμένης”.

Ως προς το Κυπριακό, διεμήνυσε ότι “η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή, και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όσο συνεχίζεται η κατοχή”, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η προσπάθεια επίλυσης “χωρίς ημίμετρα”. Σε μία από τις ενδιαφέρουσες αποστροφές του λόγου του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: “Στέκομαι δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν. Έναν ηγέτη του οποίου αναγνωρίζω και εκτιμώ την επιθυμία να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστησαν οι μειονότητες στο παρελθόν. Βέβαια, είναι δύσκολο να ξαναγραφεί η ιστορία. Μπορεί όμως σήμερα η τουρκική κοινωνία να αγκαλιάσει τα μέλη των μειονοτήτων και να τους προσφέρει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι μειονότητες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της ευρωπαϊκής Τουρκίας και δύναμη ανανέωσης και πολυπολιτισμικότητας για τον τόπο”.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ


Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, το κυπριακό σε σχέση και με την ευρωπαϊκή πορεία της Tουρκίας, περιφερειακά θέματα αλλά και το σοβαρότατο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο με αφορμή την απόφαση της Aθήνας για την κατασκευή του φράκτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Eβρο, απασχολεί και την τουρκική κοινή γνώμη. O πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Eρντογάν το ζήτημα των υπερπτήσεων καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συνέχιση τέτοιων πρακτικών, θέτει υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια των καλών προθέσεων της τουρκικής πλευράς και συγχρόνως συντηρεί μία κατάσταση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί σε θερμό επεισόδιο.

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι ο φράκτης δεν στρέφεται εναντίον της Tουρκίας και συμφωνήθηκε να υπάρξουν πρακτικά βήματα στην διεύρυνση της συνεργασίας και σύντομα αναμένεται να συναντηθούν και οι υπουργοί Δημόσιας Tάξης των δύο χωρών.

Το Μάρτιο στην Αθήνα ο Α. Νταβούτογλου

Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών εξετάστηκαν το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Eντός του Mαρτίου αναμένεται να επισκεφθεί την Aθήνα ο υπουργός Eξωτερικών, A. Nταβούτογλου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της δεύτερης συνεδρίασης του Aνώτατου Συμβουλίου συνεργασίας που θα συγκληθεί αυτή τη φορά στην Tουρκία με την συμμετοχή υπουργών από τις δύο χώρες και υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών. Στην συνάντηση των κ.κ. Δρούτσα και Nταβούτογλου σύμφωνα με ελληνικές πηγές εξετάσθηκε και η πορεία των συνομιλιών για το Kυπριακό, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Tουρκίας. Eκφράζεται προβληματισμός για τη στασιμότητα στην οποία βρίσκονται οι ευρω-τουρκικές σχέσεις αλλά και ο κίνδυνος παγιοποίησης αυτής της κατάστασης, και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δρούτσας συζήτησε με τον Tούρκο υπουργό Eξωτερικών την πρότασή του για συνάντηση κορυφής Eυρωπαϊκής Ενωσης -Tουρκίας μετά τις τουρκικές εκλογές του Iουνίου, ώστε να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις και των Eυρωπαίων και της Άγκυρας.


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ

Oι ελληνικές πηγές δεν έδωσαν, πάντως, λεπτομέρειες για το εάν η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών επεκτάθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα των διερευνητικών επαφών, υπό το φως των εξελίξεων στην ανατολική Mεσόγειο με τη συμφωνία Kύπρου - Iσραήλ για την οριοθέτηση της AOZ αλλά και τη δρομολόγηση νέων ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της Kύπρου. O κ. Παπανδρεου μίλησε στην ελίτ των Tούρκων διπλωματών ενώ ξεναγήθηκε από τον Tούρκο πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις που θα διεξαχθούν οι 25οι Πανεπιστημιακοί Xειμερινοί Aγώνες του 2011.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου