Ονομαστές λευκές ελληνικές ποικιλίες είναι μεταξύ άλλων: Μοσχάτο Σάμου, Μοσχάτο (Αλεξανδρείας) Λήμνου, Μοσχοφίλερο Μαντινείας Αρκαδίας, Ντεμπίνα Ζίτσας Ιωαννίνων, Ασύρτικο, Αθήρι κυρίως στη Ρόδο απ'όπου βγαίνει και το σαμπανιζέ κρασί, Αϊδάνι στη Σαντορίνη, Βιλάνα Κρήτης, Ρομπόλα Κεφαλονιάς. Ιδίως τα ελληνικά λευκά κρασιά δεν παλαιώνονται εύκολα. Η παλαίωση εξαρτάται από την ποικιλία και τον τρόπο οινοποίησης.
Εξάλου, ξακουστά κόκκινα κρασιά προέρχονται από...
τις ποικιλίες: Αγιωργίτικο Νεμέας, Ξινόμαυρο στο τρίγωνο Αμύνταιο-Νάουσα-Στενήμαχος Μακεδονίας, Κοτσιφάλι/Μαντιλάρι Κρήτης, Μαυροδάφνη Πατρών.
Τα ξηρά κρασιά συνοδεύουν το κυρίως γεύμα, τα λευκά, σαλάτες-ψάρια, τα κόκκινα κρέας-κόκκινες σάλτσες, τα ροζέ ελαφριά γεύματα.
Το γλυκό κρασί συνοδεύει κυρίως τυριά, φρούτα, γλυκά.
Στα κρασιά προστατευόμενης γεωργικής ένδειξης προστέθηκαν μετά την Πρωτοχρονιά και τα: Χανίων, Ρεθύμνου, Ελασσόνας, Καβάλας, Θάσου, Ζακύνθου, Λέσβου, Σερρών.
**Το ξηρό αφρώδες λευκό Ζίτσας Ιωαννίνων από την ποικιλία Ντεμπίνα κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αγγλική αγορά. Πέρα από τα λευκά και τα κόκκινα κρασιά υπάρχει και το Βοροινός σε ασκό.
**Ασύρτικο, Νυχτέρι και Βινσάντο (γλυκό) Σαντορίνης προέρχονται από τις βασικές λευκές ποικιλίες της Θήρας. Οι 3 βασικοί τύποι κρασιών της Σαντορίνης ταξιδεύουν κυρίως σε Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, ΗΠΑ κ.ά. Τα κρασιά του νησιού ξεχωρίζουν εξαιτίας του ηφαιστειακού εδάφους, των κλιματικών συνθηκών και του ιδιαίτερου τρόπου καλλιέργειας-κλαδέματος με την περίφημη «κουλούρα» της Σαντορίνης, διότι τα αμπέλια σχεδόν ακουμπούν στο έδαφος.
**Σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς η περίφημη Ρομπόλα, που πλέον είναι και ΟΠΑΠ. Οίνος ξηρός, καλλιεργείται σε ημιορεινούς αμπελώνες και στις πλαγιές του Αίνου.
**Πασίγνωστο το Αγιωργίτικο Νεμέας Κορινθίας, που είναι ΟΠΑΠ και το 40% εξάγεται στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Μ. Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία.
**Ελληνικά και διεθνή βραβεία ακόμη και στο Μπορντό της Γαλλίας έχουν κερδίσει κρασιά των Πεζών Ηρακλείου. Βασικές λευκές ποικιλίες στην Κρήτη είναι: Δαφνή, Πλυτό, Θραψαθήρι (συγγενική στο Αθήρι), Βιλάνα, γηγενείς λευκές ποικιλίες, ενώ ντόπιες στα κόκκινα είναι τα Κοτσιφάλι, Μαντιλάρι, Λιάτικο. Ηρακλειώτικα κρασιά εξάγονται σε πάνω από 15 χώρες (Ε.Ε., Ρωσία, Κίνα), κυρίως λευκά ξηρά, ποικιλίας Βιλάνα.
**Αναρίθμητα βραβεία στις εκθέσεις τροφίμων και ποτών του κόσμου έχει κερδίσει το λευκό μοσχάτο κρασί της Σάμου, που θεωρείται η βασίλισσα των γλυκών κρασιών. Το κρασί της Σάμου χρησιμοποιείται για τη μετάληψη των Ορθοδόξων.
Εξάγεται σε 25 χώρες μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία. Η ποικιλία λευκό μοσχάτο καλλιεργείται κατά 98% στο νησί. Καλύτερο δώρο, λένε, είναι το «Ανθεμις», που συνδυάζεται με γλυκά των ημερών.
Υπάρχουν πάνω από 10 τύποι κρασιών για όλα τα γούστα, με προϊόν αιχμής το «Νέκταρ», που δεν έχει προστιθέμενο οινόπνευμα αλλά είναι φυσικής ζύμωσης. Ερυθρές ποικιλίες στη Σάμο είναι: Φωκιανό (μικρασιάτικο), που υπάρχει και σε μικρονήσια του Αιγαίου, Ρητινό και Αυγουστιάτης.
annio@enet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου