Στην Ελλάδα κυρίως υπάρχουν 2 είδη πατάτας. Η σπούντα που έχει ποιο μακρόστενο σχήμα και η μαρφόλα που είναι ποιο στρογγυλή.
Ιδανικές για να γίνουν τηγανητές είναι οι πρώτες από την ποικιλία σπούντα. Θα πρέπει πάντα να προσέχουμε οι πατάτες που επιλέγουμε να έιναι ώριμες και σφιχτές, μιας και οι νέας σοδειάς περιέχουν στη σάρκα τους πολλά υγρά και δεν θα δώσουν το ιδανικό αποτέλεσμα αν τις τηγανίσουμε. Επίσης καλό θα είναι να...
επιλέγουμε πάντα βιολογικές πατάτες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες μας τις πλένουμε και τις κόβουμε σε όσο το δυνατό ομοιόμορφο σχήμα και μέγεθος (μακρόστενες, τσιπς, κύβους κ.τ.λ.) ώστε για όλες να απαιτείται ο ίδιος χρόνος τηγανίσματος. Τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο και αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε εκεί για 30 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε πάνω σε πετσέτα ώστε να στεγνώσουν καλά.
Στη συνέχεια γεμίζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα μέχρι περίπου τα 2/3 της με ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά. Ρίχνουμε τις πατάτες μας και τις αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου για 4 λεπτά. Τις ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι. Τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μια πιατέλα που πρώτα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Λίγο πριν σερβίρουμε βάζουμε και πάλι το σκεύος μας με το ελαιόλαδο στη φωτιά να κάψει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες μας και πάλι να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν σκούρα χρυσαφή απόχρωση. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου 15 λεπτά. Μην ανησυχείτε για το 2ο τηγάνισμα, οι πατάτες μας από την πρώτη φορά που τηγανίστηκαν έχουν ήδη απ' έξω μια κρούστα που επιβραδύνει την απορρόφηση επιπλέον ελαιόλαδου.
Όταν οι πατάτες μας είναι έτοιμες, τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, προσέχοντας να στραγγίζουμε το περισσότερο λάδι και τις βάζουμε σε πιατέλα που πρώτα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε με αλάτι και θα πρέπει να τις σερβίρουμε αμέσως.
http://cookbox.gr
ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου