Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η Ελλάδα στις πιο... μεθυσμένες χώρες του πλανήτη

  
Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη κατανάλωσης αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ ποικίλει από χώρα σε χώρα και όπως απεικονίζεται στον παγκόσμιο χάρτη που ακολουθεί, οι Έλληνες μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη – πλην Ιταλίας - το “τσούζουν” κανονικά. Στον χάρτη πάντως που προέρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φαίνεται πως τα πιο γερά ποτήρια στον πλανήτη είναι αναμφισβήτητα οι Ρώσοι και οι γείτονές τους: οι Λευκορώσοι και οι Ουκρανοί, γεγονός που ίσως δικαιολογείται και από το δριμύ ψύχος που επικρατεί σε εκείνα τα γεωγραφικά πλάτη.


Πολύ υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ έχουν επίσης η Πορτογαλία, η Γρανάδα και η Ανδόρα (εκεί σίγουρα όχι λόγω κρύου). Οι ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνεται ανέρχεται σε πάνω από 12,5 λίτρα κατά κεφαλή σε πολίτες άνω των 15 ετών το 2010.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 48% εκείνων που συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία αυτά απέχουν εξ ολοκλήρου από την κατανάλωση αλκοόλ. Άρα αν εξαιρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που απεικονίζεται στον χάρτη.




Οι Καναδοί πίνουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Αμερικανούς, κινούμενοι στα ίδια ποσοστά με του περισσότερους Ευρωπαίους. Χαμηλή είναι η κατανάλωση στη Β. Αφρική αλλά στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια βλέπουμε υψηλότερα ποσοστά.

Μεγάλες ανησυχίες γεννούν τα νούμερα της Ρωσίας, μελέτη καταδεικνύει ότι πολλοί πρόωροι θάνατοι οφείλονται στο αλκοόλ (κύρωση του ήπατος, δηλητηριάσεις, εμπλοκή σε ατυχήματα ή καβγάδες λόγω  μέθης με μοιραία κατάληξη).

Η ΕΕ αν και έχει πολίτες άνω των 15 σε ποσοστό μόλις 14,7% παγκοσμίως, της αντιστοιχεί ποσοστό 25,7% της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ διεθνώς.

Πέραν της υψηλότερης κατανάλωσης αλκοόλ,  Ρωσία και Ουκρανία κρατούν επίσης τα σκήπτρα στην κατάταξη που αφορά τα επικίνδυνα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ, δηλ.  τη συνήθη ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται κατά περίπτωση (γάμους, γιορτές, γεύματα κλπ).



newmoney.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου