Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Αυτή είναι η νέα Χούντ... εε σόρρυ, η νέα εφορία


Τη νέα εφορία που φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων περιγράφει το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διετία 2014-2015. 

Κατασχέσεις εξπρές για χρέη προς το δημόσιο, ενημέρωση κάθε μήνα για τα χρέη προς την εφορία, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, οικοδόμηση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους και… σχολή για την εκπαίδευση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών: πρόκειται για μερικά από τα χαρακτηριστικά της εφορίας του κοντινού μέλλοντος που στοχεύουν στο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα μέσω της βελτίωσης του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εφορίας αναλυτικά:

 
-ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου πρόκειται να καταγραφεί ηλεκτρονικά. Στη μερίδα του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενου εκτός από ακίνητα και αυτοκίνητα θα καταγραφούν καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλεια μέχρι και συλλογές έργων τέχνης.

-on line ενημέρωση. Ο φορολογικός μηχανισμός θα αντλεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα οικονομικά δεδομένα για τους φορολογούμενους από συμβολαιογράφους, τράπεζες, εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ

-ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια. Κάθε μήνα κάθε οφειλέτης του δημοσίου θα ενημερώνεται με ηλεκτρονικό τρόπο για το ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει στο δημόσιο ταμείο.

-ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Η εφορία θα προχωρά μέσω ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στην κατάσχεση κάθε είδους κινητού περιουσιακού στοιχείου των φορολογούμενων και όχι μόνο σε τραπεζικά υπόλοιπα (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια). Η κατάσχεση θα γίνεται με ταχεία διαδικασία. Θα μπορούν να γίνονται άμεσες αναλήψεις (direct debiting) από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέος ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας)

-μητρώο τραπεζικών καταθέσεων. Ο φορολογικός μηχανισμός θα είναι ουσιαστικά on line με τις τράπεζες αφού με την ολοκλήρωση του τραπεζικού μητρώου θα είναι πολύ εύκολη η πληροφόρηση των φορολογικών αρχών για τα τραπεζικά υπόλοιπα των φορολογούμενων, τις μεταβολές και τις συναλλαγές.

-βαθμολόγηση κάθε φορολογούμενου για τον κίνδυνο φοροδιαφυγής. Με βάση ένα σύστημα βαθμών, κάθε φορολογούμενος θα βαθμολογείται για την επικινδυτότητα φοροδιαφυγής. Η βαθμολογία θα εξαρτάται από το είδος και τον όγκο των συναλλαγών του φορολογούμενου, την πηγή του εισοδήματός του κλπ. Με βάση τη βαθμολογία θα επιλέγεται ποιος θα ελέγχεται φορολογικά και ποιος όχι.

-διασταυρώσεις για ΚΤΕΟ. Θα διενεργούνται διασταυρώσεις μεταξύ του αρχείου του υπουργείου Μεταφορών και του αρχείου οχημάτων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εντοπίζονται τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Τα ΚΤΕΟ ενημερώνουν τακτικά το υπουργείο Οικονομικών με ηλεκτρονικό τρόπο για το ποια οχήματα ελέγχονται.

-δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του δημοσίου που επισπεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό, όπως έχει γράψει το capital.gr θα γίνεται μέσω ειδικού ιστότοπου. Προωθείται και η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

-δημιουργείται «ακαδημία» υπαλλήλων του φορολογικού μηχανισμού σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των φορολογικών διαδικασιών. Όλες οι φορολογικές δηλώσεις, θα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί η ηλεκτρονική υποδομή για την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων φορολογίας Κεφαλαίου που σήμερα εξακολουθούν να υποβάλλονται χειρόγραφα.


 Του Σπύρου Δημητρέλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου