Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Βρέθηκε σκελετός έφηβης 12.000 ετών στο Μεξικό pics+vid



Μια έφηβη κοπέλα που έπεσε σε μια τρύπα πριν από 12.000 χρόνια, στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικό, προσφέρει νέα στοιχεία για την προέλευση των πρώτων Αμερικανών ιθαγενών, σύμφωνα με ερευνητές.

Ο σκελετός της Νάγια, όπως την ονόμασαν οι επιστήμονες, θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους στην Αμερική.


Βίντεο: Βρέθηκε σκελετός έφηβης 12.000 ετών στο Μεξικό


Ανακαλύφθηκε από μία ομάδα με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας της μεξικανικής κυβέρνησης, με την υποστήριξη του National Geographic Society.

Tα λείψανα της Νάγια βρέθηκαν το 2007, σε μια υποβρύχια σπηλιά μαζί με οστά δοντιών τίγρεων, γιγάντιους βραδύποδες και αρκούδες, σε βάθος 41 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τη στιγμή που έπεσε, περίπου 12.000 – 13.000 χρόνια πριν, η περιοχή, που ονομάζεται Hoyo Negro, ή μαύρη τρύπα στα ισπανικά, ήταν ξηρή και πάνω από το έδαφος. Το λιώσιμο των παγετώνων προκάλεσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που κάλυπτε το λάκκο με νερό τα τελευταία 8.000 χρόνια.

Το κορίτσι, ηλικίας 15 με 16 ετών, μπορεί να γλίστρησε σε πάνω σε κάτι, όπως και τα ζώα που βρέθηκαν δίπλα της, στην προσπάθειά τους να πιούν νερό.

Η λεκάνη της φαίνεται ότι έσπασε κατά την πρόσκρουση, γεγονός που υποδηλώνει ότι πέθανε γρήγορα μετά την πτώση της, δήλωσε ο Τζιμ Τσάτερς, αρχαιολόγος και ιατροδικαστής-ανθρωπολόγος στο Bothell της Ουάσινγκτον.

Το κρανίο της δείχνει ότι είχε ένα μικρό, στενό πρόσωπο, μεγάλα μάτια, εξέχοντα μέτωπο και δόντια με κλίση προς τα έξω.

Η εμφάνισή της ήταν «ακριβώς το αντίθετο από αυτή που έχουν οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι» δήλωσε ο Τσάτερς στους δημοσιογράφους.

Αλλά ένας γενετικός δείκτης που βρέθηκε στο οστό των πλευρών του κοριτσιού και σε δόντι της, δείχνει πως η καταγωγή της είναι ίδια με εκείνη των σύγχρονων ιθαγενών Αμερικανών.

Το δημοσίευμα στο περιοδικό «Science» δείχνει ότι καταγόταν από ανθρώπους που μετανάστευσαν από την Ασία, διασχίζοντας τον Βερίγγειο Πορθμό, μέσω μιας μάζας γης γνωστή ως Beringia.

«Αυτό που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μελέτη για πρώτη φορά, είναι η απόδειξη πως οι Παλαιο-Αμερικανοί, με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μπορεί να συνδέονται άμεσα με τους σύγχρονους ιθαγενείς Αμερικάνους που προέρχονται από πληθυσμούς της Beringia» δήλωσε η Ντέμπορα Μπόλνικ, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις θεωρίες πως οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι ήταν απόγονοι ανθρώπων που μετανάστευσαν αργότερα, ίσως από την Ευρώπη, την Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία.

Η Νάγια είναι ο έκτος παλαιότερος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε στην Αμερική, σύμφωνα με τον Τσάτερς.

Η μελλοντική έρευνα στοχεύει στην ανάλυση του DNA της, η οποία θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή της.

Πηγή: Telegraph

 














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου