Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Τους παίρνει τα σώβρακα στην Αγγλία ο εθνικιστής Φάρατζ


Tο πρώτο βουητό του πολιτικού «σεισμού» που υποσχέθηκε να προκαλέσει ο ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ο Νάιτζελ Φάρατζ, έγινε αισθητό χθες, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές καταδεικνύουν ότι το κόμμα αυτό έχει κερδίσει περισσότερες από 100 θέσεις σε δημοτικά συμβούλια - και πιθανόν θα μπορέσει να τις διπλασιάσει.


Τα αποτελέσματα αυτά ακολουθούν τα αναπάντεχα κέρδη στις τοπικές εκλογές πριν από ένα χρόνο, ενώ προβλέπεται ότι το κόμμα θα κερδίσει και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που επίσης διεξήχθησαν χθες, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν θα δημοσιευθούν μέχρι την Κυριακή.

Το UKIP, βασική θέση του οποίου είναι η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει τώρα σταθερά στραμμένο το βλέμμα τους στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο: «Η αλεπού UKIP έχει εισέλθει στο κοτέτσι του Ουέστμινστερ», είπε χαρακτηριστικά ο Φάρατζ.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα το οποίο στηρίζεται σε οργανώσεις βάσης απειλεί τα μεγάλα κόμματα εδώ κι έναν αιώνα.

Κι ενώ το εκλογικό σύστημα που ισχύει στη Βρετανία στις βουλευτικές εκλογές καθιστά δύσκολο το να εισέλθουν στο βρετανικό Κοινοβούλιο νέα πολιτικά κόμματα, όλα τα μεγάλα κόμματα - οι Συντηρητικοί, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες - δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Οι πολιτικοί των κομμάτων αυτών έχασαν την επαφή με τους ψηφοφόρους, δήλωσε η υπουργός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Λιν Φεδερστόουν: «Ήμασταν τόσο περιχαρακωμένοι και τόσο προσηλωμένοι στην πολιτική γραμμή του κόμματος που χάσαμε την ανθρωπιά μας», είπε.

Τα μέλη του UKIP, από την άλλη, «κατάφεραν να ακουστούν ως ανθρώπινα όντα», υποστήριξε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Το κόμμα της, το ήσσον κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, ανησυχεί πραγματικά καθώς κινδυνεύει να χάσει περίπου 300 δημοτικούς συμβούλους και να δει τα συνολικά ποσοστά του να κατακρημνίζονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 3 δεκαετίες.

Ο ηγέτης του, ο Νικ Κλεγκ, αναγκάστηκε να τονίσει ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ έριξε το φταίξιμο σε «ένα πολύ ισχυρό αίσθημα που υφίσταται εναντίον της πολιτικής» για τις κακές επιδόσεις του κόμματός του.

Τα μαχαίρια έχουν βγει και για τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέτυχε να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την οργή για την κυβέρνηση ενός κουρασμένου από τη λιτότητα εκλογικού σώματος και ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι θα έλθει δεύτερο, μετά το UKIP, στις ευρωεκλογές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου