Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Κόκκινο κρασί εναντίον τερηδόνας


Μελέτη έδειξε ότι σκοτώνει τα βακτήρια που δημιουργούν το καταστρεπτικό «φιλμ» που καλύπτει τα δόντια.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το κόκκινο κρασί βάφει τα δόντια. Σύμφωνα με ισπανούς επιστήμονες όμως, από ό,τι φαίνεται τα «καθαρίζει» από τα καταστρεπτικά βακτήρια που ευθύνονται για τη δημιουργία της τερηδόνας.




Ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας, διαπίστωσαν ότι τόσο το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού όσο και το κρασί (με αλκοόλ και χωρίς) χαρίζουν προστασία κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Το πρόβλημα, κατά τους ειδικούς, ξεκινάει όταν συγκεκριμένα βακτήρια συναντιούνται εντός της στοματικής κοιλότητας δημιουργώντας ένα φιλμ επάνω στο σμάλτο των δοντιών. Αυτές οι κοινότητες βακτηρίων ευθύνονται για τη δημιουργία της πλάκας, ενώ απελευθερώνουν οξύ που οδηγεί στην καταστροφή του σμάλτου.

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα πλούσια σε φθόριο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά σύμφωνα με τους ισπανούς ερευνητές, η δράση της είναι περιορισμένη.


Όταν το δοντάκι θέλει κρασάκι…

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού και το κρασί «φρενάρουν» την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων. Οι ισπανοί ερευνητές, στο πλαίσιο των δοκιμών τους, αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσο εκχύλισμα και κρασί μπορούσαν να φρενάρουν και τον σχηματισμό τερηδόνας.

Προχώρησαν λοιπόν, σε καλλιέργειες βακτηρίων υπεύθυνες για μια σειρά οδοντικών παθήσεων. Στη συνέχεια βύθισαν το βακτηριακό «βιοφίλμ» που ανέπτυξαν σε διαφορετικά υγρά για να δουν τι θα συνέβαινε. Ανάμεσα στα υγρά που χρησιμοποίησαν, ήταν το κόκκινο κρασί (με αλκοόλ και χωρίς), καθώς και το εκχύλισμα σταφυλιού.

Είδαν λοιπόν, ότι το κόκκινο κρασί με ή χωρίς αλκοόλ αλλά και το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού αποτελούσαν τα πιο δραστικά υγρά ως προς την καταπολέμηση των καταστρεπτικών βακτηρίων.


«Μεθυσμένη» ανατροπή

Πριν από λίγες μέρες, αμερικανική μελέτη είχε δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού δεν παρατείνει το προσδόκιμο ζωής, όπως πιστευόταν.

Συγκεκριμένα ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ανέφεραν ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ρεσβερατρόλη σχετίζεται με την μακροζωία, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αντιοξειδωτική ουσία συνοδεύεται από αντιγηραντικές ιδιότητες.

Τα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού φάνηκε ωστόσο να είναι χαμηλά με αποτέλεσμα να «μην προσφέρουν αποτελεσματική προστασία» σε περίπτωση φλεγμονής, καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, ενώ δεν φάνηκε να σχετίζονται με την παράταση της ζωής.



Ειρήνη Βενιού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου