Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Με πονάει το γόνατο ~ Γιατί ρε ντόκτορ;


Είναι ίσως η πιο «πολυχρησιμοποιημένη» άρθρωση του σώματός μας και ως τέτοια είναι επόμενο κάποια στιγμή να μας την… κάνει τη ζημιά. Τα αίτια για τον πόνο στο γόνατο είναι δεκάδες, όσα και οι αντίστοιχες παθήσεις που επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή άρθρωση, ή και γύρω από αυτήν. Κάποια από αυτά είναι αρκετά συνηθισμένα σε καθημερινούς ανθρώπους, άλλα εντοπίζονται συχνότερα σε αθλητές.


Ζητήσαμε λοιπόν, από τον κ. Κώστα Σακελλαρίου, Φυσικοθεραπευτή εξειδικευμένο στο Manual Therapy να μας διαφωτίσει στα πιο συχνά αίτια πόνου στο γόνατο, αρχικά, για τους… κοινούς θνητούς.

Γιατί πονάει το γόνατό μου;

Οι πιο συχνές αιτίες πόνου στο γόνατο ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με το κ. Σακελλαρίου σχετίζονται με παθήσεις εκφυλιστικού τύπου όπως η οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο του χόνδρου που υπάρχει στην περιοχή, η οποία σχετίζεται με την ηλικία και δεν αναστρέφεται καθώς δεν μπορεί να αλλάξει η υγεία και δομή του χόνδρου. Δε θα πρέπει να νομίζουμε όμως ότι κάθε άνθρωπος που έχει κάποια αλλοίωση σε κάποιο χόνδρο θα έχει και πόνο. Απόδειξη οι τόσοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που βλέπουμε γύρω μας και που ενώ σίγουρα έχουν αλλοιώσεις και εκφυλισμό στους χόνδρους τους, δεν πονούν όλοι. Όμως αυτό που μπορεί να κάνει ο πάσχων είναι ενεργητική φυσικοθεραπεία.

«Ασκήσεις με φόρτιση έχουν καλά και σύντομα αποτελέσματα, ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης, αφού η υγεία του χόνδρου εξασφαλίζεται μέσα από την εναλλαγή φόρτισης και αποφόρτισης (π.χ. βάδιση). Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης λοιπόν, σε θέσεις φόρτισης οι οποίες δεν πονούν, έχουν καλά αποτελέσματα», αναφέρει ο ίδιος σχετικά. Αν όμως η κατάσταση προχωρήσει, τα συμπτώματα χειροτερεύουν, ο πόνος είναι νυχτερινός και η ποιότητα ζωής του ατόμου επιβαρύνεται, τότε το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να χρειαστεί επέμβαση.

Σχετικά με τη χρήση εγχύσεων με υαλουρονικό οξύ, οι οποίες είναι αρκετά διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια, μας ανέφερε ότι οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι δεν επιτυγχάνουν αυτό που αρχικά αναμενόταν. Μάλιστα ο Αμερικανικός σύλλογος Ορθοπαιδικών αναφέρει ότι τα σκευάσματα που περιέχουν Χονδροϊτίνη και Γλυκοζαμίνη, ούτε βοηθούν ιδιαίτερα στον πόνο από την Οστεοαρθρίτιδα, ούτε τη βελτίωση της υγείας του χόνδρου προτρέποντας τους ασθενείς να είναι επιφυλακτικοί στην πιθανή προτροπή του γιατρού για χορήγηση των σκευασμάτων αυτών.

Άλλη αιτία είναι ο αρκετά δημοφιλής «πρόσθιος πόνος μη ειδικής αιτιολογίας» στο γόνατο (non specific anterior knee pain), ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου μπορεί να κρύβει μια σειρά παθήσεων στην περιοχή μπροστά από το γόνατο. «Συμπεριλαμβάνει προβλήματα όπως επιγονατιδομηριαίος πόνος, που οφείλεται σε εκφυλισμό της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης ή χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, τενοντοπάθεια του καταφυτικού τένοντα της επιγονατίδας ή του τένοντα του τετρακεφάλου, οστεοχονδρίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος (Osgood Schlater disease), πόνος λόγω ύπαρξης πλίκας – μια πτυχή που παγιδεύεται στην περιοχή και πονάει κατά την κίνηση – ή μπορεί να είναι πόνος από το λιπώδες σώμα, μια δομή λίπους η οποία βρίσκεται κάτω από τον επιγονατιδικό τένοντα», λέει ο ίδιος.

Πόνοι στο γόνατο μπορεί να προέρχονται από κακώσεις στους μηνίσκους λόγω ατυχήματος, κυρίως σε νεώτερα άτομα που αθλούνται, ή βλάβες στους μηνίσκους εκφυλιστικής αιτιολογίας σε άτομα μέσης ηλικίας και άνω. Επίσης, μπορεί να προκληθούν από βλάβες στους συνδέσμους του γονάτου, οι οποίοι προκαλούνται από κάποιον βίαιο μηχανισμό (ατύχημα σε κάποιο άθλημα, ατύχημα στην καθημερινή ζωή, γλίστρημα, πτώση κ.α.)

«Οι βλάβες του μηνίσκου σε νέα άτομα σίγουρα απαιτούν κάποιο βίαιο μηχανισμό, ενώ κάποιες φορές μπορεί να υποθέσει κανείς ότι, σε άτομα μέσης ηλικίας και άνω, ενδεχομένως να υπάρχει εκφυλιστικός μηχανισμός ο οποίος σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, μπορεί να συνεισφέρει στην εκδήλωση ενός συμπτώματος. Για παράδειγμα, ένα άτομο υπέρβαρο που δεν αθλείται και μπορεί να έχει εκφυλισμό στον μηνίσκο κάνοντας μια κίνηση με κακό μυϊκό έλεγχο πιθανώς να προκαλέσει κάκωση στο μηνίσκο», διευκρινίζει ο κ. Σακελλαρίου.

in2life.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ασθενης: γιατρε με ποναει το ποδι μου σε δυο μερη.
γιατρος: να μην ξαναπατε σε αυτα τα μερη..χαχαχχααα

Δημοσίευση σχολίου