Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί δεν έχουνε αγροτικό τομέα και πεινάνε στην Αλβανία


Γιατί μέχρι και στο τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό σπέρνουνε χασίσια!  

Ένα χρόνο μετά την θεαματική επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας στο χωριό Λαζαράτι της περιοχής Αργυρόκαστρου η οποία απέφερε την εξάρθρωση του εκεί πανίσχυρου κυκλώματος καλλιέργειας και διακίνησης ινδικής κάνναβης το φαινόμενο, παρά την θορυβώδη εκστρατεία πάταξής του την οποία επιχειρεί η σωβινιστική κυβέρνηση Ράμα, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. 

 
   Η αλβανική αστυνομία υπό την πίεση του διεθνή παράγοντα προβάλει σχεδόν καθημερινά επιτυχίες της στον τομέα του εντοπισμού και καταστροφής χιλιάδων δενδρυλλίων, αποτελεί ωστόσο κοινό μυστικό ότι τα χτυπήματα των αρχών δεν είναι παρά "σταγόνες στον ωκεανό" της χασισοκαλλιέργειας στην οποία επιδίδονται οργανωμένες συμμορίες αλλά και απλοί άνθρωποι στα χωριά για να εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα.

   Από τις ανακοινώσεις των αρχών προκύπτει ότι τα κυκλώματα καλλιεργούν ινδική κάνναβη όχι μόνο σε διάσπαρτα χωράφια, οροπέδια στον βορρά, αλλά και τις αυλές σπιτιών αλλά και σε οργανωμένα θερμοκήπια, ενώ χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα για την κατεργασία τους και μεταφορά τους.
   Έτσι πριν λίγες μέρες στην περιοχή της Λουσνια, νοτιοανατολικά των Τιράνων η αστυνομία ανακάλυψε ένα μεγάλο ξηραντήριο ειδικά εξοπλισμένο για την γρήγορη ξήρανση του "προϊόντος".
   Στο ίδιο διάστημα κατασχέθηκε στο Δυρράχιο τεράστια αποθήκη η οποία είχε εξοπλιστεί με υπερσύγχρονα μέσα που εξασφάλιζαν την ανάπτυξη των δενδρυλλίων σε λίγες μόνο βδομάδες και την καλλιέργειά τους όλο το χρόνο!

   Μικρά αεροπλάνα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες στην Ιταλία ενώ για την Ελλάδα επιλέγονται οι χερσαίου δρόμοι, από τις οδικές αρτηρίες με φορτηγά αυτοκίνητα έως τα βουνά και τα δάση με μουλάρια.

   Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο κατασχέθηκαν από τις ιταλικές αρχές δύο μικρά αεροσκάφη που μετέφεραν αντίστοιχα εκατόν είκοσι και ογδόντα κιλά χασίς και είχαν απογειωθεί από αυτοσχέδια αεροδρόμια στην περιοχή της Αυλώνας...

   Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι καταγγελίες και αποκαλύψεις για εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων και αστυνομικών στο χρυσοφόρο εμπόριο χασίς γεγονός που ήρθε στο φως και από τις έρευνες της ιταλικής αστυνομίας στην περίπτωση του ενός αεροσκάφους.

   Σε μια άλλη περίπτωση, αυτή του επικεφαλής του τμήματος δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας στην πόλη Φιερι, Ντρινταν Ζαγκάνι, προκλήθηκε μεγάλο σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις, το οποίο έλαβε διαστάσεις στον αλβανικό τύπο. Στον Ζαγκάνι είχε επιβληθεί κατ οίκον περιορισμός για παράβαση καθήκοντος, πλην όμως κατάφερε να δραπετεύσει οικογενειακώς στην Ιταλία όπου προέβη σε καταγγελίες για πολιτική προστασία κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών στην χώρα του. Παρά ταύτα συνελήφθη και ο ίδιος για παράβαση καθήκοντος.

   Οι συχνές αποκαλύψεις για διαπλοκή του εμπορίου ναρκωτικών με την πολιτική προκαλούν έντονες διαμάχες εντός και εκτός αλβανικής βουλής με το κλίμα να επιβαρύνεται τις τελευταίες μέρες από την διαρροή στον τύπο άτυπης έκθεσης του ΟΑΣΕ η οποία περιέχει ονόματα βουλευτών, κυρίως από το κυβερνών κόμμα, που φέρονται να εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου