Δύο νέα «ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων» πρόκειται να δημιουργηθούν στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων.
Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του... Ελαιώνα και θα αφορούν στη σύντομη παραμονή των «προσφύγων» πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν «την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς».
"Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο. Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας, δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων", υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτίριο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων και προχωράει η δημιουργία των κέντρων. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500-700 ατόμων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Μουζάλας η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τον όλο σχεδιασμό. "Εμείς συνεχίζουμε κάτι που βρήκαμε και ελπίζω ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το σχεδιασμό μας. Είναι πράγματα τα οποία, όποια και να είναι η πολιτική σου άποψη, οι πρόσφυγες τα δικαιούνται", λέει.
Ο κ. Μουζάλας τονίζει ότι για την επιλογή των δύο χώρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση. "Λέμε στους ΟΤΑ ότι αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να γίνουν, πείτε μας πώς θέλετε να γίνουν, ώστε να σας διασφαλίζουν. Προσπαθούμε λοιπόν να έρθουμε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε", αναφέρει και συμπληρώνει: "Είναι σαφές όμως ότι δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του ότι οι πρόσφυγες είναι καλοί, αρκεί να μην είναι σε μας, τη στιγμή που ζητάμε από την Ευρώπη να μοιράζει τους πρόσφυγες σε όλα τα κράτη. Δεν θα κοροϊδέψουμε κανέναν, δεν θα πούμε πράγματα τα οποία δεν θα κάνουμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει. Οι πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενηθούν".
Τέλος, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ο κ. Μουζάλας απαντά χαρακτηριστικά: "Όχι, όχι, όχι. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να μην ζητήσουμε ενεργοποίηση".
Δήλωση Δημάρχου για για την κατασκευή κέντρου υποδοχής προσφύγων στη Σίνδο
"Αντιληφθήκαμε το γεγονός και ενεργήσαμε αμέσως, ενώ γίναμε αποδέκτες της ανησυχίας περιοίκων και επαγγελματιών της περιοχής. Δεν γνωρίζαμε τίποτε. Δεν ενημερωθήκαμε από κανέναν. Θεωρώ απαράδεκτο να μην ερωτάται η αυτοδιοίκηση για ένα τέτοιο θέμα που αφορά πρωτίστως την τοπική κοινωνία. Κι ας ανήκει διοικητικά η περιοχή σε άλλον όμορο Δήμο, στο Δήμο Ωραιοκάστρου, θεωρούμε ότι έπρεπε να υπάρξει ευρεία ενημέρωση για το θέμα.
Ζητήσαμε άμεσα (την Τρίτη 15/9) από τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα να μας ενημερώσει, χωρίς αποτέλεσμα.
Την Τετάρτη επισκέφθηκα προσωπικά τον κ. Τσαλίδη και επιβεβαίωσα το κυβερνητικό σχέδιο.
Χθες το πρωί πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στο Δημαρχείο Δέλτα μαζί με τους Δημάρχους Ωραιοκάστρου Α. Γαβότση και Χαλκηδόνας Γ. Τσουκνιδά, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, τον Πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ Λ. Κυρίζογλου, παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, όπου αναπτύξαμε τους προβληματισμούς μας για τον εν κρυπτώ τρόπο αλλά και για τον εντελώς ακατάλληλο χώρο που επελέγη.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε όλοι μαζί τον ΥΜΑΘ κ. Τσαλίδη και του εκθέσαμε τις ενστάσεις μας.
Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολυσύνθετο, θεωρούμε ότι ο χώρος είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ καθώς υπάρχουν παράμετροι, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για το καλό και των δημοτών και των προσφύγων, όπως π.χ. ότι ο χώρος βρίσκεται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής, δίπλα σε βιοτεχνίες, μπροστά στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ συντρέχουν και λόγοι εθνικής ασφάλειας.
Το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό αλλά παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί η τοπική κοινωνία. Εμείς ως Δήμος, καλούμε τους δημότες μας να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους με κάθε τρόπο. Ήδη, πριν μάθουμε για το χώρο υποδοχής προσφύγων, από την Τρίτη 15/9 μέχρι και αύριο Σάββατο 19/9, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, συγκεντρώνουμε κάθε βράδυ στα "Ιώνια 2015", στη Ν. Μαγνησία και στα Διαβατά, υλικά και φάρμακα για την Ειδομένη.
Ωστόσο, ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των προσφύγων και το αρνητικό προηγούμενο των νησιών, μας υποχρεώνει να καλέσουμε την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να ενεργήσει με διαδικασίες ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Οι προχειρότητα και ο αιφνιδιασμός στη δημιουργία εν μία νυκτί του χώρου υποδοχής προσφύγων σε χώρο ακατάλληλο είναι που δημιουργούν εύλογη ανησυχία.
Δεν είμαστε ρατσιστές ούτε ξενοφοβικοί, αντίθετα. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες προς καμία κατεύθυνση. Εάν υπάρχει ασυδοσία, δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους πολίτες. Θέλουμε οι δημότες μας να νοιώσουν σιγουριά ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι εργασίες τους ή οι περιουσίες τους.
Ζητάμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να γίνουν όλα με τον καλύτερο τρόπο, με ηρεμία και αξιοπρέπεια για όλους".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου