Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η χώρα του «χαβαλέ»


Για την διενέργεια των εκλογών κλείνουν τα δικαστήρια για 10 μέρες (σε μια χώρα που δήθεν αγωνίζεται για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης).

Σας πληροφορώ ότι πουθενά στον κόσμο δεν κλείνουν τα δικαστήρια γιατί γίνονται εκλογές. Aντίθετα σε αρκετές χώρες οι εκλογές γίνονται σε εργάσιμη ημέρα χωρίς να...
διαταράσσεται η λειτουργία δικαστηρίων, σχολείων, της αγοράς κλπ.

Πουθενά στον κόσμο δεν κλείνουν τα σχολεία για να γίνουν εκλογές και πολύ περισσότερο δεν κλείνουν για να γίνουν εκλογές ανάδειξης συμβουλίων στους συλλόγους δασκάλων, καθηγητών Μ.Ε κλπ. Σε όλα τα ευνομούμενα κράτη οι δικαστικές διακοπές περιορίζονται στον μήνα Αύγουστο αλλά εδώ έχουμε 2,5 μήνες δικαστικές διακοπές το καλοκαίρι (λειτουργούν βέβαια κάποια τμήματα διακοπών) και 15 μέρες τα Χριστούγεννα και 15 μέρες το Πάσχα. Τρίβουν τα μάτια τους οι συνάδελφοι από γειτονικές χώρες όταν το ακούνε και λένε «έτσι εξηγείται γιατί απονέμεται με καθυστέρηση η δικαιοσύνη στην Ελλάδα». Και να πω ακόμα ότι όποιος έχει παρακολουθήσει εκλογές σε ευνομούμενη χώρα και δει και τον τρόπο διεξαγωγής στην Ελλάδα θα συνειδητοποιήσει ότι είμαστε 50 χρόνια πίσω, δεν ξεφύγαμε πολύ από την εποχή της σακοράφας με την οποία προμήθευαν τους δικαστικούς αντιπροσώπους για να ράψουν τον σάκο.

Ανέφερα τα ανωτέρω ενδεικτικά για να επισημάνω ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και μεταρρυθμίσεων παντού. Υπάρχει ανάγκη κάποιος με πολιτική βούληση και θάρρος (δυστυχώς σπανίζει στον Ελληνικό πολιτικό κόσμο) να τα δει όλα από μηδενική βάση και να εξετάσει γιατί γίνονται με τον υφιστάμενο τρόπο η πως θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Θεωρητικά συμφωνούν όλοι ότι χρειαζόμαστε μια τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι θεσμοί, να γίνουν λειτουργικοί, να καθιερωθούν κανόνες διαφάνειας στην πολιτική ζωή, να πάψει η σημερινή ατιμωρησία (μέσω της σύντομης παραγραφής) των επίορκων πολιτικών. Όμως, η συνταγματική αναθεώρηση μπορούσε να έχει ξεκινήσει ως διαδικασία από τον Μάϊο του 2013 αλλά όλοι την ξέχασαν γιατί ξέρουν ότι αν ξεκινούσε τώρα με το υφιστάμενο κλίμα θα έπρεπε ο πολιτικός κόσμος να στερηθεί πολλών προνομίων του πράγμα που δεν θέλει και μεταθέτει το θέμα αορίστως στο μέλλον…

Αλλά ανεξάρτητα από αυτά υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα που θα μπορούσαν να γίνουν αν υπήρχε πολιτική βούληση. Το να μειωθούν οι Βουλευτές σε 200 μπορεί να γίνει χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, το να εκσυγχρονισθεί η εκλογική νομοθεσία και διαδικασία είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και για να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι θεσμοί πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από μηδενική βάση αλλάζοντάς τα προς το καλύτερο. Στο χωριό μου λένε ότι «το παλιάλογο καινούργια περπατησιά δεν μαθαίνει» και δυστυχώς η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου έχει δώσει αρνητικά δείγματα γραφής επιδιώκοντας την στασιμότητα με την ανακύκλωση ανεπάγγελτων γόνων της οικογενειοκρατίας που αρκούνται στην απλή διαχείριση αλλά αν θέλουμε να υπάρχει κάποια ελπίδα προοπτικής για τη χώρα οφείλουμε εμείς να λειτουργούμε ως ενεργοί πολίτες και να αναζητούμε και στηρίζουμε αυτούς που θα έχουν το θάρρος υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να μην δίνει η πατρίδα μας την εικόνα χώρας του «χαβαλέ.».


Ο Δημήτρης Γαρούφας είναι δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου