Σε κάποια μέρη μπορεί να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μπροστά από ένα μισοάδειο / μισογεμάτο πιάτο, μόνο και μόνο επειδή δεν τοποθέτησες το μαχαιροπίρουνο στη θέση «μπορείτε να το πάρετε».
Ακόμη και αν δεν τρέχει σταγόνα γαλάζιο αίμα στις φλέβες σου, εφόσον προσκληθείς σε επίσημο δείπνο, οφείλεις να συμπεριφερθείς σαν Γάλλος ευγενής επί Αναγεννήσεως. Ειδικά αν αυτό το δείπνο έχει να κάνει με...
τη δουλειά σου, ειδικότερα αν σε αυτό παρευρίσκονται άνθρωποι που μπορούν να καθορίσουν την καριέρα σου.
Το πιο πιθανό είναι να μην έχεις δει ποτέ άλλη φορά στη ζωή σου 1 πετσέτα, 10 κουταλομαχαιροπίρουνα (τα πιρούνια αριστερά, τα μαχαίρια και το κουτάλι δεξιά), 3-4 ποτήρια και 3 πιάτα παρατεταγμένα μπροστά από τη θέση που προορίζεται για σένα.
Μην πανικοβάλλεσαι: για το φαγητό θα χρησιμοποιήσεις αυτά που βρίσκονται αριστερά και δεξιά από το πιάτο σου. Όσα βρίσκονται στο πάνω μέρος του πιάτου προορίζονται για το γλυκό, ενώ το μαχαίρι που βρίσκεται μόνο του μπροστά σου και αριστερά προορίζεται για το ψωμί. Εάν υπάρχει ένα βαθύ πιάτο πάνω από ένα ρηχό πιάτο σημαίνει πως το δείπνο θα ξεκινήσει με σούπα, εάν το πάνω πιάτο είναι ρηχό και μικρό θα ξεκινήσει με σαλάτα.
Κάτσε, αφού προηγουμένως κάτσουν όλες ανεξαιρέτως οι κυρίες, και άπλωσε την πετσέτα στα πόδια σου. Ούτε να σου περάσει από το μυαλό να ακουμπήσεις τους αγκώνες σου στο τραπέζι ή να αντιστρέψεις τη φορά που έχουν τοποθετηθεί τα μαχαιροπίρουνα και να ξεκινήσεις να τρως κρατώντας το πιρούνι με το δεξί.
Ηρέμησε και μην επιδεικνύεις την ασχετοσύνη σου Τα μαχαιροπίρουνα θα τα χρησιμοποιήσεις με τη σειρά που θα έρχονται τα πιάτα από αρχίζοντας από τα πιο απομακρυσμένα από το πιάτο. Όταν (εάν) εμφανιστεί πιάτο με ψάρι τότε θα χρησιμοποιήσεις το περίεργο εκείνο πεπλατυσμένο μαχαίρι που αναρωτιόσουν εάν χρησιμεύει για να απλώνεις κάτι στο ψωμί. Το φαρδύ ποτήρι με πόδι θα πληρωθεί με κόκκινο κρασί, το λίγο μικρότερο με λευκό κρασί, το στενό με σαμπάνια και το διαφορετικό με νερό.
Εάν κάνεις μια μικρή παύση, χωρίς να έχεις ολοκληρώσει κάποιο πιάτο σταυρώνεις χιαστί το μαχαιροπίρουνο, εφόσον δεν επιθυμείς να συνεχίσεις τα τοποθετείς παράλληλα στη δεξιά πλευρά του πιάτου.
Πρόσεξε γιατί σε κάποια μέρη, όπως για παράδειγμα εάν δειπνείς στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μπορεί να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου σε ένα τραπέζι μπροστά από ένα μισοάδειο / μισογεμάτο πιάτο, μόνο και μόνο επειδή δεν τοποθέτησες το μαχαιροπίρουνο στη θέση «μπορείτε να το πάρετε».
Στο γλυκό χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα το πιρούνι και το κουτάλι – με το πιρούνι σπρώχνουμε το κομμάτι στο κουτάλι
Ένας άγραφος κανόνας επιτάσσει πως το φαγητό ολοκληρώνεται μόλις η βασίλισσα / πρόεδρος / διευθύνουσα σύμβουλος / σπιτονοικοκυρά το τοποθετήσει το μαχαιροπίρουνο στη θέση «μπορείτε να το πάρετε». Ο ίδιος άγραφος κανόνας διαβεβαιώνει πως το κάνει μόλις σιγουρευτεί απολύτως πως όλοι έχουν χορτάσει και ολοκληρώσει το δείπνο τους.
Μόλις ολοκληρώσουμε και με το τελευταίο πιάτο (το γλυκό), περιμένουμε να μας το μαζέψουν και διπλώνουμε πρόχειρα την πετσέτα και την αφήνουμε στη θέση όπου ήταν το πιάτο ή δίπλα (ένας άλλος άγραφος κανόνας ορίζει πως εάν τη διπλώσουμε προσεκτικά και μάλιστα σε κάποιο εστιατόριο, αυτό οι άνθρωποί του οφείλουν να το εκλάβουν ως «ευχαριστώ, αλλά εάν με ξαναδείτε, σφυρίξτε μου».
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ e-books:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου