Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ελληνική ρίγανη του βουνού ~ Ακόμα κόβουμε... (Συμβουλές +pics)


Ζεστός ακόμη ο καιρός, και η ρίγανη (η συγκεκριμένη είναι μαντζουράνα) ακόμα βγάζει και βγάζει. Η καλύτερη περίοδος για μάζεμα είναι το 15 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου, αλλά με τον καιρό να κάνει τα δικά του, μπορούμε να κάνουμε ακόμη ένα κόψιμο εφέτος.

Γενικά η καλύτερη γεύση στο φυτό είναι όταν έχει άνθη πάνω του. Εάν βρείτε στο βουνό άγρια ρίγανη, μπορείτε να την μεταφυτεύσετε (να έχει ριζίδια το κλωνάρι που θα κόψετε - η καλύτερη περίοδος είναι Σεπτέμβριος-Οκτώβριος, όταν τα κλωναράκια που ακουμπάνε στο χώμα, βγάζουνε ριζίδια κι επεκτείνται λόγω της υγρασίας και της ζέστης) στον μπαξέ σας και με τον καιρό αυτή θα πολλαπλασιασθεί και θα επεκταθεί. Με αρχικά 5-6 κλωναράκια, πλέον σε 2 χρόνια, γεμίζω 10 βαζάκια τριμμένη ρίγανη:



Έτοιμη για κλάδεμα. Για να μην έχει χώμα και μας κρατσανίζει στο φαγητό, την προηγούμενη ημέρα από το κόψιμο, της έριξα ένα νεράκι στα φύλλα να ξεπλυθούν.

Κλάδεμα τα κλαράκια λοιπόν, άφησα τον κορμό της βάσης για να πετάξει κι άλλα.

Είχανε λίγα χώματα τα φύλλα, οπότε τα ξέπλυνα με λίγο ΚΡΥΟ νερό και τα άφησα να στεγνώσουνε στον ήλιο για λίγες ώρες.

Τα δένουμε με σπάγκο και τα κρεμάμε ανάποδα για να αποξηρανθούν με φυσικό τρόπο, σε μέρος που αερίζεται και είναι στεγνό κατά προτίμηση.

Αναλόγως την περίοδο, η ξήρανση γίνεται από 6-7 ημέρες τον Ιούλιο-Αύγουστο, έως και 2-3 εβδομάδες τον Σεπτέμβριο (λόγω της υγρασίας του περιβάλλοντος).

Όταν τα φύλλα θρυμματίζονται στα δάχτυλά μας, τότε είναι ο καιρός να καθαρίσουμε τα κλαδάκια και τα κοτσανάκια και να τρίψουμε τη ρίγανη. -Παραδοσιακά με τα χέρια γίνεται αυτό, αλλά λόγω βαρεμάρας τα έβαλα για 30 δευτερόλεπτα στο multi και ξεμπέρδεψα :)

Για τη συντήρηση έως και μήνες, επιλέγουμε αεροστεγή βαζάκια που υπάρχουνε στο εμπόριο (αυτά στην φωτό, είναι από τον καφέ Douwe Egberts).


>>Δείτε κι αυτό<<



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου