Επώδυνες ανατροπές στη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να έρχεται σε φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real Νews.
Στο στόχαστρο των φορολογικών αλλαγών μπαίνουν ακόμα οι...
ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μισθώματα, οι αγρότες, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, προέρχονται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος από κάθε πηγή, με παρεμβάσεις όπως η αύξηση των συντελεστών και η προσθήκη νέων φορολογικών κλιμακίων.
Ταυτόχρονα, επανεξετάζεται και βαίνει προς κατάργηση το σύνολο των φοροαπαλλαγών, χωρίς να εξαιρούνται και τα προνοιακά επιδόματα, καθώς υπολογίζεται πως κοστίζουν στο Δημόσιο περί τα 3,6 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ επίκειται αύξηση των έμμεσων φόρων με την αιτιολογία ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα για την κάλυψη αναγκών στο ασφαλιστικό.
Στόχος του υπουργείου είναι η άντληση εσόδων ύψους 53,8 δισ. το 2016, 3 δισ. περισσότερα από το τρέχον έτος.
- Μισθοί/Συντάξεις
Δεδομένες θεωρούνται οι παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης μισθών και συντάξεων και τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν την εξάντληση της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ σε σημαντικά χαμηλότερο ύψος εισοδήματος από τα 42.000 ευρώ, όπως γίνεται σήμερα. Η αύξηση θα επέλθει και με την προσθήκη νέων κλιμακίων φορολόγησης και τα σημερινά τρία εξετάζεται να αυξηθούν σε 7-9, με το χαμηλότερο να ξεκινά από 8% και το υψηλότερο να φτάνει το 52% ή ακόμα και το 55% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
- Ελεύθεροι επαγγελματίες/ αγρότες
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 33% έως και 45%. Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να αντιμετωπιστεί και η δέσμευση του μνημονίου για αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
- Ενοίκια
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, είναι δεδομένη η αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων. Στο τραπέζι είναι η αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών από το 11% για το πρώτο κλιμάκιο στο 15% και από το 33% στο 35% για το δεύτερο. Επίσης θα εξεταστεί η θέσπιση μικρού αφορολόγητου και η θέσπιση τρίτου υψηλότερου κλιμακίου με συντελεστή 45% για εισόδημα από ενοίκια πάνω από ένα όριο- πχ τα 50.000 ευρώ.
Σενάρια-σοκ για περικοπές ως και 15% στις συντάξεις
Σενάρια για κλιμακωτές περικοπές των συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ βρίσκονται στο τραπέζι μπροστά στα ελλείμματα των Ταμείων και την υποχρέωση για περιστολή της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 450 εκατ. ευρώ φέτος και 1,8 δισ. το 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Έθνος”, αναμένονται παρεμβάσεις στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ που εκτιμάται πως μπορεί να φτάσουν στο 6%, ποσοστό που αναμένεται να κλιμακώνεται γύρω στο 10% για αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ.
Αν με τις περικοπές στις υψηλές συντάξεις δεν εξασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε οι μειώσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε ποσά 1.000-1.500 ευρώ, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για “ψαλίδι” κοντά στο 3%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να ενισχυθούν, ως αντιστάθμισμα, κατώτατες συντάξεις, αν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά.
Ειδικοί εκτιμούν πάντως πως οι περικοπές δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερες και να κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 11%, αν επικεντρωθούν σε αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, ή κοντά στο 6%, αν αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων. Ακραία σενάρια δεν αποκλείουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, το ενδεχόμενο υψηλότερων περικοπών μέχρι και 15%, όπως επίσης και η επιβολή πλαφόν αποδοχών στα 2.000 ευρώ.
Πέρα από τις παρεμβάσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις, η μεγάλη μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στη δομή του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με χρηματοδότηση από τη φορολογία. Το ποσό θα προσδιορίζεται από δείκτες που συναρτώνται με το κατώφλι της σχετικής φτώχειας (σήμερα στα 400 ευρώ). Σε αυτήν θα προστίθεται ατομική σύνταξη με “ανταποδοτικές μερίδες”.
Οι εργαζόμενοι θα έχουν ατομικούς λογαριασμούς και η σύνταξή τους θα υπολογίζεται βάσει των εισφορών που έχουν καταβάλει. Το προωθούμενο μοντέλο θα αφορά κυρίως νέους ασφαλισμένους, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε μερίδα παλαιών ασφαλισμένων με μεταβατική περίοδο.
Επιστρέφουν στο Δημόσιο εκατοντάδες «επίορκοι» με τον νόμο Κατρούγκαλου
Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, από πειθαρχικές παραβάσεις μέχρι και για βαριά εγκλήματα, ευεργετούνται χάρη στο νόμο Κατρούγκαλου και αποκαθίστανται, παρόλο που είχαν αποταχθεί προσωρινά ως επίορκοι.
Ο χρηματισμός, η πλαστογραφία, ο εκβιασμός, ακόμα και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι μερικά μόνο από τα αδικήματα που έχουν καταλογιστεί στους 903 επίορκους που αποκαθιστά το νομοθέτημα του υπουργού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”. Ως τον Μάιο, που τέθηκε σε ισχύ ο επίμαχος νόμος, οι υπάλληλοι βρίσκονταν σε αυτοδίκαιη αργία. Η επάνοδός τους στη θέση τους συνεπάγεται αυτομάτως πως μισθοδοτούνται και συνταξιοδοτούνται κανονικά, σαν να μην είχαν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.
Περιπτώσεις εκβιαστών, κρατικών υπαλλήλων που χρηματίστηκαν, γιατρών που πήραν φακελάκι, εφοριακών που καταχράστηκαν χρήματα ή πλαστογράφησαν κρατικά έγγραφα είναι μεταξύ των υποθέσεων που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα.
Όπως γράφει η εφημερίδα, τον Ιανουάριο του 2015 βρίσκονταν σε αργία 903 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών και άτομα που αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες, για τις οποίες η Δικαιοσύνη διέταξε τη φυλάκισή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιστρέφουν στις θέσεις τους, αντίθετα από εκείνους που επιστρέφουν ευεργετούμενοι από το νόμο Κατρούγκαλου.
Ο ίδιος ο υπουργός υποδεικνύει ως βαθύτερο αίτιο του φαινομένου τα μνημόνια, σημειώνοντας πως ο νόμος επαναφέρει τον κανόνα του Πειθαρχικού Δικαίου που ίσχυε επί δεκαετίες, πριν από τη “μνημονιακή λαίλαπα”: “αυτοδίκαιη αυτόματη αργία εφαρμόζεται αλλά όχι για όλες τις πειθαρχικές κατηγορίες, μόνο για τις πιο σοβαρές”.
Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, ο νόμος αφήνει περιθώρια για ευρείες ερμηνείες, με αποτέλεσμα λίγο-πολύ όλοι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι να επιστρέφουν στις θέσεις τους, ενώ αρκετοί πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης, παραβλέπει το γεγονός πως η έλλειψη Πειθαρχικών Συμβουλίων ουσιαστικά καθηλώνει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα επίορκοι να βρίσκονται στα γραφεία τους περιμένοντας τη σύγκληση των συμβουλίων.
Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές πόσοι από τους 903 επίορκους έχουν επανέλθει στις υπηρεσίες τους. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένοι εκτίουν ήδη ποινές φυλάκισης, οπότε αντικειμενικά δεν μπορούν να επιστρέψουν. Κάποιοι άλλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και πληρώνονται ούτως ή άλλως από το ελληνικό κράτος παρά τις παρανομίες τους. Μια άλλη κατηγορία των επίορκων, τέλος, λόγω της σοβαρότατης φύσης των κατηγοριών που τους βαραίνουν (παιδεραστία, απόπειρα βιασμού, απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.ο.κ), παραμένουν εκτός Δημοσίου έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους.
news.gr
3 σχόλια:
καλα να τους κανουνε, τα ψηφισσανε, τωρα να τα λουστουνε. (Υ.Φ περιμενουμε το Α.Α. s8.e03)...
Είναι εκτός ο Gr Torrent εδώ κι έναν μήνα και χάσαμε τη μοναδική πηγή για υπότιτλους :/
Στην Αμερική έχουνε ήδη προβληθεί 8 επεισόδια
fucking torrent.!!!
Δημοσίευση σχολίου