Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Εγκρίθηκε χωρίς ομοφωνία το σχέδιο μετεγκατάστασης «προσφύγων»


Δίνουν ασπιρίνη για τον καρκίνο...

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο μετεγκατάστασης 120.000 «προσφύγων» από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των «προσφύγων» από Ελλάδα και Ιταλία θα ξεκινήσουν την...
επόμενη εβδομάδα.

Από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν αρχικά σε άλλες χώρες 50.400 «πρόσφυγες» και 15.600 από την Ιταλία.

Μάλιστα, σε ένα δείγμα του πόσο διχασμένη είναι η ΕΕ, το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία -αφού δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση-, με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία να ψηφίζουν κατά και τη Φινλανδία να απέχει.
Οργή από Τσεχία, Σλοβακία

«Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τις χώρες-μέλη» ανέφερε μέσω του Twitter η προεδρία της ΕΕ, την οποία αυτό το εξάμηνο ασκεί το Λουξεμβούργο.

Το σχέδιο προσέκρουε στην αντίσταση των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους ή έχουν υψώσει φράχτες για να αποτρέψουν την εισροή προσφύγων.

Σε ανακοίνωσή του, το Λουξεμβούργο που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, σημείωσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο αρχικά θα βοηθηθούν Ιταλία και Ελλάδα, ενώ αργότερα θα βοηθηθούν και άλλες χώρες.

Η Ουγγαρία δεν θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση προς άλλες χώρες από το συγκεκριμένο κράτος-μέλος. Οι 54.000 πρόσφυγες που αναμενόταν να μετεγκατασταθούν από την Ουγγαρία σε άλλες χώρες της ΕΕ, θα μετεγκατασταθούν τελικά από την Ελλάδα και την Ιταλία μετά το πρώτο έτος.

Ο τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Μίλαν Κόβανετς, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter: «Σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Σήμερα χάθηκε η λογική».

Από την πλευρά του, θέλοντας να δώσει έναν θετικό τόνο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, είπε ότι η ΕΕ «είναι ικανή να λάβει αποφάσεις, ακόμα και εάν αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ δύσκολες για ορισμένα κράτη-μέλη».

Τόνισε, επίσης, ότι όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Όπως εξήγησε, τα κράτη μέλη που διαφοροποίησαν τη θέση τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομοφωνία, αλλά να εγκριθεί η πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία, δέχτηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, παρά τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις της Επιτροπής.
«Θα προτιμούσαμε η πρόταση να εγκριθεί ομόφωνα, αλλά δεν καταφέραμε να το επιτύχουμε αυτό» σημείωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. Ορισμένες χώρες, όπως είπε, έχουν τις «δικές τους απόψεις».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «κανένα κράτος-μέλος δεν έχει το δικαίωμα» να μη δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που του έχει οριστεί, ενώ ο Φ.Τίμερμανς συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως «θεματοφύλακας των συνθηκών», θα διασφαλίσει την εφαρμογή της.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την προσωπική του ικανοποίηση, ενώ αποκάλεσε τη σημερινή συμφωνία μια «ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική» της Ένωσης.

Η προεδρία του Λουξεμβούργου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριζαν ότι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να υπάρχει ομόφωνη απόφαση των κρατών - μελών. Ωστόσο, φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη κάποιων χωρών -όπως της Γερμανίας- να αντιμετωπιστεί το εμπόδιο των αντιπάλων της κατανομής με ειδική πλειοψηφία.

Την Τετάρτη το βράδυ οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα και να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μία κοινή πολιτική για την προσφυγική κρίση.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι η χώρα του θα δεχθεί περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες. «Το κάνουμε αυτό από αλληλεγγύη και ευθύνη, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 50% αυτών που φτάνει στην Ελλάδα έρχονται στη Γερμανία. Με ποσόστωση 26%, θα έρχονται λιγότεροι» σημείωσε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου