Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς οι Εσκιμώοι επιβιώνουν τρώγοντας τόσο λίπος;


Στην παγωμένη Γροιλανδία, οι αυτόχθονες Ινουίτ δεν έχουν μεγάλη ποικιλία στο τραπέζι: ψάρι, φώκιες και φάλαινες με άφθονο κορεσμένο λίπος.

Έχουν όμως προσαρμοστεί στο ανθυγιεινό μενού χάρη στην εξέλιξη.

Τα ευρήματα:


Γενετικές αναλύσεις που παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Science» αποκαλύπτουν ότι οι Ινουίτ -οι Εσκιμώοι της Αλάσκας, του Καναδά και της Γροιλανδίας- φέρουν μεταλλάξεις που προστατεύουν από την καρδιοπάθεια. Οι μεταλλάξεις, οι οποίες εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 20.000 χρόνια, παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό των λιπιδίων και μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη LDL, ενώ δείχνουν επίσης να εξηγούν και το χαμηλό ανάστημα των αυτοχθόνων της Γροιλανδίας.

«Η μελέτη μας προσφέρει ίσως τα πιο ακραία παραδείγματα γενετικής προσαρμογής σε μια συγκεκριμένη δίαιτα» δήλωσε στο Reuters o Ράσμους Νίλσεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της μεγάλης ερευνητικής ομάδας. «Οι μεταλλάξεις που εντοπίσαμε δείχνουν να αντισταθμίζουν από φυσιολογική άποψη την υψηλή πρόσληψη ζωικού λίπους» ανέφερε. Η έρευνα συνέκρινε τα γονιδιώματα 191 Ινουίτ, 60 Ευρωπαίων και 44 Κινέζων Χαν. Οι γενετικές ποικιλομορφίες που αναγνωρίστηκαν υπάρχουν σε όλους τους Ινουίτ, είναι όμως πολύ σπανιότερες στους Ευρωπαίους (μόνο στο 2%) και τους Κινέζους (15%).

Τα ευρήματα ίσως προσφέρουν τώρα νέα στοιχεία για τη χρησιμότητα των λιπαρών οξέων ω-3 στα ιχθυέλαια. Η ιδέα ότι τα λίπη αυτά είναι ωφέλιμα στην πρόληψη της καρδιοπάθειας προέκυψε αρχικά από την παρατήρηση ότι η καρδιοπάθεια είναι σπάνια στους Ινουίτ παρά την αυξημένη πρόσληψη λίπους. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι Ινουίτ μεταβολίζουν διαφορετικά τα ω-3 και επομένως τα λίπη αυτά δεν είναι απαραίτητο να ωφελούν ανθρώπους με διαφορετικό γενετικό προφίλ.
tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου