Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Βρέθηκε προσθετικό μέλος… 3.000 ετών!


Περίπου 3.000 χρόνια πριν, η κόρη ενός ιερέα στην Αίγυπτο έχασε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού της σε ατύχημα. Η ίδια έζησε κανονικά την υπόλοιπη ζωή της μέχρι που πέθανε από φυσικά αίτια και θάφτηκε σε έναν τάφο όχι μακριά από το Λούξορ, σε ένα νεκροταφείο που προοριζόταν για τα μέλη της κοινότητας που ανήκαν σε ανώτερη κοινωνική τάξη.


Το τελευταίο ενάμισι έτος, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία, μελετούσαν αυτό το μέρος και στο πλαίσιο της έρευνάς τους βρήκαν τον τόπο ταφής της κόρης του ιερέα μαζί με το προσθετικό δάκτυλο που κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το κομμένο.

Αυτή η προσθετική συσκευή είναι πιθανότατα μία από τις παλαιότερες που γνωρίζουμε σήμερα. Φτιαγμένο από ξύλο, το δάκτυλο κατασκευάστηκε με ένα επιπλέον τμήμα που κούμπωνε άνετα πάνω στο πόδι της κοπέλας. Μετά τη μελέτη του προσθετικού μέλους διαπιστώθηκε ότι είχε τοποθετηθεί περισσότερο από μία φορές στο πόδι της γυναίκας.

“Το γεγονός ότι η πρόθεση έγινε με τόσο επιμελή και σχολαστικό τρόπο δείχνει ότι ο δημιουργός υπολόγισε τη φυσική εμφάνιση, την αισθητική και την άνεση και ότι απευθύνθηκε σε εξειδικευμένους τεχνίτες για να πετύχει ένα άρτιο αποτέλεσμα”, αναφέρει δελτίο Τύπου από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου