Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση ενδιαφέροντος με την οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά σε απευθείας ανάθεση για την αποκοµιδή των απορριµµάτων από ιδιώτη.
«Κινδυνεύει η δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να αφήσουμε σε αυτή την κατάσταση την πόλη, με πάνω από 1.500 τόνους απορριμμάτων», διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του δήμου
Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι ο τομέας της Καθαριότητας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η κόντρα μεταξύ εργαζομένων και δημοτικής αρχής οδηγείται στα άκρα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο αμαξοστάσιο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει ο ιδιώτης για να καθαρίσει την πόλη. «Η πόλη θα καθαρίσει είτε το θέλουν, είτε όχι», τόνισε ο γενικός γραμματέας και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί μια ομάδα ανθρώπων που υποκινείται από από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, να κάνουν κουμάντο και να κινδυνεύει η δημόσια υγεία».
Με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε στην Διαύγεια ο δήμος προχωρά σε απευθείας ανάθεση για την εργασία αποκοµιδής αστικών απορριµµάτων προϋπολογισµού δαπάνης 192.000,00 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι σκλήραιναν τη στάση τους όταν είδαν στη Διαύγεια την απόφαση του δήμου για τον ιδιώτη. Μάλιστα, ενώ είχε αποφασιστεί να βγει συγκεκριμένος αριθμός απορριμματοφόρων - 7 στην πράσινη γραμμή και 2 στην ανακύκλωση- αυτό δεν έγινε. Για αύριο το πρωί εργαζόμενοι καλούν σε συγκέντρωση στον χώρο του ΣΜΑ ώστε να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτες.
Ενώ χθες είχε αποφασιστεί να επιτραπεί η αποκομιδή σε γειτονιές με έντεκα απορριμματοφόρα, οι συμβασιούχοι σήμερα πήραν πίσω την απόφαση αυτή. Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν ακινητοποιημένα όλα τα οχήματα, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του κεντρικού δήμου.
«Οι εργαζόμενοι είδαν στη Διαύγεια την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιδιώτες και δεν επέτρεψαν σήμερα να βγει κανένα απολύτως αυτοκίνητο στους δρόμους. Από την περασμένη Τετάρτη που κάνουν τις καταλήψεις δεν επιτρέπουν ούτε στο προσωπικό ασφαλείας να δουλέψει, κάτι που προβλέπεται από το νόμο. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία κι εμείς καθόμαστε και βλέπουμε τα αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στο αμαξοστάσιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ψαρράς.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του δήμου και υπεύθυνος για την καθαριότητα πρόσθεσε πως «Δευτέρα πρωί θα δεχτούμε τις προσφορές των τριών εταιριών που έχουν απορριμματοφόρα και μπορούν να καθαρίσουν την πόλη. Εδωσα εντολή να επικοινωνήσουμε και με τους τρεις και να έρθουν να υποβάλλουν τις προσφορές τους».
Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ν.Θεσσαλονίκης και μέλος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, από την πλευρά της υποστήριξε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «σαν απάντηση στην ανάρτηση στη Διαύγεια αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε σε κανένα απορριμματοφόρο να πραγματοποιήσει αποκομιδή».
Η κατάσταστη στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης είναι αφόρητη, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.
"Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Ενημερώσαμε και τον εισαγγελέα. Παράλληλα κάναμε και μία επαφή με τον επίτροπο για να προκηρύξουμε ένα διαγωνισμό ιδιωτών τις επόμενες ημέρες όσον αφορά την καθαριότητα της πόλης", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το κόστος είναι: "μεταξύ 150.000-200.000 ευρώ και η αποκομιδή θα γίνει μέσα σε τρεις ημέρες. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις προσφορές. Τη Τρίτη θα ανοίξουμε τις προσφορές και θα πάρουμε τις αποφάσεις. Προσωπικά είπα τους συμβασιούχους ότι κάνουν λάθος. Αυτά που θα δουλέψουν θα τα πληρωθούν και δε θα χάσουν τα χρήματά τους. Δε θέλησαν να δουλέψουν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν να κάνουν με την αποκομιδή σκουπιδιών σε νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς".
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε επίσης πως: "αύριο θα βγει η απόφαση του Σκουρλέτη. Αν δεν συμφωνήσουν τότε θα εφαρμόσουμε το διαγωνισμό. Δεν μπορώ να αφήσω την πόλη να βρωμάει και να γίνεται εστία μόλυνσης. Έχω μιλήσει και με τη διεύθυνση υγιεινής της Περιφέρειας να ψεκάσουν τα σκουπίδια. Η κατάσταση είναι τραγική. Τους είπα εγώ τους συμβασιούχους ότι κάνετε λάθος και ότι ο κόσμος θα στραφεί εναντίον σας. Έτσι αφήνετε και παράθυρο να μπουν ιδιώτες στην καθαριότητα".
ΚΕΕΛΠΝΟ: Σήμα κινδύνου για τα "βουνά" σκουπιδιών - Συμβουλές και μέτρα για να προστατευτείτε
Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.
Για τους παραπάνω λόγους, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τα παρακάτω μέτρα πρόληψης:
1. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:
· Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
· Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
· Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
2. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
3. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου