Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Σκοπιανό, ονομασία χωρίς το Μακεδονία ή παράγωγα


Η πτώση του ελληνογενούς γενιτσάρου Γκρουέφσκι στα Σκόπια είναι καταρχήν θετικό γεγονός για να γυρίσει σελίδα το βορεινό μόρφωμα. Κάποια πρώτα δείγματα γραφής όμως του νέου πρωθυπουργού είναι μάλλον αντιφατικά: Δεν θα στήσει νέα αγάλματα, δεν θα κάνει νέες προβοκάτσιες κ.τ.τ. αλλά κατέληξε στο γνώριμο σκοπιανό ρεφραίν: «δεν θα δεχτούμε, όμως, να θιγούν θέματα ταυτότητας, γιατί υπάρχουν κόκκινες γραμμές» (sic!).


Στο ίδιο μήκος κύματος η συνέντευξη του σκοπιανού ΥπΕξ στον Σκάι(13/6/17). Πόνος και καϋμός τους να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αλλά «αβρόχοις ποσί». Κατάπιε τα κρίσιμα ερωτήματα για τον ανθελληνικό αλυτρωτισμό που ξεχειλίζει στα σχολικά τους εγχειρίδια και στις συνεχείς επίσημες δηλώσεις και τους κρατικούς χάρτες, όπου στα σύνορά τους περιλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη και ολόκληρο τον βορειοελλαδικό χώρο. Σύμπτωμα θράσους η δήλωσή του:  «το αλυτρωτικό επιχείρημα είναι ριζωμένο στο ελληνικό δημόσιο διάλογο». Δηλαδή ίσα τους και ίσα μας…Απευθύνεται μάλλον σε αφελείς, δεν τον αποπήρε ως όφειλε ο συνομιλητής του.

Το καρακιτσαριό των αγαλμάτων δεν το γκρεμίζουν για να μη … χρεώσουν τον λαό! Κατά τα άλλα «η ιστορία είναι για τους ιστορικούς»  νομίζει ο επισκέπτης, και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ποιοι τελικά την καταναλώνουν.

Το σκοπιανό πριν το καταντήσουμε παρατημένη υπόθεση (κάποιοι εννοούν να τη λένε «χαμένη») πέρασε από χίλια ρέματα που αποτυπώνουν τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες και γενικά τις ανεπάρκειες της εξωτερικής μας πολιτικής.

Τα Σκόπια ουδέποτε έπαυσαν να μας προκαλούν. Εμείς επειδή έχουμε υποστεί μιθριδατισμό αντιπερχόμαστε τις προκλήσεις.

Αυτή την ώρα πάντως «επικαιροποιείται» με πρωτοβουλία τους και του διεθνούς παράγοντα το από καιρό κατεψυγμένο πρόβλημα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να βρουν τη σοφία να το προσεγγίσουν στις πραγματικές του διαστάσεις. Λάθη κατά συρροήν διέπραξαν και οι μεν και οι δε.

Τυχόν εμμονή τους στα ίδια θα αποβεί μοιραία.

Επείγει επαναφορά του ζητήματος στην φυσική του αφετηρία: «ΔΕΝ υπάρχει παρά μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική» (Κωνσταντίνος Καραμανλής 1992 με σύμφωνο τόν Ανδρέα Παπανδρέου). Πάσα άλλη εκδοχή είναι εκ του πονηρού. Οι πολίτες των Σκοπίων Σλάβοι, ή Αλβανοί έχουν τη δική τους ιστορία, γλώσσα, και πολιτισμό, όλα βεβαίως σεβαστά. Αλλά δεν έχουν καμία συγγένεια εθνοφυλετικήμε την Μακεδονία και τους Μακεδόνες. Γεωγραφικά ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας τους ανήκουν στην Αρχαία Μακεδονία. Οι αυτοαποκαλούμενοι Μακεδόνες σλάβοι, έφτασαν στην περιοχή 1100 χρόνια από τότε που ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης, ο πρώτος με την πολιτικοστρατιωτική του μεγαλουργία και ο δεύτερος με την φιλοσοφική του ιδιοφυία, δόξασαν τον Ελληνισμό.

Γλώσσα των Μακεδόνων είναι η ελληνική, ενώ η αυτοαποκαλούμενη μακεδονική είναι μεταπλασμένο βουλγαρικό ιδίωμα που φυσικά δεν μιλούσε ούτε ο …Βουκεφάλας του Μ. Αλεξάνδρου.

Οι συστημικοί φλυαρούν ανοήτως για δήθεν «σκοπιανοποίηση» της εξωτερικής μας πολιτικής ενώ, σ’ αυτήν οφείλονται στις 16/12/91 οι τρεις σοβαροί όροι. Τους θυσίασε στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρά το Κοινό Ανακοινωθέν των Πολιτικών Αρχηγών της 14/6/92 με την επιστολή του, της 23/6/92 προς τους ηγέτες των χωρών – μελών της Ε.Ε.: «Μπορούμε να πούμε στα Σκόπια ότι θα τα αναγνωρίσουμε με όποιο όνομα επιλέξουν, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει το «Μακεδονία», αλλά θα έχουν την ελευθερία να αυτοαποκαλούνται με όποιο όνομα επιθυμούν» = διπλή ονομασία! Ευτύχημα, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας δεν τον άκουσε και η απόφασή του (26-27/6/92) ομιλεί για αναγνώριση αυτού τους κράτους «υπό μία ονομασία που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία».

Εμείς όμως συνεχίσαμε τα απανωτά λάθη και προχωρήσαμε στην ετεροβαρή «Ενδιάμεση» (13-9-95). Παγκοσμίως πρωτότυπη αφού υπογράφεται μεταξύ ανωνύμων χωρών! Με αυτήν, παρότι έπρεπε εντός επταετίας να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, η προθεσμία παρήλθε άπρακτη. Εμείς ωστόσο δεν την καταγγέλλουμε 22 χρόνια τώρα. Και με βάση αυτήν μας έσυραν στη Χάγη και μας καταδίκασαν!

Τώρα ξανά με την Ενδιάμεση μεθοδεύουν να πράξουν αυτό που δεν έκαναν στο Βουκουρέστι, να χρησιμοποιήσουν για μία χρήση το FYROM.

Το 2007 η Ελληνική Κυβέρνηση διολίσθησε σε χονδροειδή γκάφα. Παρεχώρησε το «Μακεδονία» στα Σκόπια υπό τον όρο να υπάρξει ένας γεωγραφικός προσδιορισμόςergaomnes. Οι σκοπιανοί το απέρριψαν, αλλά εμείς το βιολί μας.

Εφ’ ω ο επί των Εξωτερικών της Ν.Δ. + 18 βουλευτές της επέκριναν τον ΥπΕθΑ για παρέκκλιση από την επίσημη γραμμή επειδή υποστήριξε (ορθότατα) ότι η σκοπιανή ονομασία πρέπει να είναι χωρίς το Μακεδονία.

Πράγματι Σύνθετη με συνθετικό το Μακεδονία, σημαίνει σκέτο Μακεδονία. Το όποιο συνθετικό θα αποβληθεί τάχιστα.

Επείγει προ πάσης επανέναρξης συζητήσεων με τα Σκόπια να απεγκλωβιστούμε από Ενδιάμεση και Σύνθετη.

Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα.



Του Στέλιου Παπαθεμελή / antibaro.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αληθεια ο παπαθεμελης που κρυβεται?
καμια συνθετη ονομασια με κανενα παραγωγο του ορου μακεδονια
θα ειναι εσχατη προδοσια και μετα τα παντα επιτρεπονται....
η χρυσαυγη επισης το βουλωνει γιατι αραγε?
την απειλει με δολοφονιες μελων οικογενειων τους το σταλινικο κατεστημενο, ακουγεται....

Δημοσίευση σχολίου