Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Μικρά και μεγάλα Ψέματα της Ιστορίας (Βίντεο)


Η «Μηχανή του Χρόνου» καταγράφει γεγονότα που αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι των ιστορικών βιβλίων και συχνά των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία όμως είτε δεν συνέβησαν ποτέ, είτε εξελίχτηκαν με διαφορετικό τρόπο.

Όπως την ιστορία του τέρατος του Λοχ Νες που μέχρι σήμερα πιστεύουν ότι ζει και βασιλεύει, στη γαλήνια λίμνη κοντά στο Ινβερνές της Σκοτίας. Αν και έγινε προσπάθεια με...
φωτογραφίες, φιλμ και βίντεο να πειστεί κοινή γνώμη ότι υπάρχει, αυτό δεν αποδείχτηκε ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα η λίμνη αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος τουριστών από όλο τον κόσμο, που ταξιδεύουν εκεί για να δουν ένα πλάσμα που δεν υπήρξε ποτέ.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του γίγαντα του Κάρντιφ της Νέας Υόρκης. Ένας άθεος διαφώνησε έντονα μ’ έναν ιερέα σχετικά μ’ ένα κεφάλαιο της Γένεσης, το οποίο ανέφερε ότι η Γη κατοικήθηκε αρχικά από γίγαντες. Έπειτα απ’ αυτό ο άθεος αγρότης κατασκεύασε ένα γύψινο άγαλμα ύψους 3 μέτρων, το οποίο έθαψε στη γη για ένα χρόνο μέχρι την «τυχαία» ανακάλυψή του. Χιλιάδες Αμερικανοί έσπευσαν στο Κάρντιφ για να δουν από κοντά το γίγαντα, αλλά τελικά ο αγρότης παραδέχθηκε την απάτη του. Και όμως αυτό δεν πτόησε κανέναν και μέχρι σήμερα ο γίγαντας του Κάρντιφ, εκτίθεται σε μουσείο και αποτελεί αξιοθέατο για την περιοχή.

Επίσης, η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει την περίπτωση του ταλαντούχου ζωγράφου Ελμίρ Ντε Ορί, που έγραψε ιστορία, πλαστογραφώντας διάσημα έργα ζωγραφικής. Ο Ντε Ορί πήγε την απάτη ένα βήμα παραπέρα, όταν αποφάσισε να μην αντιγράφει απλώς τους πίνακες μεγάλων ζωγράφων, αλλά να δημιουργεί έργα με το δικό τους στυλ. Η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ και από τον Όρσον Γουέλς, όπου ο πλαστογράφος έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο αντέγραφε τους πίνακες και τους πωλούσε σε συλλέκτες.

Ακόμη, η εκπομπή ασχολείται και με τα μακαρονόδεντρα του BBC, που αποτελεί μία από τις θρυλικότερες φάρσες της τηλεόρασης. Το ρεπορτάζ που παρουσίασε το δίκτυο την Πρωταπριλιά του 1957, έπεισε εκατομμύρια Άγγλους ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το πυρηνικό δυστύχημα που συνέβη το 1986, στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης που μόλυνε με ραδιενεργό νέφος πολλές χώρες της Ευρώπης. Παρά το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της πολλά θύματα, οι σοβιετικές Αρχές αρνούνταν να δημοσιοποιήσουν το γεγονός και προσπάθησαν να αποκρύψουν το μέγεθος της καταστροφής. Η «Μηχανή του χρόνου» περιγράφει πώς έγινε η καθυστέρηση που υπήρξε μοιραία για όσους Σοβιετικούς και Ευρωπαίους εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια.

Τέλος, η εκπομπή ασχολείται και μ’ ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της Ιστορίας, που αφορά στην καταστροφή της Ρώμης το 67 μ.Χ., από τον αυτοκράτορα Νέρωνα. Ο ισχυρισμός αυτός ακολουθείται από την άποψη πως ο Νέρωνας τις μέρες της φωτιάς παρακολουθούσε εκστασιασμένος, παίζοντας την αγαπημένη του άρπα. Η θεωρία αυτή μάλιστα εμφανίζεται σε ιστορικά βιβλία που γράφτηκαν έναν αιώνα μετά το θάνατό του. Η έρευνα των ιστορικών όμως, απέδειξε ότι, όχι μόνο δεν έβαλε τη φωτιά ο αυτοκράτορας που εκείνο το διάστημα έλειπε από τη Ρώμη, αλλά όταν το έμαθε έτρεξε και βοήθησε με κάθε τρόπο τους πυροπαθείς.

Στην εκπομπή μιλούν ο καθηγητής ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Καμπουράκης, Έρση Βατού και Τίτος Αθανασιάδης, ο εικαστικός Χαράλαμπος Δερματάς και ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος.
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος.



Μικρά και μεγάλα ψέματα της Ιστορίας ~ Η Μηχανή... από KRASODAD




*thnx to geol

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου