Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ο Έλληνας πιλότος που εκτελέστηκε ως κατάσκοπος στην Αλβανία ~ Υπόθεση Ακριβογιάννη (Βίντεο)


Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιάζει το ψυχροπολεμικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον νεαρό πιλότο Νίκο Ακριβογιάννη, ο οποίος εκτελέστηκε στην Αλβανία του Χότζα ως κατάσκοπος υπέρ της Ελλάδας. Η άγνωστη ιστορία του είναι μια σκοτεινή υπόθεση της μετεμφυλιακής Ελλάδας, καθώς ο νεαρός πιλότος στη χώρα του κατηγορήθηκε ως φυγάς κομμουνιστής και προδότης.

Εξήντα τρία χρόνια μετά, η ιστορική έρευνα εντόπισε όλο το φάκελο της δικογραφίας του Ακριβογιάννη στην Αλβανία και φωτίζει τι συνέβη.
Η «Μηχανή του χρόνου» φέρνει στο φως τα νέα αυτά στοιχεία και ντοκουμέντα για τον νεαρό Ίκαρο που κατηγορήθηκε ότι αυτομόλησε στην Αλβανία, μ’ ένα πολεμικό αεροπλάνο, τον Απρίλιο του 1951.

Η εκπομπή παρουσιάζει πώς ένας φιλόδοξος νεαρός έγινε από γοητευτικός ηθοποιός, πράκτορας. Στρατολογήθηκε από κλιμάκιο της CIA στη Θεσσαλονίκη, το 1950, προκειμένου να φέρει σε πέρας μία μυστική εθνική αποστολή. Με την καθοδήγηση των Αμερικανών μπήκε στη Σχολή Αεροπορίας και συγκεκριμένα στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Έφεδρων Χειριστών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη σχολή, η διοίκηση του ανέθεσε μυστική αποστολή: να διαφύγει στην Αλβανία του Χότζα, με σκοπό να αποσπάσει πληροφορίες για τη χώρα μας, και τη δράση των Σοβιετικών στα Βαλκάνια, προσποιούμενος τον κομμουνιστή. Ο νεαρός Ίκαρος, από το 1952 μέχρι τον Αύγουστο του 1954, όπου τον εκτέλεσαν, έζησε μέσα στις φυλακές του σκληρού καθεστώτος του Χότζα, βασανίστηκε σκληρά και απομονώθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στα Αλβανικά Αρχεία, στήθηκε στο απόσπασμα ως κατάσκοπος, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα κατηγορούνταν ως προδότης που αυτομόλησε με πολεμικό αεροπλάνο στη γειτονική χώρα.

Οι συγγενείς του μιλούν για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η οικογένειά τους, ενώ εκφράζουν την επιθυμία τους να αποκατασταθεί το όνομά του.

Στην εκπομπή μιλούν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ταταρούνης και Σταύρος Τζήμας, οι ιστορικοί-ερευνητές Σταύρος Ντάγιος, Κωνσταντίνος Λαγός και Ελευθερία Μαντά, η αδερφή του Νίκου Ακριβογιάννη, Ελένη Μελίδου, καθώς και η ανιψιά του, Νέλλη Αφεντουλλίδου.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου