Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Βέρνερ φον Μπράουν ~ Από τους Ναζί στη NASA (Βίντεο)


Σαν σήμερα (16 Ιουνίου) ο θάνατος του Φον Μπράουν.

Ο Βέρνερ φον Μπράουν (Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun· Βιρσίτζ Πολωνίας, 23 Μαρτίου 1912 – Αλεξάντρια, Βιρτζίνια, ΗΠΑ, 16 Ιουνίου 1977) ήταν Γερμανο-Αμερικανός μηχανικός με σημαντική συμβολή στην δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων που μετέφεραν τους αστροναύτες στην Σελήνη.

Θεωρήθηκε από τους σημαντικότερους επιστήμονες ειδικούς σε προβλήματα σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια.:



Γεννήθηκε στη πόλη Βιρσίτζ (Wirsitz) την σημερινή Βιρζίσκ (Wyrzysk) της σημερινής Πολωνίας (τότε Ανατολικής Πρωσίας). Ήταν ο δημιουργός του πυραύλου Α4 (Aggregat-4) ο οποίος ήταν μέρος της σειράς πυραύλων που ο φον Μπράουν σχεδίασε και κατασκεύασε για λογαριασμό της ναζιστικής Γερμανίας στο διάστημα 1933–1945. Ο A4 έγινε γνωστός σαν V2 (Vergeltungswaffe 2, στα γερμανικά σημαίνει «όπλο της εκδίκησης») και χρησιμοποιήθηκε από το 1942 κυρίως στον πόλεμο της Γερμανίας κατά της Αγγλίας (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος).

Μετά την λήξη του πολέμου το 1945 ο φον Μπράουν και η ομάδα του υπήρξαν ανάμεσα στους δεκάδες Γερμανούς επιστήμονες που οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν στις ΗΠΑ σαν μέρος της επιχείρησης Paperclip (Operation Paperclip). Εκεί ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος ερευνών βαλλιστικών βλημάτων ειδικής υπηρεσίας του αμερικανικού στρατού (White Sands Proving Grounds) στο Νέο Μεξικό, όπου και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των μέσων στην εξερεύνηση του διαστήματος. Το 1955 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Φον Μπράουν υπήρξε ο κατασκευαστής των πυραύλων «Jupiter C» και «Vanguard» με τους οποίους και εκτοξεύτηκαν οι τεχνητοί δορυφόροι «Explorer 1» και «Explorer 3». Από το 1961 άρχισε, με την εποπτεία του φον Μπραόυν, η κατασκευή των πυραύλων «Saturn» που ήταν σχεδιασμένοι για να μεταφέρουν μεγάλα φορτία σε τροχιά και πέρα από την τροχιά της Γης. Το 1969 ο πύραυλος «Saturn V» που έφερε το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, μετέφερε στο διάστημα τους πρώτους αστροναύτες οι οποίοι στις 20 Ιουνίου προσεδαφίστηκαν και περπάτησαν στην Σελήνη.

Ο φον Μπράουν αποχώρησε από τη NASA το 1972. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνεργάστηκε με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πέθανε στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια στις 16 Ιουνίου του 1977. Είχε νυμφευθεί το 1947 την Μαρία Λουΐζε φον Κίστορπ (Maria Luise von Quistorp), εξαδέλφη του από την πλευρά της μητέρας του, και είχαν τρία παιδιά.











Δείτε ακόμη:

Υπερκατασκευές των Ναζί ~ Πυραυλικές βάσεις (Βίντεο)




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου