Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Το μεθυσμένο σπίτι + Τα πιο περίεργα κτήρια του κόσμου


Φανταστείτε να δουλεύετε σ' ένα γιγαντιαίο καλάθι ή να επισκέπτεστε ένα ανάποδο μουσείο όπου δεν μοιάζει με αυτό που είναι. Χάρη λοιπόν στη δουλειά ορισμένων από τους πιο δημιουργικούς αρχιτέκτονες στον πλανήτη, είναι πολύ πιθανό να κάνετε αυτά τα πράγματα.

Xτενίσαμε την υφήλιο για αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες για να σας μεταφέρουμε πληροφορίες για ορισμένα από τα πιο παλαβά κτήρια στον πλανήτη Γη.

Τσεκάρετε τις φωτογραφίες παρακάτω για να μάθετε περισσότερα:



Καλύτερα να φέρετε τα χάπια για τη ναυτία μαζί σας εάν θέλετε να επισκεφτείτε αυτό το κτήριο! Η έμπνευση για το υπέροχα ασταθές Crooked House, χτισμένο το 2004, ήρθε από τα σχέδια για παραμύθια του Jan Marcin Szancer και τη δουλειά του καλλιτέχνη Per Dahlberg, και προσθέτει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κέντρο της πόλης του Σόποτ στην Πολωνία.






Ο Καταλανός αρχιτέκτονας Antoni Gaudi «έχτισε» τη φήμη του σε ολόκληρο τον πλανήτη, επάνω στα περίεργα, όμορφα κτίρια που δημιούργησε στην Βαρκελώνη. Δύο από τα πιο εντυπωσιακά είναι τα σπίτια που βρίσκονται στις πύλες του Πάρκου Guell, ενός μαγικού, σύνθετου κήπου.











Τα Cubic Houses του Ρότερνταμ σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Piet Blom το 1978, που παρομοίασε τις κυβικές κατασκευές που δημιούργησε με "αφηρημένα δέντρα". Βάλτε πολλά από αυτά μαζί και έχετε ένα τρελό δάσος.








Το Ryugyong Hotel, τοποθετημένο στην Pyongyang της εξαθλιωμένης δικτατορίας της Βορείου Κορέας, είχε κάποτε ανακηρυχθεί το "χειρότερο κτίριο στην ιστορία της ανθρωπότητας" από το περιοδικό Esquire. Η δουλειά στη μονολοθική κατασκευή των 3.000 δωματίων ξεκίνησε το 1987, όμως οι Νότιοκορεάτες είχαν εξασφαλίσει τα χρήματα για να μπουν μόνο τα παράθυρα, κάτι που σημαίνει πως για περισσότερες από δύο δεκαετίες, μία απαίσια, γκρίζα, ατελής, τσιμεντένια ψευτο-πυραμίδα έριχνε την άσχημη σκιά της πάνω από την πόλη, έχοντας ελάχιστη σημασία ή λειτουργικότητα. Φήμες θέλουν να ολοκληρώνεται επιτέλους τον επόμενο χρόνο.





Αυτός ο εντυπωσιακός Βιετναμέζικος ξενώνας βρίσκεται στην περιοχή Lam Dong. Ο αρχιτέκτονας Dang Viet Nga άντλησε έμπνευση από παραμύθια και τη δουλειά του Antoni Gaudi για τη δημιουργία του, που εντάσσει τον εαυτό της άψογα μέσα στο τριγύρω φυσικό περιβάλλον. Μοιάζει με ένα τεράστιο δέντρο Banyan, και μέσα του θα βρείτε το δωμάτιο της Τίγρης, της Καμηλοπάρδαλης, και του Μυρμηγκιού.








Το Dancing House στην Πράγα σχεδιάστηκε από τους Vlado Miluni και Frank Gehry και αρχικά ονομαζόταν Fred and Ginger και λέγεται πως θύμιζε τους δύο χορευτές. Ωστόσο ορισμένοι λιγότερο ευγενικοί ντόπιοι, αποκαλούσαν την αντισυμβατική κατασκευή «The Drunk House".


  
 
 


To Waldspirale, που βρίσκεται στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, ήταν το τελευταίο αρχιτεκτονικό κομμάτι του Αυστριακού Friedensreich Hundertwasser. Στεγάζει 105 διαμερίσματα και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ανυψώνεται στο στυλ ενός δασωμένου σπιράλ. Ο αρχιτέκτονας υποστηρίζει πως το σχέδιο ήταν μία αλληγορία των στρωμάτων της γης, η συγκέντρωση ιζήματος μετά από εκατομμύρια χρόνια.







Χτισμένο μέσα στα βράχια της Arizona και ολοκληρωμένο το 1956, αυτό το εντυπωσιακό παρεκκλήσι σχεδιάστηκε και ανατέθηκε στην Marguerite Brunswig Straude, που ήταν μαθήτρια του θρυλικού αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright.




 
 

 
 
 
 
 
Το Wonderworks, ένα πάρκο αναψυχής για όλες τις ηλικίες, στεγάζεται σ' αυτό το πρωτότυπο κτίριο που είναι σχεδιασμένο να δείχνει με ένα μουσείο που συντρίβεται στο έδαφος με την οροφή του. Είναι η πιο διάσημη ατραξιόν στο Pigeon Forge, στο Τενεσί της Αμερικής.



 
 
 
 
 
 
Αυτή η διαστημικής εποχής κατασκευή χτίστηκε στις Βρυξέλλες για τη Expo του 1958 της πόλης. Σχεδιασμένο από τον Andre Waterkeyn, το Atomium αποτελείται από εννέα μεταλλικές σφαίρες που είναι ενωμένες στο σχήμα ενός ενιαίου κελιού ενός σιδερένιου κρύσταλλου μεγενθυμένου 165 δισεκατομμύρια φορές.








Το Le Palais Idéal, το "φανταστικό" κάστρο που βρίσκεται στο Hauterives στην Γαλλία, χτίστηκε και σχεδιάστηκε από έναν ταχυδρόμο ονόματι Ferdinand Cheval. Ξεκινώντας το 1836, ο Cheval πέρασε 33 χρόνια της ζωής του χτίζοντας την δημιουργία του, που θεωρείται ένα εκπληκτικό παράδειγμα αφελής καλλιτεχνικής αρχιτεκτονικής.


 
 
 
 
 
Σχεδιασμένο από τον Frank Gehry και χτισμένο στην βασκική πρωτεύουσα του Μπιλμπάο το 1997, το Μουσείο Guggenheim θεωρείται ένα σημαντικό κτίριο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Η κυρτή κατασκευή είναι σχεδιασμένη να μοιάζει με ένα "αφηρημένο" καράβι, με τα κατοπτρικά φύλλα τιτανίου να θυμίζουν λέπια ψαριού.



 

 
 
 
 
Το ασυνήθιστο Kunsthaus Graz άνοιξε στην Αυστριακή πόλη το 2003 ως κομμάτι των εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Πολιτισμού. Θεωρήθηκε ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής "blob" και πήρε το παρατσούκλι «ο φιλικός εξωγήινος» από τους δημιουργούς του, Peter Cook και Colin Fournier.


 
 

 
 
 
Η παράξενη Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κόσοβο, με την οροφή του διακοσμημένη με περίεργες κατασκευές θόλων, δεν ήταν μόνο «σπίτι» για τα βιβλία από τότε που άνοιξε, το 1982. Το κτίριο του Andrija Mutnjakovic είχε καταληφθεί από τον Σερβικό στρατό κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βαλκανική περιοχή, αποτελώντας το αρχηγείο του το 1999.







Ο επιχειρηματίας Dave Longaburger, που ήταν πίσω από την ιδέα του κτιρίου, είπε «εάν μπορούν να βάλουν έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, σίγουρα μπορούν να χτίσουν ένα κτίριο που έχει το σχήμα ενός καλαθιού». Το Basket Building είναι το σπίτι της εταιρείας που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Longaburger και βρίσκεται στο Νιούαρκ του Οχάιο.







Πηγή ~ MSN

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κακάσχημο Ryugyong Hotel βρίσκεται στην Βόρειο, όχι στην Νότιο Κορέα.

Κρασοπατήρ είπε...

!Πώς με ξέφυγε. Θενξ το διόρθωσα

Δημοσίευση σχολίου