ΕΛΑΣ: Δεκάδες αστυνομικοί γίνονται «φρουροί» Ρωσοτσετσένων κακοποιών!
Τριάντα αστυνομικοί φρουρούν τέσσερις αλλοδαπούς που τούς είχαν συλλάβει το Δεκέμβριο του 2015 για εκατοντάδες κλοπές και διαρρήξεις αλλά δεν έχουν δικασθεί ακόμη. Κι έτσι επειδή έχουν αφεθεί ελεύθεροι με την πάροδο του 18μήνου, τούς έχει επιβληθεί κατ οίκον περιορισμός- με βάση το νέο νόμο Παρασκευόπουλου- στον οποίο «αναλώνονται» δεκάδες αστυνομικοί. Κι οι οποίοι αποσύρονται από άλλες κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες για να φρουρούν τους... ήδη συλληφθέντες!
Με μία ιδιόρρυθμη κατάσταση που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ΕΛΑΣ που καλείται τώρα να μεταφέρει αστυνομικό προσωπικό σε κλοιούς γύρω από τα σπίτια κατηγορουμένων για σοβαρές ποινικές υποθέσεις . Με τους αστυνομικούς που έχουν ήδη συλλάβει τους εμπλεκόμενους σε διάφορα αδικήματα να παίζουν τον ρόλο και των «σωφρονιστικών υπαλλήλων» ! Με κίνδυνο να υπάρχει νέος κύκλος αποδράσεων, νέες εσωτερικές έρευνες στην ΕΛΑΣ και γενικότερη αναστάτωση στα σώματα ασφαλείας…
«Το Βήμα» παρουσιάζει μία νέα ιδιότυπη περίπτωση «απώλειας» ενστόλων από το έργο αστυνόμευσης ή εξιχνίασης εγκληματικών ενεργειών.
Η νέα αυτή κωμικοτραγική κατάσταση αφορά την φρούρηση τεσσάρων ηγετικών μελών μιας εγκληματικής οργάνωσης που είχε εξαρθρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2015 κι αποτελείτο από 15 συνολικά μέλη (ανάμεσα τους τον αρχηγό της Γεωργιανής μαφίας στην Ρωσία και ποινικούς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης) που είχαν προχωρήσει σε 174 κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες σε κατοικίες στα βόρεια και στα νότια προάστια.
Με το οικονομικό όφελος από την δραστηριότητα τους να υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρω. H σχετική έρευνα είχε πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής.
Όπως επισήμαναν τότε οι αστυνομικοί «οι συλληφθέντες διέθεταν ιδιαίτερη ικανότητα στη διάρρηξη των κλειδαριών, εξασκούμενοι συνεχώς με κλειδαριές που προμηθεύονταν από το ελεύθερο εμπόριο. Στην οργάνωση επίσης είχαν ενταχθεί και συνεργάζονταν άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις σε κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και ρολόγια, τα οποία εκτιμούσαν την αξία των κλοπιμαίων και στη συνέχεια τα διέθεταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε περίπτωση σύλληψης κάποιων εκ των μελών της, η οργάνωση παρείχε «νομική κάλυψη» στους συλληφθέντες, όπως έξοδα δικηγόρου και κάλυψη των υποχρεώσεων της οικογενείας τους, είτε αυτή ήταν στη Γεωργία είτε στην Ελλάδα»
Όμως φαίνεται ότι η δικαστική έρευνα για την δράση τους δεν ολοκληρώθηκε εντός του προβλεπόμενου 18μήνου, κι ενώ η δίκη είναι σε εξέλιξη αποφασίσθηκε ο κατ οίκον περιορισμός τεσσάρων από αυτούς (ΣΣ μέχρι τώρα παρέμεναν στο Μεταγωγών) Με παράλληλη εντολή στους αστυνομικούς να τους φρουρούν διαρκώς, στενά και σε 24ωρη
βάση !
Το πρόβλημα για την ΕΛΑΣ είναι διπλό. Κι αυτό γιατί όχι μόνο «αποσπώνται» κι αφοσιώνονται σε αυτή την έκτακτη φρούρηση Ρωσοπόντιων κακοποιών 30 περίπου αστυνομικοί από πολλές υπηρεσίες της Ασφέλειας Αττικής (μέχρι κι από τα…οικονομικά εγκλήματα). Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι οι κατοικίες ορισμένων εξ αυτών είναι σε δυσπρόσιτες περιοχές και χώρους όπου δεν μπορεί να εκπονηθεί επαρκές σύστημα φρούρησης. Κι είναι εξαιρετικά δύσκολο η ΕΛΑΣ να δώσει εγγυήσεις ότι τα μέλη της εγκληματικής οργανωσης δεν θα βρούν ευκαιρία να διαφύγουν.
Σημειώνεται πάντως ότι το θέμα αυτό έθεσε τις τελευταίες ώρες, με σχετικό έγγραφο της, κι η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών που αναφέρεται σε μία προβληματική κατάσταση με τους «κατ οίκον περιορισμούς». Στο έγγραφο σημειώνεται «δεν έχει προβλεφθεί – δύο (2) έτη μετά – ποιες είναι οι τυχόν κυρώσεις των συναδέλφων που είναι επιφορτισμένοι (πάντα πρόχειρα και αποσπασματικά) με την επιτήρηση ή «φύλαξή τους», σε περίπτωση που οι «εκτίοντες ποινή στην κατοικία τους» εξέλθουν αναιτιολόγητα ή αποδράσουν κ.λ.π.
Καθημερινά γινόμαστε δέκτες διαμαρτυριών συναδέλφων μας ότι ρισκάρουν χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο και εγγύηση στη φύλαξή τους. Καταγγέλλουν συλλήβδην ότι είναι παντελώς ακάλυπτοι από κάθε άποψη και ότι είναι επιτακτική ανάγκη για θεσμική συγκεκριμενοποίηση του πλαισίου επιτήρησης έστω και με μία αναλυτική εγκύκλιο».
tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου