Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ο αποκλεισμός του Κατάρ και τα παραμύθια για την τρομοκρατία


Τελικώς, ίσως ο πλανήτης κινδυνεύει περισσότερο από όσο φανταζόμασταν από έναν ανίδεο από ο,τι δήποτε έχει σχέση με πολιτική και σοβαρή Γνώση, ο οποίος έχει και τη  νοοτροπία χονδροειδούς τσαμπουκά. Ο Ντόναλντ Τράμπ, λέει ότι απέκλεισε το Κατάρ επειδή του είπαν οι Σαουδάραβες ότι χρηματοδοτεί τον ISIS, την ώρα που υποτίθεται ότι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να μπουν στην πρωτεύουσά των τζιχαντιστών, τη Ράκκα! Παιδιά, κάτι δεν κολλάει καλά. 


Για να πούμε τα πράγματα μπακάλικα, με το όνομά τους: Αν η Αμερική θέλει να διαλύσει τον ISIS δεν της χρειάζεται παραπάνω από μια βδομάδα! Ο ισχυρότερος και καλύτερα εξοπλισμένος στρατός της Μ Ανατολής, του Ιράκ, που είχε νικήσει το Ιράν, διαλύθηκε εν ριπή οφθαλμού και ο Σαντάμ Χουσεϊν βρέθηκε κρυμμένος σ ένα υπόγειο! 

Αν ο κ Τραμπ θέλει να ξεμπερδέψει με τους τζιχαντιστές δεν έχει παρά να τους διαλύσει στο έδαφος. Καμιά χρηματοδότηση δεν μπορεί και δεν προλαβαίνει να βοηθήσει ούτε κατ ελάχιστο τα σημερινά απομεινάρια του λεγόμενου ισλαμικού κράτους. 

Το ισλαμικό κράτος είναι υπό διάλυση και η πιο τρανή απόδειξη είναι οι απελπισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας χτες στο Ιράν, προχτές στην Αγγλία, αντιπροχτές στη Γαλλία, τη Ρωσία και στη Γερμανία. Ένα λούμπεν σκορποχώρι από απελπισμένα ανθρωποειδή χωρίς παρελθόν και μέλλον. Χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, γίνονται πυροτεχνήματα. 

Τα εδάφη που κατείχε ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία έχουν σχεδόν ανακαταληφθεί και θα είχαν ανακαταληφθεί όλα αν δεν κωλυσιεργούσαν για καθαρά γεωπολιτικά συμφέροντα οι ΗΠΑ και η Βρετανία που είναι και οι δυτικοί ένοπλοι επίσημα εμπλεκόμενοι στο Ιράκ και στη Συρία. 

Αξιοσημείωτο, ότι την ώρα που ο συριακός στρατός εκκαθαρίζει ισλαμικούς θύλακες στη χώρα, αμερικανικά και ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν μονάδες του και βάσεις του, για να μην παίρνει αέρα ο Άσσαντ!!! Δεν μπορείς να πολεμάς ταυτόχρονα και τους τζιχαντιστές στη Συρία και τον δομημένο συριακό στρατό που τους καταδιώκει, επειδή δήθεν δεν σ αρέσει η φάτσα του Άσσαντ! 
Δεν σ' αρέσουν οι ρώσικες βάσεις στη Συρία, τις οποίες θέλει ο Άσσαντ, όπως δεν σ’ αρέσαν οι ρώσικες βάσεις στο Ιράκ, που ήθελε ο Σαντάμ. Απλά και ξάστερα. Ποια τρομοκρατία! 

Αν η Αμερική θέλει πραγματικά, τη στιγμή μάλιστα που τους τζιχαντιστές χτυπάει σταθερά και η Ρωσία, ο ISIS δεν πρέπει να προλάβει να βάλει καύσιμα ούτε την επόμενη ώρα στα άρματα που έχει. Όχι να πάρει και χρηματοδότηση από οπουδήποτε! 

Αντίθετα, ο ISIS με λιγότερους από 50.000 άτακτους (ούτε 30.000 πλέον), χωρίς δομή στρατού και χωρίς περιβάλλον κάλυψης σε 3.000 χιλιόμετρα ερήμου ουσιαστικά, που εξοπλίζονται από λάφυρα και από πολλές διαφορετικές πηγές, δεν έχει γίνει παρελθόν, την ώρα που υποτίθεται ότι τον βομβαρδίζουν και τον πολιορκούν: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Συρία, το Ιράκ, η Σ Αραβία, για να μην αναφέρουμε τα «ψιλά»! 

Κάτι δεν πάει καλά, ε; Φυσικά. Επειδή η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος είναι πολύ πιο πολύπλοκος από όσο μπορεί να αντιληφθεί ένας Αμερικανός εργολάβος, που το μόνο που τον ενδιέφερε στη ζωή του ήταν οι γκόμενες, τα χρυσά πόμολα και τα χοντροκομμένα αστεία σε trash κανάλια και ραδιοφωνικές εκπομπές της Αμερικής. 

Μα, δεν καθοδηγεί αυτός, θα πει κανείς, αλλά οι σύμβουλοί του. Φυσικά. Μόνο που κι αυτοί διαλέχτηκαν με τα δικά του κριτήρια, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την νοοτροπία τους. 


Οι ΗΠΑ εναντίον της βάσης τους!
 
Η υπόθεση τρομοκρατία αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν ενδιαφέρει τόσο τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως δεν ενδιέφερε και τον προηγούμενο. Πιστεύει ότι η χώρα του είναι στο απυρόβλητο από τζιχαντιστές και χρησιμοποιεί τον όρο τρομοκρατία σαν μπαμπούλα για να κάνει την πολιτική του. Ποια είναι η πολιτική του; Ταύρου σε υαλοπωλείο! Ακριβώς αντίθετη με την πολιτική σταδιακής προσέγγισης Ομπάμα με το Ιράν, αναβάθμισης του Αμπάς, ισορροπίας μεταξύ Ισραήλ, Παλαιστινίων και Αράβων, προσωρινής αποδοχής του Άσσαντ. 

Ιδού ένα μέρος από το τοπίο πίσω από το εμπάργκο στο Κατάρ με τις ευλογίες Τράμπ: 

Το Κατάρ είναι το στρατιωτικό καταφύγιο των ΗΠΑ, όπου εδρεύει η μεγαλύτερη αεροπορική και βάση ραντάρ τους στη Μ Ανατολή, με πάνω από 11.000 στρατιωτικό προσωπικό. Πώς βρέθηκε εκεί; Επειδή… διώχτηκε από τη Σαουδική Αραβία το 2003! 

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος αραβικός παίκτης στο real estate στις ΗΠΑ! Θυμίζουμε ότι ο κ Τράμπ είναι εργολάβος και real estate owner. 

Το Κατάρ μαζί με το Κουβέιτ είναι τα δυο βασίλεια που αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή και στον σουνιτικό κόσμο, όπως και το Ομάν. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το Κουβέϊτ δεν συμμετέχει μέχρι στιγμής στο εμπάργκο κατά του Κατάρ. 

Το Κατάρ έχει υπογράψει από το 2007 συμφωνία με την Τουρκία για δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφός του. Η συμφωνία είναι σε φάση υλοποίησης. Η Τουρκία δεν έχει άλλη βάση μέσα στον αραβικό κόσμο, που την στραβοκοιτάζει από την εποχή που τον είχε επί 400 χρόνια υπό κατοχή. Χτες η Άγκυρα προανήγγειλε ότι στέλνει στρατό στο έδαφος του βασιλείου.
Το Κατάρ μαζί με την Τουρκία υποστηρίζει δυνατά την Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει αιματοκυλήσει την Αίγυπτο και ευρωπαίους τουρίστες παλιότερα και σήμερα είναι ένας ισχυρός πολιτικός και θρησκευτικός παράγοντας της αντιπολίτευσης. Όμως, η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας έχει σοβαρές υποψίες εδώ και χρόνια ότι η ριζοσπαστική Αδελφότητα απειλεί το θρόνο των Σαούντ! 

Χτές οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα  ότι «παρέχουν στήριξη στο δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου και ότι του χορηγούν οικονομική και πολιτική στήριξη». Ο πρόεδρος Σίσι, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου, ανέτρεψε με πραξικόπημα το 2013 τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, πολιτικό που ανήκε στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων. Το πραξικόπημα έφερε στον Σίσι τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων και την εμπλοκή τους στα εσωτερικά της Αιγύπτου! 

Το Κατάρ μαζί με το Ιράν στηρίζουν την παλαιστινιακή Χαμάς και τη Χαζμπολά, που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τις ΗΠΑ. Παρ όλα αυτά, υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι οι δύο οργανώσεις είναι χρήσιμο να έχουν ένα ασφαλές έδαφος κάπου, ώστε να αξιοποιούνται σε περιπτώσεις ανάγκης διαπραγματεύσεων εκεί όπου έχουν δύναμη και απήχηση. Το Κατάρ είναι αυτό το προεπιλεγμένο έδαφος.


Εμπάργκο και το 2014!

Εξ αιτίας της θέσης του Κατάρ μαζί με το Ιράν υπέρ - κυρίως-  της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της Χαμάς και της Χεσμπολά, τα αραβικά βασίλεια με ηγέτη τη Σαουδική Αραβία είχαν επιβάλει πάλι εμπάργκο στο Κατάρ το 2014, το οποίο κράτησε μήνες και διεκόπη μετά από διαβεβαιώσεις και τριεθνείς μεσολαβήσεις. 

Ο αναγνώστης πρέπει να ξέρει ότι ο αραβικός κόσμος όλης της περιοχής καθορίζεται από βασιλικές οικογένειες και ισλαμικές πίστεις. Τους Σιίτες θέλει να καθοδηγεί το Ιράν. Τους Σουνίτες θέλουν να καθοδηγούν η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Τα υγρά και αέρια κοιτάσματα θέλουν να τα καθοδηγούν όλοι! Την πρωτοκαθεδρία την θέλουν επίσης όλοι. 

Το Κατάρ κατηγορείται τώρα ότι χρηματοδοτεί τον ISIS! Δύσκολα θα βρει κανείς ένα κράτος της περιοχής εκτός από τη Συρία και την Ιορδανία, που να μην χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο! 

Θυμίζουμε ότι ο υπ αριθμόν ένα κατηγορούμενος γι αυτό ήταν και είναι η Σαουδική Αραβία, ενώ η Τουρκία αποδεδειγμένα τους εξόπλιζε και έκανε μαζί τους λαθρεμπόριο καυσίμων! Η Σαουδική Αραβία, παράλληλα, κατηγορείται από σχεδόν σύσσωμη τη Δύση ότι είναι πίσω από τον εξοπλισμό της Αλ Κάιντα από γεννήσεώς της! 

Με τη σειρά τους τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα και άλλων σεχτών που πολεμάνε ακόμα στο πλευρό του ISIS χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από ένα σωρό δυτικές και ανατολικές πηγές! Άλλοτε για λόγους πλουτισμού από το εμπόριο όπλων και άλλοτε γιατί συμφέρει σε χώρες να ροκανίζουν τον Άσσαντ, που πολεμάει και την Αλ Κάιντα και τον ISIS, να ροκανίζουν το Ιράν που χρησιμοποιεί παρακλάδια για πολιτική επιρροή, να ροκανίζουν τους Κούρδους ή τον Έρντοαν, ανάλογα με τις ανάγκες της πολιτικής τους. 

Σ αυτό το εύφλεκτο και πολύπλοκο τοπίο ο Ντόναλντ Τράμπ επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία, της έδωσε συμβόλαια για οπλισμό όσο περίπου είναι το ελληνικό χρέος και εξασφάλισε θέσεις εργασίας στα αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής κάθε είδους υλικών. Ρώτησε και ποιος χρηματοδοτεί τον ISIS, γιατί δεν ήξερε (!), του έδειξαν χωρίς κουκούλες το Κατάρ και αυτός είπε κλείστε του λίγο οξυγόνο να μάθει! 

Μετά απ΄αυτό τρέχει η Τουρκία να μαζέψει τα ασημάζευτα ως …μεσολαβητής και στέλνει, λέει, στρατό γιατί κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η ολοκλήρωση της βάσης της. 

Τρέχει το Κουβέιτ να παίξει ρόλο στη σκακιέρα ως μεσολαβητής, προσδοκώντας σε μεγάλα οφέλη από το πλουσιότατο Κουβέιτ μόλις τελειώσει η κρίση. 

Τρέχει το Ιράν να στείλει τρόφιμα και εξοπλισμό στο Κατάρ και απειλεί τη Σ. Αραβία για να μην καταρρεύσει και υποταγεί ο σύμμαχος. 

Τρέχει η Ρωσία να υποστηρίξει το Κατάρ για να στηρίξει τα δικά της στρατιωτικά ερείσματα από τον Πόντο και τη Συρία μέχρι το Αφγανιστάν. 

Τρέχει η Γερμανία, με τον Γκάμπριελ να χαρακτηρίζει χτες την πολιτική Τράμπ άκρως επικίνδυνη για την ειρήνη. 

Τρέχουν, όμως, και όσοι σύμβουλοι έχουν κουκούτσι μυαλό στον Λευκό Οίκο να μαζέψουν τον μαινόμενο ταύρο σε υαλοπωλείο. Γιατί με την κίνησή του να ικανοποιήσει τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο κατά του Κατάρ σε αντάλλαγμα των 280 δις που θα πληρώσει για τους εξοπλισμούς η μία και της χρηματοδότησης που προσδοκά η άλλη, αναζωπύρωσε τις συγκρούσεις στον αραβικό κόσμο και κινδυνεύει να διαλύσει τις λεπτές ισορροπίες σε όλη την περιοχή. Και όχι μόνο. 

Το χειρότερο για την υπόθεση «τρομοκρατία»: Όσο ο αραβικός κόσμος θα είναι σ αυτή την αναμπουμπούλα ο ISIS θα έχει τη λιγότερη δυνατή πίεση στρατιωτικά και πολιτικά, με αποτέλεσμα να κερδίζει χρόνο και ... χρήμα. 

Κατά τα άλλα, ο αποκλεισμός του Κατάρ έγινε επειδή χρηματοδοτεί την τρομοκρατία!! 

Η τρομοκρατία υπάρχει γιατί εξυπηρετεί. Αν δεν εξυπηρετούσε δεν θα έστεκε ούτε δευτερόλεπτο με τη δύναμη πυρός και πληροφοριών που έχουν οι μεγάλες χώρες Ανατολής και Δύσης. Εξυπηρετεί άλλοτε τους μεν και άλλοτε τους δε. 

Το βέβαιο είναι ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους κατοίκους αυτού του πλανήτη εκτός από τους τρομοκράτες. Κυρίως δεν εξυπηρετεί τα γυναικόπαιδα και τους άντρες που δολοφονούνται σε όλες τις πόλεις ανατολής και δύσης. 


Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου