Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Διορίζουν καλλιτεχνικούς διευθυντές σε ΔΗΠΕΘΕ χωρίς απολυτήριο Λυκείου


Σε περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθεί καλλιτεχνικούς διευθυντές για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας (ΔΗΠΕΘΕ) χωρίς απολυτήριο Λυκείου!

Συγκεκριμένα, μέσω τροπολογίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, πρότεινε καλλιτεχνικούς διευθυντές χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το Λύκειο, πρόταση την οποία έκανε δεκτή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.


Προωθώντας καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων με μοναδικό προσόν το απολυτήριο Γυμνασίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο καταργεί τα δεδομένα της αξίας της γνώσης και της εκπαίδευσης, αλλά ανοίγει και το δρόμο σε διορισμούς «ημετέρων» σε κομβικές θέσεις της κρατικής πολιτιστικής σκηνής. «Οργή και προβληματισμός» επικρατεί στον καλλιτεχνικό χώρο σχετικά με την τροπολογία.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «με την προτεινόμενη ρύθμιση θεσμοθετείται μια νεότερη αντίληψη των πραγμάτων αναφορικά με την πρόσληψη των καλλιτεχνικών διευθυντών στα παραπάνω θέατρα ΔΗΠΕΘΕ».

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, σημαντικότερο είναι η «καλλιτεχνική αξία» και όχι τα πτυχία: «Δεδομένης της ιδιαιτερότητας στο χώρο της τέχνης όπου σημαντικότερο ρόλο έχει η καλλιτεχνική αξία προς απάντηση στη σύγχρονη ανάγκη για την πρόσληψη των καλλιτεχνικών διευθυντών με κριτήρια συνδεόμενα με τα ουσιαστικά και όχι τα τυπικά προσόντα τους, ήτοι την αναγνωρισμένη προσφορά, τη διάκριση, την κατάρτιση και την εμπειρία τους στο χώρο της τέχνης και ιδιαιτέρως του θεάτρου, προτείνει η πρόβλεψη οι συγκεκριμένοι να προσλαμβάνονται ανεξαρτήτως κατοχής τίτλου συγκεκριμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας».

Εν συνεχεία στην τροπολογία-προσθήκη αναφέρεται: «Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας να προσλαμβάνονται ανεξαρτήτως κατοχής τίτλου συγκεκριμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας, εξαιρουμένης της ΥΕ εκπαιδευτικής βαθμίδας».

Οργή και αγανάκτηση εξέφρασαν καλλιτέχνες στον «Ε.Τ.» για τη «μετριότητα που προωθείται στον πολιτισμό», ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την τροπολογία που κατατέθηκε «φωτογραφική για να διορίσουν τους δικούς τους στο Δημόσιο».

Οταν, τον 21ο αιώνα, η παιδεία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι μοχλοί ανάπτυξης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διά της πλαγίας οδού να διασφαλίσει δικούς της ανθρώπους σε κομβικές θέσεις της κρατικής πολιτιστικής σκηνής. Στη ρύθμιση ο κ. Σκουρολιάκος δεν αναφέρει πουθενά ο καλλιτεχνικός διευθυντής στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα της χώρας να διαθέτει πτυχίο δραματικής σχολής. Βέβαια, για να εισαχθεί κανείς σε δραματικές σχολές χρειάζεται τουλάχιστον… απολυτήριο Λυκείου.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ποιοτικό χαρακτηριστικό μιας ευνομούμενης και προοδευτικής κοινωνίας. Ενώ χιλιάδες οικογένειες επιβαρύνονται τον χρόνο με χιλιάδες ευρώ για την ολοκλήρωση τουλάχιστον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Γυμνάσιο και Λύκειο -ας μην αναφερθούμε στην ανώτατη εκπαίδευση-, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «επενδύει» στη μετριότητα και στο διορισμό των δικών της παιδιών.


ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
xstouka@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου