•1,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων.
•500 εκατ. ευρώ για την καταβολή συντάξεων.
•1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
•300 εκατ. ευρώ προκαταβολές σε ΟΓΑ, ΟΑΕΔ.
•400 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δαπάνες.
•160 εκατ. ευρώ αποδόσεις προς την Ε.Ε.
•40 εκατ. ευρώ για εξυπηρέτηση καταναλωτικών δαπανών.
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου ~ Ημερησία
28 Ιουνίου 2012: Το Δημόσιο «κατεβάζει ρολά».
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι εφιαλτικές καθώς τα ταμεία «στεγνώνουν» αμέσως μετά τις εκλογές, ακόμη και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εκτάκτως 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η επόμενη κυβέρνηση εάν και εφόσον συγκροτηθεί εγκαίρως παραλαμβάνει την οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας αφού χωρίς νέες εκταμιεύσεις από την τρόικα, τα ταμεία θα είναι άδεια και η πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα είναι κυριολεκτικά στο «αέρα». Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες νυχθημερόν για να εξασφαλιστεί πολύτιμη ρευστότητα για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται, σε περιβάλλον τεράστιων αβεβαιοτήτων.
Άδεια ταμεία και εταίροι
Ουδείς είναι σίγουρος ότι θα συγκροτηθεί άμεσα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ούτε ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους για την εκταμίευση νέας δόσης από το πακέτο διάσωσης. Ακόμη όμως και αν αποφευχθούν ακραίες εμπλοκές ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τον έλεγχο από την τρόικα, να συμφωνήσει σε νέα μέτρα και να πάρει «πράσινο φως» για την εκταμίευση της νέας δόσης, θα είναι πρακτικά ανύπαρκτος.
Όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΓΛΚ, για πρώτη φορά όλα κρέμονται από μια κλωστή με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο να καθιστούν περισσότερο πιθανή από ποτέ μια εσωτερική στάση πληρωμών ακόμη και την εξόφληση μισθών και συντάξεων με χρεωστικούς τίτλους. Αυτό σημαίνει ότι στην ακραία περίπτωση δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι δεν θα βρουν χρήματα στο λογαριασμό τους αλλά θα λάβουν... μια «υπόσχεση» ότι θα πληρωθούν κάποια στιγμή όταν το Δημόσιο θα έχει επαρκή ρευστότητα.
Η πληρωμή των μισθών και συντάξεων του Ιουλίου που προκαταβάλλονται προς το τέλος Ιουνίου φαίνεται πως δεν απειλείται καθώς εκτός σοβαρού απροόπτου μέχρι τις 21 Ιουνίου το Δημόσιο θα μπορεί να πληρώνει. Η κατάσταση θα καταστεί εκρηκτική στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα καθώς εξαντλούνται όλα τα περιθώρια και σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών «θα βρεθούμε «στο κόκκινο» το αργότερο στις 28 Ιουνίου». Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα «μπει χέρι» στο ΤΧΣ και θα αντληθούν 3 δισ. ευρώ που κανονικά προορίζονται για τις τράπεζες αλλά στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο «μέτωπο» αυτό και ότι οι πληρωμές του Δημοσίου έως τότε θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή θα πληρώνονται μόνο μισθοί, συντάξεις και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Με τα περιθώρια να είναι ασφυκτικά και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ του Μαΐου να μην πρόκειται να καταβληθεί από την τρόικα πριν από τις εκλογές, το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται 6 - 7 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις του στις οποίες περιλαμβάνονται:
•1,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων.
•500 εκατ. ευρώ για την καταβολή συντάξεων.
•1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
•300 εκατ. ευρώ προκαταβολές σε ΟΓΑ, ΟΑΕΔ.
•400 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δαπάνες.
•160 εκατ. ευρώ αποδόσεις προς την Ε.Ε.
•40 εκατ. ευρώ για εξυπηρέτηση καταναλωτικών δαπανών.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (προμηθευτές, κατασκευαστικές εταιρείες, φυσικά και νομικά πρόσωπα) αγγίζουν πλέον τα 6,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι από τα 6,5 δισ. ευρώ μόνο οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ κρίνονται νόμιμες και απολύτως δικαιολογημένες και θα πρέπει να εξοφληθούν. Για τις υπόλοιπες οφειλές εντοπίζονται νομικά προβλήματα, ατασθαλίες, αδικαιολόγητες δαπάνες και δεν πρόκειται να εξοφληθούν αν δεν ελεγχθούν εξονυχιστικά.
Το Γενικό Λογιστήριο το διάστημα αυτό εμφανίζεται να έχει «παγώσει» τις πληρωμές προς τρίτους και ξεκινά οικονομικούς ελέγχους αρχής γενόμενης σε 56 φορείς του Δημοσίου, στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι και νοσοκομεία της χώρας, ο ΕΟΤ και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στόχος των ελέγχων να διαπιστωθεί κατά πόσο οι συγκεκριμένοι φορείς τηρούν ορισμένες υποχρεώσεις τους, αλλά και για να διερευνήσουν για ποιους λόγους δεν πληρώνουν τις οφειλές τους προς τον ιδιωτικό τομέα. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών «στους φορείς που δεν τηρούν Μητρώο Δεσμεύσεων δεν πρόκειται να γίνει καμία πληρωμή».
•Στα 6 -7 δισ. οι άμεσες υποχρεώσεις του Δημοσίου
•1,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων
•500 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συνταξιούχων.
•1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
•300 εκατ. ευρώ προκαταβολές απόδοσης προς OΓA - OAEΔ
•400 εκατ. ευρώ επενδυτικές δαπάνες
•160 εκατ. ευρώ αποδόσεις προς E.E.
•40 εκατ. ευρώ πληρωμές λειτουργικών δαπανών.
Oι κρίσιμες ημερομηνίες
•17 Iουνίου: Διεξαγωγή εκλογών
•21-24 Iουνίου: Πληρωμή μισθών και συντάξεων Iουλίου
•28 Iουνίου: «Στεγνώνουν» τα Tαμεία.
«Κραχ» στα έσοδα του Δημοσίου
Οι εισροές στα ταμεία των εφοριών καταγράφουν πτώση 25% - 30% από την αρχή Μαΐου
Την ταμειακή στενότητα του Δημοσίου επιτείνει το «κραχ» στο μέτωπο των εσόδων τα οποία καταγράφουν πτώση 25% - 30% από την αρχήΜαΐου. «Η εικόνα είναι δραματική» δηλώνει χαρακτηριστικά ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα αφήνει μακριά από τα δημόσια ταμεία τους φορολογούμενους.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύσεις για να ανακάμψει ο ρυθμός των εσόδων με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά να παίρνει πάνω του το θέμα. Ο κ. Ζανιάς θα επικοινωνήσει προσωπικά με όλους τους προϊσταμένους των εφοριών, θα ελέγξει τις επιδόσεις τους και θα δώσει εντολή να μην υπάρξει καμία χαλάρωση.
Στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε οι προσπάθειες «αναστήλωσης» των φορολογικών εσόδων, να επικεντρωθούν στις εισπράξεις του ΦΠΑ και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα ενταθούν οι έλεγχοι-εξπρές που διενεργούνται από το γραφείο των φοροελεγκτών προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η εικόνα των εσόδων θα βελτιωθεί στο τέλος του μήνα καθώς θα αποτυπωθούν οι πληρωμές φόρων που γίνονται μέσω τραπεζών και αυτές που θα γίνουν στις εφορίες.
Ταυτόχρονα από την Δευτέρα ξεκινάει η αποστολή των 260.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 για την πληρωμή περίπου 85 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επίσης στο τέλος του επόμενου μήνα θα αρχίσουν να εισρέουν στα ταμεία του Δημοσίου και τα πρώτα έσοδα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος τα οποία θα αρχίζουν να φθάνουν από την αρχή Ιουνίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου