Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Σχέδιο παράτασης & χαλάρωσης του Μνημονίου


Παράθυρο για «χαλάρωση» του Μνημονίου και για τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της ύφεσης αφήνει τώρα η Τρόικα, η οποία έχει θορυβηθεί από τη νέα συρρίκνωση που σημείωσε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Έχει ήδη δώσει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά να επισπευτεί το θέμα των οφειλών που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τα δημόσια έσοδα.


Στελέχη της τεχνικής αντιπροσωπείας των ξένων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τις προηγούμενες μέρες με παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου, έθεσαν για πρώτη φορά την ανάγκη θέσπισης ενός αναπτυξιακού «πακέτου» μέτρων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Κάτι ανάλογο δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν αφού μέχρι τώρα μοναδικό μέλημα των δανειστών ήταν να υλοποιηθούν τα μέτρα και οι δεσμεύσεις του Μνημονίου. Ανεπίσημα οι ξένοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα σχέδιο παράτασης του Μνημονίου για όσα χρόνια διαρκεί ύφεση. Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά τη διετία 2012- 2013, η χώρα μας παίρνει «ανάσα» για δύο ακόμη χρόνια για να μπορέσει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%. Έτσι με τον τρόπο αυτό:

• Θα υπάρξει μικρότερη πίεση στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου

• Θα γίνει μετατόπιση δημοσιονομικών επιβαρύνσεων από το 2013 στην διετία 2015-2016.

Μέχρι τον Μάρτιο η τρόικα πίεζε την κυβέρνηση να εξειδικεύσει, εντός του Ιουνίου, μέτρα συνολικού ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την διετία 2013 – 2014. Εκ των οποίων τα 7,6 δις. ευρώ αφορούσαν το 2013 και τα 4 δις. ευρώ το 2014. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με το νέο σενάριο ώστε το 2013-2014 να ληφθούν μέτρα 3,5% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 2% που έχει προϋπολογιστεί να μοιραστεί από 1% στη διετία 2015 – 2016.

Το σενάριο αυτό τελεί υπό τον όρο ότι δεν θα αλλάξει το πανευρωπαϊκό μοντέλο υπολογισμού του ελλείμματος που ακολουθείται σήμερα. Το θέμα πάντως εξετάστηκε σε κλειστό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου στο Παρίσι και στο οποίο πήραν μέρος στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν αλλά και εγνωσμένου κύρους οικονομολόγοι.

Από το συνέδριο διεφάνη η αλλαγή του υφιστάμενου οικονομετρικού τρόπου και την εισαγωγή ενός νέου «διαθρωτικού κανόνα» που θα βοηθά χώρες με μεγάλα ελλείμματα. Η συζήτηση εστίασε στο διαρθρωτικό έλλειμμα στο οποίο προσμετράται και το ύψος της ύφεσης. Όσο πιο μεγάλη είναι η ύφεση τόσο το διαρθρωτικό έλλειμμα μειώνεται. Ουσιαστικά με τον τρόπο συνυπολογίζονται τα έσοδα που χάνει ένα κράτος από την επιβράδυνση της οικονομίας.

Πρόκειται για ένα κανόνα ο οποίος ταιριάζει… γάντι στην Ελλάδα αφού μ ε αυτόν τον υπολογισμό το έλλειμμα φέτος θα μπορούσε να είναι ακόμη και 2,6% αντί για 7,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012, εφόσον η ύφεση δεν ξεπεράσει το 4,7%. Σημειώνεται ότι αν η ανάπτυξη επανέλθει, τότε το έλλειμμα αντιστοίχως φαίνεται πιο μεγάλο.

Η Τρόικα πάντως έχει θορυβηθεί από την ύφεση 6,2% που κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2012 εξαιτίας και του δεύτερου Μνημονίου.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό κάμψης του ελληνικού ΑΕΠ που προοιωνίζει ότι η ύφεση θα είναι το ίδιο έντονη όπως και το 2011.

Ήδη στο νέο Μεσοπρόθεσμο που έχουν ξεκινήσει να καταρτίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους προβλέπει μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ για φέτος. Αυτή θα ξεπεράσει το 5% και εφόσον δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα από τη νέα κυβέρνηση θα φθάσει στο 5,2% με 5,3%.

Για τα ελληνικά νοικοκυριά βαθύτερη ύφεση σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία και μικρότεροι μισθοί προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια των φορολογικών εσόδων και οι μεγαλύτερες δαπάνες για τον προϋπολογισμό που συνεπάγονται από μία τέτοια περίπτωση.

Ήδη η Τρόικα έχει συζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να επισπεύσει τον έλεγχο για το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών που οφείλει το κράτος σε ιδιώτες έτσι ώστε μέρος αυτών των χρημάτων να δοθούν με τη μεγάλη δόση του Ιουνίου.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου