Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Φλόρενς ~ Ο πρώτος φυτοφάγος καρχαρίας



Θηλυκός καρχαρίας που βρίσκεται σε ενυδρείο στη Βρετανία καταγράφεται ως ο πρώτος φυτοφάγος του είδους.

Η Φλόρενς (όπως είναι το όνομα της) ήταν φυσικά κρεατοφάγος καρχαρίας αλλά μια επέμβαση την έκανε να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και να αρχίσει να τρέφεται με λαχανικά:



«Τέλος το κρέας, θέλω μόνο λαχανικά»

Η Φλόρενς είναι ένας καρχαρίας- «τροφός» (nurse shark, επιστημονική ονομασία Ginglymostoma cirratum), είδος που εντοπίζεται κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές πέριξ της Αυστραλίας. Οι καρχαρίες του είδους θεωρούνται εκ των κορυφαίων θηρευτών των ωκεανών και ως εκ τούτου είναι σημαντικοί για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Για αυτόν τον λόγο προστατεύονται από τη νομοθεσία και απαγορεύεται η αλιεία τους σχεδόν σε ολόκληρη την περιοχή (Αυστραλία, Τασμανία, Νέα Ζηλανδία κλπ).

Η Φλόρενς μετά από παραμονή σε ενυδρείο των ΗΠΑ μεταφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιας Ζωής στο Μπέρμπιγχαμ. Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά της οι υπεύθυνοι του Κέντρου παρατήρησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και όταν την εξέτασαν ανακάλυψαν ότι στα σαγόνια της ήταν καρφωμένο ένα σκουριασμένο αγκίστρι.
Μετά την αφαίρεσή του η Φλόρενς έπαψε να τρώει κρέας και άρχισε να... κλέβει τα λαχανικά που τοποθετούσαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου στη δεξαμενή μιας θαλάσσιας χελώνας.

Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων στο Κέντρο για να τραφεί με κρέας, η Φλόρενς είναι ανένδοτη και συνεχίζει να τρώει μόνο λαχανικά. Δείχνει μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση στο σέλινο, στα αγγούρια, στα μπρόκολα, στα λάχανα και στα μαρούλια. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου προκειμένου να της παρέχουν ισορροπημένη διατροφή και να παίρνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες προσπαθούν να την ξεγελάσουν τοποθετώντας κομμάτια ψαριών μέσα στα λαχανικά. Είναι όσο πιο προσεκτικοί μπορούν διότι αν η Φλόρενς αντιληφθεί την παρουσία κρέατος σταματά να τρώει και περιμένει νέο γεύμα που να περιέχει αποκλειστικά λαχανικά.

Θοδωρής Λαΐνας








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου