Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Δηλώνεις Έλληνας στην Ελλάδα; ~ You lose...


Θεσσαλονίκη: «Μεσάζοντες» για τους λαθρομετανάστες στα νοσοκομεία.

«Χείρα βοήθειας» στους λαθρομετανάστες που τα επισκέπτονται αλλά και στο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων τείνουν οι "διαπολιτισμικοί μεσολαβητές", που εγκαινίασαν τη δράση τους από τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για εκπαιδευμένους «μεσάζοντες», που αποστολή έχουν να διευκολύνουν την πρόσβαση των λαθρομεταναστών στις υπηρεσίες υγείας και, επιπλέον, να βοηθούν γιατρούς και νοσηλευτές στο έργο τους. Ηδη, οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές ανέλαβαν δράση στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Γ. Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τα κοινά προβλήματα που συναντούν στα εξωτερικά ιατρεία, στα γκισέ των νοσοκομείων αλλά και στη διάρκεια της νοσηλείας τους οι Ελληνες και αλλοδαποί πολίτες, ειδικά οι λαθρομετανάστες, έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερες δυσκολίες, όπως τα θέματα επικοινωνίας.

Στα ζητήματα αυτά επικεντρώνουν το ρόλο τους οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι ειδικοί αυτοί «έπιασαν δουλειά» στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαπολιτισμική μεσολάβηση σε επιλεγμένα νοσοκομεία της χώρας» που υλοποιούν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Διάσταση-Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Asante.

Προσφορά βοήθειας

Οι ειδικοί μεσολαβητές έχουν πάρει εντολές να προσεγγίζουν αμέσως τους λαθρομετανάστες που επισκέπτονται τα νοσοκομεία είτε για εξετάσεις ή για νοσηλεία. Μαζί τους συζητούν το πρόβλημα υγείας και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητές τους σε ιατρικά θέματα υγείας (τι στον πέτσο εννοούν με το "πολιτιστικές ιδιαιτερότες" όταν έχεις να κάνεις με την υγεία;) και στη συνέχεια βοηθούν τους ασθενείς- υπηκόους τρίτων χωρών να συνεννοηθούν καλύτερα με το προσωπικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι άνθρωποι αυτοί αναλαμβάνουν ρόλο- «κλειδί» με βασικό σκοπό να αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους λαθρομετανάστες και να μη χάνεται πια πολύτιμος χρόνος μέχρι το προσωπικό του νοσοκομείου να κατανοήσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συνολικά ενενήντα μεσολαβητές θα μοιραστούν σε είκοσι πέντε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και «θα λειτουργήσουν ως δίαυλοι επικοινωνίας προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες διαμεσολάβησης ανάμεσα στους μετανάστες και το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων». Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ενταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια δράσης που ολοκληρώθηκε το 2011 σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


«Πόλεμος» με Λοβέρδο
Την ίδια ώρα, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών με αφορμή εγκύκλιο του κ. Λοβέρδου που απαγορεύει τη νοσηλεία μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι θα αγνοήσουν την πρόσφατη εγκύκλιο και θα συνεχίσουν να ασκούν την ιατρική όπως επιτάσσει ο όρκος και η ιατρική δεοντολογία. «Δεν πρόκειται να αποποιηθούμε το ιατρικό μας επάγγελμα και να μεταβληθούμε σε ανθρωποφύλακες, (καλά, καταλάβαμε ότι είστε φίλοι του ΜΑΟ & του Στάλιν) ασχολούμενοι με το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή και τα νομιμοποιητικά έγγραφα οιουδήποτε ανθρώπου ζητά εξέταση και νοσηλεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) Δημήτρης Βαρνάβας.

***Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά συγνώμη, από την τσέπη τους τα βάζουν τα χρήματα για να νοσηλεύονται οι λαθρομετανάστες; Για αυτό το σκοπό υπάρχουνε οργανώσεις & οργανισμοί που ενισχύονται και από το κράτος.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αφήστε και κάτι για τους Έλληνες πολίτες σε αυτόν τον τόπο.

ΤΕΛΙΚΑ εάν δηλώνεις Έλληνας στην Ελλάδα, είσαι και δαρμένος και κερατάς (ή μαλάκας).


Το ρεπορτάζ από ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ ~ agelioforos.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι θα αγνοήσουν την πρόσφατη εγκύκλιο ...........

ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΣΠΟΥΔΑΣΑΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΣΤΟΥς ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΗΤΑΤΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΕΝΩ ΣΤΑ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΙΑ ΘΑ ΣΤΗΝΕΤΕ ΚΩΛΟ ΔΩΡΕΑΝ.
εξεγερσις Ελληνες, φωτια και πελεκυς στους προσκυνημενους...

Δημοσίευση σχολίου